30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Het staat de voormalige Antillen vrij zich los te maken van het koninkrijk

FOTO  ELS KROON©2013
FOTO
ELS KROON©2013

 

Premier Rutte heeft de eilanden van Caraïbisch Nederland deze week achter de schermen laten weten dat zij het koninkrijk desgewenst elk moment kunnen verlaten.
Rutte, die deze week alle Caraïbische eilanden van het koninkrijk bezocht:

“Ze keken me verbaasd aan.
Ik zei: als u eruit wil, en een meerderheid van uw bevolking steunt dat, dan is dat mogelijk.
Dan belt u even en dan regelen we dat even.”

- Advertentie -

Rutte zegt met zijn aanbod te willen voorkomen dat er nog nieuwe verzoeken voor financiële steun komen. Hij meent dat de discussie daarover is beslecht bij de staatsindeling die in 2010 binnen het koninkrijk werd afgesproken.
Daarbij hebben drie landen (Aruba, Curaçao en Sint Maarten) een autonome status, terwijl de andere drie (Bonaire, Saba en Sint Eustatius) een Nederlandse gemeente zijn.

Rutte:

“Ik heb binnenkamers gezegd: als we ooit nog praten over de staatsinrichting, dan alleen nog maar als jullie uit het koninkrijk willen.”

Omvangrijke bestuurlijke problemen
De premier bezocht deze week alle zes eilanden.
Hij trof bij drie daarvan – Curaçao, Sint Maarten en Bonaire – omvangrijke bestuurlijke problemen aan.
Hij oordeelde het hardste over Sint Maarten, waar hij afspraken maakte over een diepgaand onderzoek naar de bestuurlijke integriteit van het eiland.

Eerder dit jaar moest de minister van Justitie van dit eiland aftreden omdat hij tevens bestuurder van enkele bordelen bleek te zijn. Ook kwam aan het licht dat de parlementariërs van dit eiland (met 39.000 inwoners) een maandsalaris van 9.000 euro hebben, het hoogste van het koninkrijk. Hij beval de staten van het eiland aan het debat hierover te heropenen.

Stevige gesprekken op Curaçao
Rutte zei dat hij ook op Curaçao binnenskamers stevige gesprekken heeft gevoerd met de regering onder leiding van Ivar Asjes, die anderhalve maand geleden premier werd.
Asjes is omstreden omdat hij eerder steun gaf aan MFK-leider Gerrit Schotte, de van maffiacontacten beschuldigde ex-premier en vorig jaar tot aftreden werd gedwongen.
Volgens Rutte is Curaçao met zijn financiële beleid op de goede weg, al beveelt hij het land ook aan de eigen integriteitsregels beter na te leven.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -