26 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

Henk Kempers: ‘Verslaving is een keuze’

HomeMediaHenk Kempers: ‘Verslaving is een keuze’
Henk-Kempers
Henk-Kempers

CURAÇAO – Henk Kempers (50) kwam al vroeg in aanraking met drugs. Na een jarenlange heroïneverslaving verleent hij nu verslavingszorg in Soto. Zijn volgende stap is om namens stichting JustGo4It voorlichting te geven. Versgeperst.com sprak met hem over zijn verleden, zijn huidige werk en de preventiecampagne.

Kempers heeft 35 jaar ervaring met drugs. De basis daarvoor werd al vroeg gelegd. Kempers was wel degelijk geliefd door zijn ouders, maar communicatief ontbrak er een en ander.
Ze hadden nooit geleerd om echt te praten over gevoelens en emoties.
Zo zette hij zich vanaf zijn twaalfde af tegen zijn ouders en hing hij rond in coffeeshops.
Op zijn zeventiende had hij een alternatieve straf aan zijn broek hangen.
Kempers was gepakt voor het dealen van heroïne, waardoor hij twee jaar doorbrengt op zeilschip De Tukker.

Het was de eerste keer dat ik gepakt was, dus ik kon kiezen voor een alternatieve straf. Dus ik dacht: lekker varen, maar niet met de bedoeling om er veranderd uit te komen. Die schippers gingen elke avond de kroeg in en kwamen lazarus terug aan boord. Dan wilden ze me overdag vertellen wat drugs en alcohol met je doet. Ik ging er dus niet op in.”

Stemmen

Een jaar later hoorde ik stemmen in mijn hoofd door alle drugs. Die stemmen zorgden ervoor dat ik deed wat ik deed: drugs gebruiken, mensen oplichten, beroven, manipuleren, noem maar op. Alles om aan drugs te komen. Ik creëerde mijn eigen wereld en die stemmen werden mijn eigen realiteit.”

De ommekeer
In oktober 1990 raakte hij in gesprek met een straatevangelist.

Iemand zei tegen me: Jezus houdt van je. Alsjeblieft, ga weg, dacht ik. Ik wilde doorlopen en naar een punktentje gaan, maar het was net of ik één-secondelijm onder mijn voet had. Iets in me zei: je hebt niks te verliezen. Kijk, alles wat ik zocht was liefde. Ik had nog nooit van iemand gehoord dat-ie van me hield.”

Het vervolgd deed denken aan The Exorcist.

Kempers: “Kort samengevat, we zijn gaan bidden en toen vroeg ik: Jezus, als U echt bestaat, kunt u die demonen nu weghalen?”

Dat gebeurde prompt. “Een heilige Hand raakte een onheilig hart aan. Even later kwam er een stem uit mijn mond die zei: nee, wij gaan niet uit dit lichaam. Toen zeiden de mensen tegen me dat ik moest kiezen: de demonen of Jezus. Toen zei ik: eruit, in naam van Jezus. Dat heeft een uur of twee geduurd voordat ze er schreeuwend uitgingen. Wij wonen hier al 26 jaar, wij gaan er niet uit! Maar ze gingen er wel uit.”

Hij vertelde verschillende medeverslaafden over zijn geloof. Enkele tientallen kregen een soortgelijke ervaring als Kempers en lieten hun oude levensstijl achter zich.

Zendeling

Drugs-Awareness-Poster4
Drugs-Awareness-Poster4

Kempers ging aan de slag voor diverse christelijke organisaties.
In 2006 opende Kempers de Stichting Nieuw Leven, een gecertificeerde verslavingskliniek. Daar kwam steeds meer bij kijken, totdat het Kempers boven de pet ging.

Het ging na een tijdje naar een hbo-niveau. Maar ja, ik heb geen schooldiploma. Ik ben meer iemand van de vloer, dus toen ben ik eruit gestapt.”

Kempers en zijn gezin kwamen in 2009 naar Curaçao.
In Soto bindt hij de strijd met verslaving aan.

Ik geef hulpverlening in het veld, niet in een kantoor. Dus ik ben onder de boom, ga dammen of schaken met die mensen en ik stel vragen. Daarmee zet je het proces in gang dat ze gaan nadenken. Dat werkt, ja. Ik geloof nu eenmaal niet in denken voor iemand anders. Ik kan je ook niet leren kennen als ik steeds met antwoorden kom, dus stel ik vragen.”

Motivatie
In de strijd tegen verslaving zet hij onder meer zijn sociale vaardigheden en zijn geloof in. De resultaten zijn wonderlijk.

Er kwam iemand naar me toe die was doorverwezen door een maatschappelijk werker. We zijn gaan bidden en met hem gebeurde hetzelfde als met mij, toen de demonen uit me werden verdreven (zie deel 1 van dit interview, red.). Sinds die tijd doet hij geen coke meer. Hij was afgekeurd vanwege een kapotte rug. Toen we Jezus gevraagd hebben of Hij dat kon genezen, gebeurde het. Het is nu drie jaar geleden en we zijn vrienden geworden. Ik ben nooit de professional geweest die hem wel even zou helpen.”

