29 C
Willemstad
• zondag 26 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Hoger beroep in zaak Spong

Vivica SpongUtrecht/Willemstad – Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van de 42-jarige Utrechter Mark van D., voor de dubbele moord op zijn Curaçaose vriendin Vivica Spong (31) en haar ongeboren zoontje Julian.

Advertentie

- Advertentie -

De rechtbank in Utrecht kwam woensdag tot vrijspraak in deze zaak, omdat er geen doodsoorzaak en motief met zekerheid voor de rechters vaststaan.
Het OM vindt anders dan de rechtbank dat de aanwijzing voor verstikking in combinatie met het tactisch bewijs ‘wel degelijk voldoende bewijs oplevert’ voor een veroordeling.
Het slachtoffer, de dochter van huisarts Rob Spong en nichtje van advocaat Gerard Spong, lag in juli 2012 dood onder aan de trap in een plas bloed in de Utrechtse woning van het stel.
Van D. stelde dat hij Vivica ‘s middags zo aantrof en dat ze een ongelukkige val moet hebben gemaakt.
Justitie denkt dat Van D. haar wurgde en eiste twintig jaar cel voor dubbele moord. Forensisch deskundigen hebben alleen voor verstikking als doodsoorzaak aanwijzingen gevonden.
Dat geldt voor geen enkele andere doodsoorzaak, ook niet een val van de trap, benadrukt het OM in een toelichting.
De aanwijzingen voor verstikking, in combinatie met de leugenachtige verklaringen van de verdachte en zeer belastende zoektermen op zijn computers leveren wel degelijk voldoende bewijs op, meent het OM.
Het stel had ’s ochtends ruzie gehad.
Van D. loog bewust over de tijdstippen waarop hij naar zijn werk vertrok en op zijn werk aanwezig was, stelde de rechtbank vast.
En in zijn computers stonden verdachte zoektermen zoals ‘nek breken zonder sporen’. Maar deskundigen waren ondanks wat mogelijke aanwijzingen voor verstikking niet zeker over een doodsoorzaak.
Omdat ook een motief niet vaststaat, is het bewijs te mager.
Van D. is onmiddellijk vrijgelaten.
De rechtbank stelt in het vonnis dat de conclusie misschien anders was geweest als behalve de arts-patholoog ook meteen de forensisch arts naar de woning was gegaan. Die had nog naar andere dingen gekeken.
Bijvoorbeeld of de houding van Vivica en de aanwezige obstakels inderdaad spoorden met een mogelijke val.
Of dat er wellicht stofvezels in het haar zaten, die juist op verstikking konden duiden en Van D.’s eventuele betrokkenheid daarbij.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Ingezonden | Libra nos di nan

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Nu.cw | CBCS in gesprek met stakeholders op Sint Maarten

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft verschillende gesprekken gevoerd met stakeholders op Sint Maarten. De ontmoeting volgde op de publicatie van het Financial...

Nu.cw | Tropische golf groeit mogelijk uit tot cycloon

Een tropische golf boven de Atlantische oceaan verplaatst zich in westelijke richting. De golf heeft zestig procent kans om zich in de komende vijf dagen tot een...

DH | Aruba may phase out 12.6%, Curaçao, St. Maarten not yet

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers RMR on Friday decided that Aruba can start with the reversing of the 12.6% labour benefits reduction for its (semi) government...

AntilliaansDagblad | Elektriciteit 30 procent duurder

Kralendijk - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximumtarieven vastgesteld voor de distributie van elektriciteit in Caribisch Nederland (CN). De stijging bedraagt 30 procent en...

AntilliaansDagblad | ‘Verlaag financieringstekort dit jaar’

Oranjestad - De economie van Aruba herstelt voorspoedig. Het pre-coronaniveau van 2019 is in april en mei overtroffen. Aruba moet van dit herstel gebruikmaken om de begroting...
- Advertentie -
- Advertentie -