29 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024 00:17

Gwenette Martha op Curaçao begraven

De bekende Amsterdamse crimineel Gwenette Martha is doodgeschoten in Amstelveen. Wie was Martha? Een portret van een beroepscrimineel.
De bekende Curaçaose topcrimineel Gwenette Martha is doodgeschoten in Amstelveen en is op Curaçao begraven

WILLEMSTAD — De Curaçaose topcrimineel Gwenette Martha die op 22 mei in Amstelveen doorzeefd werd met tientallen kogels, is vorige week op het eiland door familie en vrienden naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Het lichaam van Martha was afgelopen woensdag al in alle stilte naar het eiland overgevlogen en bij de begraafplaats in Brievengat begraven.

Uit onderzoek is komen vast te staan dat de liquidatie op de Amsterdamseweg met ongekend vuurwapengeweld is uitgevoerd. De lijkschouwer heeft meer dan tachtig gaten aangetroffen in het lichaam van Martha, van alle kogels die dwars door zijn lichaam vlogen.

De meer dan tachtig kogelgaten werden veroorzaakt door een kalasjnikov en een ander automatisch wapen. De meeste kogels raakten hem in de borststreek. Het slachtoffer bleek zelf niet gewapend. De drie met bivakmutsen vermomde schutters vluchtten in een BMW, met een bestuurder die op hen had gewacht, meldt het Parool.

Martha zat op de bewuste dag aanvankelijk met een boezemvriend in shoarmazaak Rooz op de Amsterdamseweg. Hij had onlangs de schuld op zich genomen toen hij met Martha was aangehouden in een auto waarin twee vuurwapens waren verstopt in geheime bergruimtes. Uiteindelijk voegden zich nog twee mannen bij het gezelschap. Met één van die twee liep Martha naar buiten, waar hij werd gedood.

De man met wie hij buiten was, kon wegrennen en bleef ongedeerd. Het omvangrijke rechercheteam dat de liquidatie van Martha onderzoekt, heeft het onderzoek breed opgezet en analyseert de vele mogelijke achtergronden.

Vanzelfsprekend is één van de theorieën dat de moord past in de onderwereldvete waarin sinds 2012 al vele doden zijn gevallen. Bijna altijd ging het om jonge Marokkaanse criminelen, die evenals Martha met grof vuurwapengeweld uit de weg werden geruimd. De Amsterdamse politie is er ondertussen allerminst gerust op dat de dood van de Curaçaose gangster zonder gevolgen blijft.

De recherche houdt rekening met wraak in de vorm van aanslagen op of in zogeheten shisha lounges in de hoofdstad, die door criminele groepen regelmatig als criminele hangouts worden gebruikt.

Iets meer dan een maand geleden vond buiten zo’n lounge aan de Amstelveenseweg nog een liquidatie plaats. De politie analyseert tevens een aantal internetsites over misdaad, waar soms opvallende informatie over hoofdrolspelers in het conflict worden verspreid.

Zo werd het nieuws van de vrijlating van Martha na een eerdere arrestatie heel snel via bepaalde sites verspreid. Volgens de politie werd Martha op de avond van de aanslag niet in de gaten gehouden door een observatieteam.

Surveillanceauto’s van de politie waren vooral snel ter plaatse omdat ze in de buurt surveilleerden en ook vanuit een dichtbij gelegen politiebureau konden uitrukken.

De recherche houdt er rekening mee dat een uitgebrande BMW, die na de aanslag een paar kilometer verderop in Diemen werd gevonden, een vals spoor is en dat de daders met een andere auto zijn weggevlucht.

Bron: Amigoe

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties