32 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Haast met exameneis was onnodig

HomeNieuwsHaast met exameneis was onnodig

 

Den Haag/WillemstadEén telefoontje van Onderwijsminister Carlos Monk (Pueblo Soberano) naar Den Haag of een blik bij buurland Aruba had de eindexamenkandidaten op Curaçao veel ellende kunnen besparen. Dan had de bewindsman al veel eerder geweten dat er geen enkele reden was om overhaast, in navolging van Nederland, per direct verscherpte exameneisen in te voeren.

Voor veel leerlingen op het eiland kwamen de nieuwe regels als een verrassing. De paniek was groot en niet ten onrechte. Zelfs in Nederland waar de eindexamenkandidaten wel tijdig zijn voorgelicht, wordt rekening gehouden met een verdubbeling van het aantal gezakten. Met zijn te elfder ure genomen besluit de maatregel in te trekken, heeft Monk zo goed als zeker een slagveld vol gezakte scholieren voorkomen. Anders dan Curaçao heeft Aruba er al in een vroeg stadium voor gekozen meer tijd te nemen voor de invoering zodat de studenten zich er beter op kunnen voorbereiden.

Nadelige consequenties heeft dat niet, zo bevestigt de woordvoerder van de Nederlandse minister Marja van Bijsterveldt (CDA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan deze krant:

,,Het feit dat de aangescherpte exameneisen (nog) niet zijn ingevoerd op Aruba betekent niet dat Arubaanse studenten met een diploma op zak toegang tot het vervolgonderwijs in Nederland wordt ontzegd.”

Besturen van onderwijsinstellingen in Nederland kunnen wel bepalen dat een student met een buitenlands diploma eerst een taaltest moet afleggen om aan te tonen over voldoende beheersing van het Nederlands te beschikken. Dat staat echter los van de nieuwe exameneisen en geldt voor alle niet in Nederland afgelegde examens.

,,We moeten af van de zesjescultuur. Door de exameneisen strenger te maken leggen we de lat hoger en dat is een goede zaak”, zo verklaarde Van Bijsterveldt de eis dat het gemiddelde cijfer van de vakken van het centraal examen (CE) voldoende moet zijn. Vanaf komend schoolseizoen scherpt Nederland de eisen verder aan: Leerlingen in het havo en vwo mogen dan maximaal nog één vijf als eindcijfer (het gemiddelde van het schoolexamen en centraal examen) behalen voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vorig artikel
Volgend artikel

Zoeken

Recente reacties