32 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

Hoger beroep in zaak Spong

HomeMediaHoger beroep in zaak Spong

Vivica SpongUtrecht/Willemstad – Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van de 42-jarige Utrechter Mark van D., voor de dubbele moord op zijn Curaçaose vriendin Vivica Spong (31) en haar ongeboren zoontje Julian.

Advertentie

De rechtbank in Utrecht kwam woensdag tot vrijspraak in deze zaak, omdat er geen doodsoorzaak en motief met zekerheid voor de rechters vaststaan.
Het OM vindt anders dan de rechtbank dat de aanwijzing voor verstikking in combinatie met het tactisch bewijs ‘wel degelijk voldoende bewijs oplevert’ voor een veroordeling.
Het slachtoffer, de dochter van huisarts Rob Spong en nichtje van advocaat Gerard Spong, lag in juli 2012 dood onder aan de trap in een plas bloed in de Utrechtse woning van het stel.
Van D. stelde dat hij Vivica ‘s middags zo aantrof en dat ze een ongelukkige val moet hebben gemaakt.
Justitie denkt dat Van D. haar wurgde en eiste twintig jaar cel voor dubbele moord. Forensisch deskundigen hebben alleen voor verstikking als doodsoorzaak aanwijzingen gevonden.
Dat geldt voor geen enkele andere doodsoorzaak, ook niet een val van de trap, benadrukt het OM in een toelichting.
De aanwijzingen voor verstikking, in combinatie met de leugenachtige verklaringen van de verdachte en zeer belastende zoektermen op zijn computers leveren wel degelijk voldoende bewijs op, meent het OM.
Het stel had ’s ochtends ruzie gehad.
Van D. loog bewust over de tijdstippen waarop hij naar zijn werk vertrok en op zijn werk aanwezig was, stelde de rechtbank vast.
En in zijn computers stonden verdachte zoektermen zoals ‘nek breken zonder sporen’. Maar deskundigen waren ondanks wat mogelijke aanwijzingen voor verstikking niet zeker over een doodsoorzaak.
Omdat ook een motief niet vaststaat, is het bewijs te mager.
Van D. is onmiddellijk vrijgelaten.
De rechtbank stelt in het vonnis dat de conclusie misschien anders was geweest als behalve de arts-patholoog ook meteen de forensisch arts naar de woning was gegaan. Die had nog naar andere dingen gekeken.
Bijvoorbeeld of de houding van Vivica en de aanwezige obstakels inderdaad spoorden met een mogelijke val.
Of dat er wellicht stofvezels in het haar zaten, die juist op verstikking konden duiden en Van D.’s eventuele betrokkenheid daarbij.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties