
Willemstad – De overige landen in het Koninkrijk moeten geïnformeerd worden dat er géén consensus meer is over de consensusrijkswetten, aldus de resolutie die afgelopen zaterdag tijdens het debat van Hustisia Sosial Kòrsou (HSK) is aangenomen.
Aan het debat over de consensusrijkswetten namen de advocaten Chester Peterson en Anthony Eustatius van de stichting Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO) deel en Jorge Sulbaran, secretaris-generaal van HSK. Bij het debat waren zo’n zestig mensen aanwezig.
HSK wil het volk zo snel mogelijk mobiliseren om de lokale regering het mandaat te geven de overige partners in het Koninkrijk op de hoogte te brengen van de huidige situatie.
Ook moet de regering zorg dragen voor integere staatsinstellingen die bevrijd zijn van corruptie en inmenging door derden. Het Curaçaose volk zal door HSK gemobiliseerd worden om te demonstreren tegen alle instanties en/of organisaties die mensen die corruptie aan de kaak stellen en protesteren tegen de consensusrijkswetten, de mond proberen te snoeren.
In een gisteren uitgegeven publicatie somt HSK de overwegingen op die tot de resolutie hebben geleid.
Zo hebben de consensusrijkswetten in de ogen van deze organisatie geen stabiliteit op Curaçao gebracht maar werd de regering de in een wurggreep gehouden.
Dit is volgens HSK gebleken bij het schandaal rond de Centrale Bank van Curaçao en diens directeur, Emsley Tromp.
Het schandaal veroorzaakte veel onrust in de samenleving. Minister Navarro van Justitie verklaarde publiekelijk dat zijn handen als gevolg van de consensusrijkswetten gebonden waren en hij niets tegen de functionarissen van het Openbaar Ministerie kon ondernemen.
De Curaçaose bevolking is het misbruik dat het te verduren heeft zat, terwijl de groepen rond Emsley Tromp profiteren van de consensusrijkswetten, zo stelt HSK .
Het gevolg is dat het volk vastgeklonken blijft in onzekerheid en kolonialisme.
Volgens HSK is het volk niet gebaat bij de situatie die door de consensusrijkswetten is gecreëerd.
Voor komende zaterdag organiseert de HSK een debat over de toekomst van de raffinaderij.
Bron: Antilliaans Dagblad