Moeten mensen dan actief geloven voordat hij ze helpt?

Kempers: “Ze moeten geloven dat ze een probleem hebben ja, maar niet per sé in God. Als ze begrijpen dat ze een probleem hebben, dan kun je ze helpen. Anders stop je er veel tijd in, maar doen ze uiteindelijk toch wat ze zelf willen.”

Verslavingsvrij leven
Voor Kempers is er maar een oplossing voor slaving.

Ik ga voor abstinentie. Wat je vaak ziet, is dat mensen het een voor het ander inruilen. Dat ze bijvoorbeeld stoppen met coke en dat je ze daarna elke dag bij de snèk ziet met een biertje.”

In feite schiet niemand daar wat mee op, vindt Kempers.

Verslaving is nooit het probleem, verslaving verdooft het probleem waardoor je niet denkt aan de pijn. Niemand wil dat en iedereen heeft wel een geschiedenis. In ontwenningsklinieken breken ze je af, maar krijg je niks terug. Je bent alleen aan het ontgiften. Maar dan begint het pas omdat alle emoties naar boven komen.”

Keuzes maken

Curaçao Drugs Awareness Poster3Campagne
Curaçao Drugs Awareness Poster3Campagne

Kempers legt veel nadruk op keuzes maken, net zoals de Britse essayist Theodore Dalrymple dat in zijn boek Leven aan de onderkant doet. Maar behalve keuzes zijn er toch ook risicofactoren die mensen beïnvloeden in hun besluitvorming?

Da’s een goede. Bedoel je dat er doordachte en ondoordachte keuzes gemaakt worden? Dus elke avond vijf potjes bier drinken, daar ben je niet bij? De meeste mensen weten dat wel, maar willen het niet herkennen omdat het gewoon lekker is. Dan kun je achteraf niet zeggen dat het je is overkomen. Als het bijvoorbeeld spannend is, ben je je dan bewust van wat je doet? Ik vind van wel. Een mens houdt nu eenmaal van spanningsvelden, maar wil niet de consequenties dragen.”

Namens stichting JustGo4It geeft Kempers voorlichting over drugsproblematiek.
De campagne richt zich onder meer op scholen.

Maar net zo goed in kerken hoor, ook daar komt verslaving voor”, stelt Kempers.

Hij richt zich niet alleen op wat de verslaving met de verslaafde doet, maar ook op de omgeving. Daarom zijn er ook ouder- en partnergroepen. Verslaving vernietigt relaties en generaties. Daarom moeten we preventief bezig zijn en iedereen laten weten wat drugs met je doet, dat ze niet net als papa coke gaan gebruiken.”

Omgeving
Behalve preventie heeft JustGo4It meer toekomstplannen.

Wij zijn in het proces om een stuk grond te kopen om daar huizen neer te zetten waar gezinnen verslavingsvrij kunnen leven. Het probleem op het eiland is vaak dat er niet een enkele familie in een huis woont, maar soms twee of drie. Daardoor bemoeit iedereen zich met de opvoeding. Dan is het soms goed om iemand uit die omgeving weg te halen.“

Contactgegevens
Voor meer informatie neem je telefonisch contact op via 6918192 (mail: henkkempers). Via de website vind je meer informatie over de organisatie zelf.

Bron: Versgeperst

 

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. De maatschappij zou ook wat meer geld en tijd mogen besteden aan de verslaafden en hun hulpverleners.
  Want iedere verslaafde, die afkickt is er een.
  Deze persoon, zal geen overlast meer veroorzaken en geen inbraken/overvallen plegen.
  ook zal deze weer kunnen gaan werken en uiteindelijk belasting betalen.
  er zijn minder politie/justitie/gevangenis medewerkers nodig.
  kortom het is een win/win situatie om deze mensen te helpen.
  Dus laat de overhied investeren in hulp programma”s die werken.
  Ik denk ook dat het geloof een goede basis om te starten met het afkicken en het leven te beteren.
  Dus wat dat betreft zie ik geen kwaad in het geloof.

 2. Henk, een fantastisch initiatief.Verslaafden komen eerder naar je toe in een voor hen herkenbare omgeving. Ik ging met ze praten in een chollhouse. De gevestigde orde begreep dat niet.Maar toch hielp het. Een paar wilde niet meer in die ellende blijven wonen. Wilden zich douchen en schone kleren en weer terug naar huis. Er kwam hulp van onverwachte hoeken en mensen. Maar thuis moest wel voorbereid en bereid zijn. Als de verslaafde en zijn omgeving het lukte op één lijn zag je voor je ogen wonderen gebeuren. Niet eenvoudig, soms met heel erg hard knokken. Maar het kan. Elke afgekikte is er één Dank je voor je verhaal.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties