30 C
Willemstad
• woensdag 6 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Hernandez 9 maanden geschrapt

HomeNieuwsHernandez 9 maanden geschrapt

 

Willemstad – Accountant Terrence ‘Terry’ Hernandez is zwaar gestraft door de accountantskamer in Zwolle waar tegen hem drie aangiftes werden gedaan, te weten door de inmiddels ontslagen rector magnificus van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA), Miguel Goede, de ontslagen directeur van Curaçao Ports Authority (CPA), Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy en de ex-directeuren van CPA, Richard Lopez Ramirez en Augustin Diaz.

De tuchtrechtelijke straf houdt in dat hij in totaal negen maanden wordt uitgeschreven uit het accountantsregister. In het geval Goede, krijgt Hernandez een ‘tijdelijke doorhaling van de inschrijving van accountant in het register voor de duur van zes maanden’.

In de zaak De Lannoy komen hier nog eens drie maanden bij.

Bij Lopez Ramirez en Diaz is er alleen een berisping uitgesproken door de rechter.

Hernandez werd in alle gevallen bijgestaan door advocaat Bertie Braam.

De raadsman van Goede was Karel Frielink, die van De Lannoy A. Gratama en bij de twee ex-CPA-directeuren was dat Gerard Spong.

Het schrappen uit het accountantsregister houdt in dat hij gedurende 9 maanden niet als registeraccountant mag werken. De drie klachten werden ingegeven door de rapportages die Hernandez maakte op basis waarvan uiteindelijke Goede en De Lannoy werden ontslagen. Bij de twee inmiddels gepensioneerde CPA-directeuren ging het voornamelijk om het beschuldigen van persoonlijke verrijking. In de rapporten heeft Hernandez zeer ernstige beschuldigingen geuit aan het adres van de klagers. De accountantskamer gaat bij alle zaken inhoudelijk in op de processen die doorlopen zijn en de gebeurtenissen die uiteindelijk leidden tot het ontslag van Goede en De Lannoy en de beschuldigingen aan het adres van Diaz en Lopez Ramirez.

Niet integer en objectief’

In alle drie de gevallen concludeert de tuchtrechter dat Hernandez heeft gehandeld in strijd met de eisen, voortvloeiend uit de fundamentele beginselen van integriteit, objectiviteit en deskundigheid en zorgvuldigheid.

Hernandez heeft niet kunnen aantonen dat er een feitelijke basis was voor de beschuldigingen die geuit zijn aan het adres van de klagers. Hernandez heeft niet gehandeld volgens de voorschriften die gelden bij de Verordening Gedragscodes Registeraccountants (VGC). Daarin staat dat een accountant alleen verslag mag doen over feitelijke bevindingen en dat de gebruikers van het rapport zichzelf een oordeel moeten vormen. Na het aanhalen van passages uit de rapporten van CPA en UNA concludeert de accountantskamer dat Hernandez verstrekkende oordelen geeft en conclusies trekt over het handelen van de klagers.

Ten aanzien van het volgen van het principe van hoor en wederhoor concludeert de accountantskamer dat dit geen verplichting is, maar dat het wel een fundamentele omgangsvorm betreft die gebaseerd is op integriteit en objectiviteit. De personen waarnaar onderzoek wordt gedaan moeten in elk geval kunnen reageren op de rapportages.

De accountantskamer vervolgt: ,,Hernandez had moeten beseffen dat de in de rapporten neergelegde bevindingen en conclusies schadelijk waren voor de positie van de klagers. Door (niettemin) in deze vorm te (laten) rapporteren, heeft hij onvoldoende rekening gehouden met de belangen van klagers. Daarmee heeft hij gehandeld in strijd met de fundamentele beginselen van objectiviteit en van professioneel gedrag.”

De accountantskamer is uiteindelijk dus van oordeel dat Hernandez ‘temeer omdat hij zich afficheert als een ‘Certified Fraud Examiner’, een ernstig verwijt moet worden gemaakt.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties