26 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 23:18

NU | Tientallen vluchten naar Aruba, veelal Amerikaanse toeristen

Aruba kent zaterdag het grootste aantal vliegtuigen dat op één dag op de luchthaven landt sinds het begin van de coronapandemie. Naar verwachting komen meer dan dertig...

PBC | Vaccinatiestraat Marinebasis Parera geopend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Sinds vrijdag kunnen mensen op Curaçao ook bij onze marinebasis terecht voor hun vaccinatie tegen COVID. Defensie verleent hiermee militaire bijstand, op verzoek van...

PBC | Raffinaderijbesprekingen van Corc slepen voort

Persbureau Curacao De eigenaar van de raffinaderij, overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) blijft onderhandelen met het Corc-consortium om de olieraffinaderij van Isla opnieuw te starten. De bestaande MOU...

PBC | Zerotolerance bij handhaving covidmaatregelen Curaçao

Persbureau Curacao Het Openbaar Ministerie en de politie van Curaçao hanteren een zero-tolerance beleid wanneer het gaat om handhaving van de Covid-maatregelen. Het opvolgen van de maatregelen moet...

PBC | Update: Advocaten alleen bij noodzaak de weg op

Persbureau Curacao Advocaten mogen alleen bij noodzaak overdag en na de avondklok op straat zijn voor hun werk. Dat meldt de deken van de Orde van Advocaten, Carine...

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoHoofdrol Jamaloodin bij Statendebat

Hoofdrol Jamaloodin bij Statendebat

WILLEMSTAD — Financiën-minister George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK) eiste vanochtend ongewild een hoofdrol op bij de voortzetting van de Centrale Commissie- vergadering van de Staten over de betalingsbalans van Curaçao. De minister kwam op de eerste plaats te laat en verdween even later zonder opgaaf van reden, zodat de vergadering geschorst moest worden totdat de minister weer aanwezig was.

De vergadering van vanochtend betrof de voortzetting van een eerdere bijeenkomst van 4 april van dit jaar.

Voor die vergadering kwam Jamaloodin niet opdagen.

Hij kondigde aan voornemens te zijn om naar het buitenland te gaan, maar werd later diezelfde dag bij een café in de binnenstad gefotografeerd. Eveneens op die dag werd zijn halfbroer, loterijbaas Robbie dos Santos, gearresteerd in verband met de Bientu-zaak, het onderzoek naar grootschalig witwassen van geld, valsheid in geschrifte en belastingontduiking.

Het was lang onduidelijk of Jamaloodin vanochtend bij de vergadering aanwezig kon zijn. Eind vorige week had hij aangekondigd de vergadering niet bij te kunnen wonen vanwege een dienstreis. Hij bood aan om dinsdag een presentatie te houden. Dit werd echter door de Staten en met name Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) van de hand gewezen. Het was niet aan de minister om de agenda van het parlement te bepalen, aldus de voorzitter.

De Centrale Commissie- vergadering van vanochtend zou doorgang vinden, terwijl er om twee uur een openbare vergadering – aangevraagd door oppositiepartij PAR – plaats zou vinden, waarin zou worden ingegaan op de huidige financiële positie van het land.

Bij de aanvang van de Centrale Commissie-vergadering van vanochtend was alleen minister Abdul Nasser el Hakim (Economische Ontwikkeling, MFK) aanwezig. Jamaloodin was er niet. Partijgenoot El Hakim verklaarde dat Jamaloodin ‘onderweg was’. Hierop werd de vergadering voor 15 minuten geschorst, totdat minister Jamaloodin aanwezig was.

Hij bleef echter niet lang en vertrok spoedig weer in zijn dienstwagen. Volgens getuigen gebeurde dit onder het uiten van een scheldkanonnade, waarbij hij zich luid afvroeg waarom hij als enige lid van de regering klappen moest krijgen om de belabberde financiële situatie. De vergadering ging door, maar verschillende sprekers van de PAR eisten dat de vergadering geschorst zou worden omdat Jamaloodin niet aanwezig was. ‘Een gebrek aan respect’, brachten de leden Zita Jesus-Leito en Glenn Sulvaran naar voren.

Waarnemend Statenvoorzitter Amerigo Thodé (MFK) stelde hierop dat de minister niet alleen niet aanwezig was, maar ook niet bereikbaar was. Pogingen om hem te bereiken via zijn kantoor en mobiele telefoon leverden niets op. Uiteindelijk werd er zelfs een sms-je gestuurd.

Pas daarna verscheen Jamaloodin weer in de Statenzaal, waarbij hij zijn ontevredenheid over de volgens hem ‘goedkope politiek’ van de PAR-fractie niet onder stoelen of banken stak. Van de 21 Statenleden kwamen vanochtend slechts vier parlementariërs aan het woord:

– Pedro Atacho,

– Jesus- Leito

– en Sulvaran (allen PAR)

– en Eugene Cleopa (MAN).

Pikant was de poging van Sulvaran om te weten te komen of Jamaloodin nu wel of niet verdacht is in de Bientu-zaak. Maar de vraagstelling werd door Thodé afgebroken, omdat die niet strookte met de agenda van de vergadering van vanochtend. Na de eerste vragenronde werd de vergadering tot een uur ‘s middags geschorst.

Duidelijkheid

De ministers van Financiën en Economische Ontwikkeling moeten de Staten duidelijkheid geven over de stand van zaken ten aanzien van de betalingsbalans, het overzicht van de waarde van alle transacties die in een bepaalde periode hebben plaatsgevonden tussen ingezetenen van het land en ingezetenen van andere landen. Dit bracht de PAR-fractie vanochtend naar voren. Zo stelden de PARleden dat na acht jaar op rij het jaar met een positief saldo op de betalingsbalans te hebben afgesloten, het jaar 2011 met een negatief saldo werd afgesloten. Er kwamen ook vragen over maatregelen om die negatieve tendens tegen te gaan en om de economie te stimuleren en over wat de dienstreizen van de leden van het kabinet-Schotte het eiland nu hebben opgeleverd.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties