HOF | InselAir moet beslag op interCaribbean opheffen zodra bankgarantie is verstrekt

Met uitspraak

InselAir moet beslag op interCaribbean opheffen zodra bankgarantie is verstrekt | Extra

Philipsburg /Willemstad – Vandaag, 30 januari 2019, heeft het Gerecht in Eerste Aanleg van Sint Maarten vonnis gewezen in het kort geding tussen interCaribbean tegen InselAir en haar bewindvoerder.

De beslissing van het Gerecht is dat InselAir het beslag op brandstof van een van de vliegtuigen van interCaribbean op Sint Maarten moet opheffen, zodra interCaribbean aan haar een bankgarantie van USD 500.000 verstrekt.

De opheffing van het beslag moet plaatsvinden omdat interCaribbean door dit beslag onevenredige schade ondervindt nu zij als gevolg daarvan al haar vluchten naar Sint Maarten heeft geannuleerd. De bankgarantie moet worden verstrekt omdat interCaribbean in gebreke is gebleven om het vonnis van het kort geding van het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao van 28 december 2018 na te leven.

Daarin is vermeld dat zij voldoende zekerheid voor de homologatie van het crediteurenakkoord moest verschaffen en als zij dat niet doet verbeurt zij een dwangsom van USD 500.000. Het Gerecht vindt het belangrijk dat vonnissen worden nageleefd maar heeft er begrip voor dat, als het kort geding vonnis van 28 december 2018 in hoger beroep wordt vernietigd en interCaribbean dus gelijk krijgt, zij de dwangsom van USD 500.000,00 naar alle waarschijnlijkheid niet op InselAir kan verhalen.

De vorderingen van InselAir tot overname van haar aandelen, ter beschikking stellen van geld en vliegtuigen zijn afgewezen. Deels omdat die vorderingen reeds door het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao zijn afgewezen en de rechter niet twee keer over dezelfde vordering mag beslissen. Ook omdat het Hof in hoger beroep in kort geding hierover snel kan oordelen.

Verder omdat er na dit vonnis nieuwe omstandigheden zijn, zoals de pertinente weigering van interCaribbean om nog langer zaken te willen doen met InselAir, vanwege het vliegtuigbeslag, maar ook omdat InselAir de Heads of Agreement (HOA) voorwaardelijk heeft ontbonden. Het Gerecht heeft niet kunnen vaststellen dat na zekerheidstelling door IC de nakoming door partijen van de HOA een uitgemaakte zaak is.

Bron: Persbericht Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Naschrift KKC

2019 01 30 – Uitspraak Kg I… by on Scribd

Een Reactie op “HOF | InselAir moet beslag op interCaribbean opheffen zodra bankgarantie is verstrekt

 1. Joep Meloen

  Zoals verwacht heeft deze actie van onze dorpsidioot Rogier tot gevolg dat Insel nu definitief faillietis. InterCaribbean wil, terecht, geen zaken meer doen met Insel en dat betekent meteen het einde.
  Ik weet niet waar deze halve gare zijn opleiding heeft gedaan, maar kennelijk bestond die alleen uit het leren van wetten. Enig logisch nadenken en de gevolgen van je actie inschatten was er niet bij.
  De bankgarantie van 500,000 USD mag er dan wellicht komen, maar de rest van de gemaakte afspraken gaan de prullenbak in. Daarmee is Insel failliet en kan Inter de bankgarantie weer intrekken.

  ‘Lekker gewerkt pik’ ! Neem aan dat je zelf wel de nodige uurtjes a (minimaal) 400 NAF per uur hebt geschreven.
  De werknemers van Insel en de belastingbetalers zijn je zeer dankbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *