HRDC | Verklaring Noodwet 25 november 2020

Persverklaring Human Rights Defense Curaçao (HRDC)

Hierbij verklaart Human Rights Defense Curaçao (HRDC) inzake de zogenoemde Uitzonderings- of Noodwet het volgende. 

Ten principale is er begrip voor dat voor bepaalde crisis- en noodsituaties een dergelijke Landsverordening nodig is. Echter, het gieten van de vorm en inhoud in één grote omnibus-regeling, oftewel “one size fits all”, zou eigenlijk vervangen moeten worden door maatwerk, d.w.z. voor diverse types van crisissituaties bijpassende regelingen: zo leveren bijvoorbeeld natuurrampen, pandemies, terrorisme etcetera geen gelijke behandeling op.

Als mensenrechten-ngo is HRDC er uiteraard extra alert op, wanneer er ontwikkelingen in onze gemeenschap zijn, die vitale mensenrechten van ingezetenen, kunnen raken, c.q. schenden.

Vanaf het begin, waarbij het afgelopen weekeinde het publieke debat  losbarstte, zijn wij zowel door diverse burgers als door leden van de media benaderd om onze zienswijze te vernemen. Overigens verwelkomt HRDC het feit dat wij lokaal een groei zien in het belang dat aan mensenrechten wordt gehecht.

Ook HRDC deelt de zorgen om de potentiële gevaren die er nog in de huidige tekst kleven voor fundamentele mensenrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van demonstratie, het recht op privacy in eigen huis.

Voorts zijn ook de huidige garanties onvoldoende. Geheel in de lijn van gezaghebbende staatsrechtelijke expertise, dienen er ook naar onze mening werkbare (en betaalbare!) aanpassingen te komen voor een versnelde toegang tot de rechter en dient er in de Staten niet met een gewone, maar met een gekwalificeerde meerderheid beslist te worden over het uitroepen van een noodtoestand. Ook vraagt HRDC zich af of de ultieme garantie van de Koninkrijksregering voor het waarborgen van de mensenrechten niet een wassen neus is.

Het is namelijk tot nu toe helaas onze pijnlijke ervaring, dat de regering in Den Haag zoveel mogelijk de handen van mensenrechtenkwesties afhoudt en bij voorkeur tot de “autonome bevoegdheid” van de landen bestempelt. Een ieder zal het met ons eens kunnen zijn dat voorkomen dient te worden dat de rechtsstaat onder druk komt te staan en dat machtsmisbruik, willekeur en represailles aan de orde kunnen komen. Wereldwijd zijn hier voorbeelden van dat onschuldige burgers, onwelgevallige media en leden van ngo’s onder “noodtoestanden” de dupe worden

HRDC schaart zich dan ook aan de kant van degenen die een dringend beroep op de regering van Curaçao doen om met nog grotere bereidheid en zorgvuldigheid aan de legitieme zorgen tegemoet te komen en wel zodanig dat het respect voor de betrokken mensenrechten wordt gewaarborgd.

25 november 2020
Human Rights Defense Curacao
Molenplein 107 A

Bron: Persbericht

4 Reacties op “HRDC | Verklaring Noodwet 25 november 2020

 1. @Brian.
  Ja het is te hypocriet voor woorden.
  Onze Nobele advocaten “watchen” wel over je “Human rights” terwijl ze je “wallet” leegkloppen.
  Uitzonderingen daargelaten!!

  Net als die juridische gozers van Insel Air toen…hele Insel Air over de kop. Maar de advocaat/ Curator die weet zijn facturen er nog uit te melken.

  Mooiste is dat een advocaat al gauw dreigt met aanklagen, je voor de rechter slepen, boze juridische dreigbrieven, wetende dat de gemiddelde leek daar niet tegen opkan en voor terugdeinst.

  Een soort Powerplay, die ze graag bezigen.
  Totdat ze een keer de verkeerde tegenkomen en ze ergens doorzeeft op straat liggen, omdat de tegenpartij net iets valser en corrupter en violenter was.

  Is helaas ook al gebeurd.
  Advocaten schijnen een sterke affiniteit te hebben voor zware crimmies, vooral als ze loaded zijn natuurlijk, en alles uit de (kluis) kast willen trekken om niet voor 30 jaar opgesloten te worden.
  Advocaat helpt graag, wetende dat elke factuur zonder discussies (en soms cash/ zwart) betaald wordt.
  Breek me de bek niet open over oplicht advocaten!
  Nogmaals, uitzonderingen daargelaten!

 2. Weer een raar clubje. Hun website is in Spaans. Lekker geld verdienen aan arme latinos?

 3. ….”voorkomen dient te worden dat de rechtsstaat onder druk komt te staan en dat machtsmisbruik, willekeur en represailles aan de orde kunnen komen”…..

  Is allang sprake van:

  Machtsmisbruik: Gijsbertha die als eerste daad zijn dochter aanstelde. Tromp die zijn nicht tweejaar op studiesnoepreis stuurde. Alle dure locaties die de overheid tegen woekerprijzen huurt van familieleden van (ex) politici

  Willekeur: OM die politici / directeuren / RvC leden niet vervolgt voor wanbestuur corruptie,of hun zaken seponeert. De gewone burger die de bak in draait of gearresteerd wordt als die op facebook zijn ongenoegen uit

  Represailles: Gijsbertha en bevriende overheidsNV directeuren die klokkeluiders wilden vervolgen die hun miljoenensalarissen wereldkundig maakten. Miljoenensalarissen die de overheid vanwege good governance altijd al had moeten publiceren..

  Zita die met de UNA rector mondige studenten die mond probeerde te snoeren die zich kritisch uitgelaten hadden over haar mangrove beleid.

  Diverse malen voorgekomen dat Ministers/ politici/ directeuren dreigen met een rechtsgang als men zich kritisch over ze uitlaat.

 4. Maar de regering in Den Haag bemoeit zich er toch wel mee? Ze sturen zelfs Blokje om te vertellen dat ze op de eilanden de grenzen met Venezuela moeten openen zodat ze nog wat kunnen leren van Maduro’s aanpak van de mensenrechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *