27 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 06:30

Laatste reacties

- Advertentie -

Hodge: Besluit over toekomst CBSC nog niet aan de orde

In Den Haag vond gisteren het overleg plaats met minister Plasterk
In Den Haag vond gisteren het overleg plaats met minister Plasterk

WILLEMSTAD — Besluitvorming over de toekomst van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBSC) is nu nog niet aan de orde. Eerst zal Curaçao een evaluatie doen van de monetaire unie met St. Maarten naar aanleiding van de ervaringen van de afgelopen twee jaar. Dat heeft premier Daniel Hodge (PS) aangegeven tijdens een gesprek met de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA).

Deze ontmoeting, waarbij ook minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (Pais) en de gevolmachtigde minister van Curaçao Roy Pieters aanwezig waren, vond gisteren plaats. De Centrale Bank werd besproken tijdens een update van de financiële stand van zaken van Curaçao die Hodge gaf.
Daarbij kwamen ook de wetgevingstrajecten rond de basisverzekering, de AOV-wijzigingen en de ob-differentiatie ter sprake.
De premier gaf daarbij aan dat de acties van het transitiekabinet grotendeels op koers liggen met de planning.

Eigen filiaal St. Maarten
Net zoals Curaçao zal ook St. Maarten een evaluatie houden van het functioneren van de Centrale Bank, waaruit moet blijken of er samen of apart moet worden doorgegaan.

“Meer dan eens hebben wij Sintmaartenaren aangegeven dat de monetaire unie niet uitpakt zoals werd verwacht en zou moeten”

, zei premier Sarah Wescot-Williams tegen de Daily Herald naar aanleiding van het bezoek van Hodge aan Nederland en het feit dat de CBSC daar ter sprake zou komen.
Wescot-Williams geeft aan dat het voor St. Maarten allereerst prioriteit is om een eigen filiaal van de Centrale Bank op te zetten.

“Onze focus gaat naar het bewerkstelligen van de begroting en de uitvoeringsoperatie van de Bank.
Premier Hodge en ik hebben afgesproken dat zodra we de evaluaties hebben afgerond, we bij elkaar komen om te praten over de toekomst van de CBCS”

- Advertentie -

, zo meldde zij.
Beide landen geven al enige tijd aan een splitsing te willen.
Hiervoor is echter niet alleen toestemming nodig van de parlementen van beide landen, maar ook de Nederlandse Tweede Kamer zal moeten toestemmen, omdat de monetaire unie tussen Curaçao en St. Maarten is vastgelegd in een Rijkswet die tot stand is gekomen door consensus tussen de drie landen.

SEI

Inzet vlnr: gevolgmachtigde minister Roy Pieters, minister Ronald Plasterk, premier Daniel Hodge en minister Steven Martina.
Inzet vlnr: gevolgmachtigde minister Roy Pieters, minister Ronald Plasterk, premier Daniel Hodge en minister Steven Martina.

Premier Hodge kaartte tijdens zijn gesprek met minister Plasterk verder aan dat hij graag een herprioritering aan zou willen brengen in de bestaande samenwerkingsprogramma’s tussen Curaçao en Nederland, die meer gericht is op de actuele noodzaak.
Het gaat hier om het Sociaal Economisch Initiatief (SEI), de Institutionele Versterking Bestuur (IVB), het Onderwijs & Jongeren Samenwerkingsprogramma (OSJP) en het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen (PVNA).
De programma’s zijn ontwikkeld en geïnitieerd in 2008, in de aanloop naar de staatkundige herstructurering.
Curaçao wil, ‘nu we in 2013 leven’, zo spoedig mogelijk ruimte creëren voor enkele prioriteiten in de huidige situatie.
De Curaçaose regering zal nadere voorstellen formuleren om daarna in overleg tot concrete voorstellen voor herprioritering te komen.
Ten slotte heeft Hodge aangegeven dat hij graag voor de tweede maal een Koninkrijksconferentie wil laten plaatsvinden in de eerste helft van dit jaar.
De premier sprak de wens uit dat er niet alleen actuele politieke onderwerpen aan de orde zouden moeten komen, maar dat er ook ruimte zou moeten zijn voor verdiepende gesprekken over het functioneren van het Koninkrijk.
Minister Plasterk stond daarvoor open

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -