30 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

Hartekreet eigenaren kleine toko’s

HomeNieuwsHartekreet eigenaren kleine toko’s
Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: [email protected]

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discrimeneerende taal inhouden worden door ons niet gepubliseerd.

Vandaag laten we ” Charles Davelaar ” aan het woord…………..

Belastingen hebben verschillende potentiële functies.
Hierbij denken we onder andere aan het verkrijgen van inkomsten voor de staat om belangrijke taken te vervullen, zoals politiebescherming, het onderhouden van een rechtsstelsel en infrastructuur.
De overheid dient ook te zorgen voor een sociaal vangnet en voor het financieren van basis- en voortgezet onderwijs, etc.
Over het algemeen is iedereen overtuigd van de noodzaak een steentje hieraan bij te dragen. Indirecte belastingen zoals de algemene bestedingsbelasting (ABB) van weleer en de huidige omzetbelasting (ob) dragen ertoe bij dat, zonder uitzondering, iedereen die geld uitgeeft ook daadwerkelijk bijdraagt aan de overheidskas.
In 1996 is in de Nederlandse Antillen een Landsverordening ABB ingevoerd.
Het systeem was eenvoudig en transparant, hetgeen de democratische controle beter en efficiënter maakte: de ABB was een éénmalige algemene heffing bij invoer, bij levering van lokaal geproduceerd goed en bij dienstverlening.
Er waren geen ‘schakels’ in de bedrijfskolom. Het systeem was simpel en transparant. De actoren in de bedrijfskolom, vanaf de importeur tot de eindconsument, hadden er geen hoofdbrekens aan.
In 1999 werd echter een nieuwe Landsverordening ingevoerd, houdende algemene maatregelen inzake een omzetbelasting (ob).
De reden voor deze verandering is mij niet bekend.
In de bedrijfskolom betekende dit dat naarmate het product van de ene schakel naar de andere overging, telkens opnieuw ob werd geheven.
Dus ob op ob, wat alles duurder maakte.
Het is bovendien voor de consument niet transparant hoeveel schakels er waren tussen de importeur en de uiteindelijke kleinhandelaar.
Naar het bedrag van de geaccumuleerde ob in de eindprijs kan de consument slechts raden. Ook de overheid beschikte niet over het controlemechanisme om dit nauwkeurig te kunnen vaststellen.
Terwijl bij de ABB de heffing meteen bij de invoer werd opgelegd, is dit dus bij de ob niet het geval.

Er is bij de ob geen transparantie: het is in feite niet bekend over hoeveel schakels ob is geïnd, en of de uiteindelijke afdracht wel klopt met wat de klant in rekening is gebracht.
De controlerende stichting Belasting Accountants Bureau (BAB) wist te melden dat slechts een gering percentage van de geïnde ob in de overheidskas terechtkomt.
Daarom is BAB met allerlei projecten gekomen om te trachten een hoger percentage van de geïnde ob in de overheidskas te krijgen.
Er worden nu zelfs speciale kasregisters uitgedeeld die zogenaamd alle verkopen moeten registreren.
De eigenaren van de kleine toko’s zitten echter met de handen in het haar.
Ze gaan gebukt onder alle soorten ‘stress’ en sommigen denken er al aan dat ze het doek maar in de ring moeten gooien.
Dit gecompliceerde kassysteem werkt niet in de kleine toko’s.
De zwaarte van het controlemechanisme is ten onrechte op de schouders van de kleine ondernemer gedrukt.
Waarom leggen we inefficiëntie op, in plaats van eenvoud?
De ABB als een eenvoudiger systeem vergde minder controlekosten, verhoogde bovendien de transparantie en de overheid kreeg haar geld binnen.

Gelieve deze ingezonden brief te zien als een ‘roep uit het hart’ van de eigenaren van kleine toko’s die het echt niet meer zien zitten.
Het is aan de overheid om alle sectoren van onze economie te stimuleren door transparante regels die eenvoudig zijn uit te voeren, en niet door het opleggen van onmogelijke taken. Laten we net zoals Bonaire kiezen voor eenvoud en transparantie.
Dus koerscorrectie: terug naar de ABB.

Charles Davelaar,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vorig artikel
Volgend artikel

Zoeken

Recente reacties