26 C
Willemstad
• woensdag 19 januari 2022 07:07

Laatste reacties

- Advertentie -

Grote promotor van deugdelijkheid van goed bestuur overleden’

WILLEMSTAD — Voor de afgelopen weekeinde overleden voormalige premier Miguel Pourier stond gedurende zijn hele leven en in zijn loopbaan als ambtenaar, in het bedrijfsleven en als politiek gezagsdrager bon gobernashon, deugdelijkheid van bestuur centraal. In de vele reacties op zijn overlijden wordt Pourier herdacht als een aimabele en integere man. Vooral zijn streven om integriteit en goed bestuur in het lokale bestuur en politiek van de eilanden een prominente rol te geven wordt geprezen.

Miguel Pourier tijdens een persconferentie van de Raad van Ministers in 1999 met van links naar rechts collega-ministers Suzy Camelia-Römer, Pourier, Russell Voges en Maurice Adriaens.
Miguel Pourier tijdens een persconferentie van de Raad van Ministers in 1999 met van links naar rechts collega-ministers Suzy Camelia-Römer, Pourier, Russell Voges en Maurice Adriaens.

Voormalig PAR-premier Etienne Ys werd door Pourier himself, zonder overleg overigens, aangewezen als zijn opvolger.
Ys had vanochtend veel waardering voor zijn politieke vader.
Hun eerste ontmoeting vond plaats in 1993 op weg naar het referendum van november dat jaar.
Door voormalig studiegenote Edwina Molina was hij uitgenodigd om bijeenkomst in het huis van Marco de Castro bij te wonen. Aanwezig waren indertijd tal van personen die later een belangrijke rol zouden gaan spelen in de campagne voor behoud van de Antillen en veel later de politieke partij PAR. Deze vergadering was de eerste keer dat Ys, Pourier zou ontmoeten.
Ys kan zich van die eerste ontmoeting nog herinneren dat telkens wanneer hij iets zei, Pourier als een trotse vader instemmend mee knikte.
Pourier was zo onder de indruk dat hij Ys later op plaats nummer drie van de kandidatenlijst zou zetten.
Later zou Ys eerst minister en vervolgens gedeputeerde van Financiën worden.
Uiteindelijk koos Pourier hem persoonlijk uit om hem op te volgen als premier.

“Het was vreemd. Wij hadden een gesprek, waarbij ook andere prominenten van de partij aanwezig waren. Het was een mededeling van Pourier dat hij weg zou gaan en dat ik hem zou opvolgen.”

Ys heeft Pourier tal van jaren van zeer dichtbij meegemaakt.
Zo was hij ook getuige van twee van de grootste teleurstellingen die de oud-premier heeft meegemaakt: het mislukken van de herstructurering van de Antillen en het niet-nakomen van de financiele toezeggingen door Nederland.

“Ik zou het uiteenvallen van de Antillen niet als een mislukking zien. Het was wel een teleurstelling.
Er bestond politieke onwil om het mogelijk maken. En op de andere eilanden was de wil er ook niet.
Het is moeilijk om met iemand getrouwd te blijven, als die ander het zelf niet wil.
Over het uitblijven van de Nederlandse financiële hulp na de vergaande maatregelen die genomen moesten worden, was Pourier wel teleurgesteld.
Dit heeft hij verschillende keren, ook in interviews, aangegeven.
Pas veel later heeft Nederland hiervoor ook zijn verontschuldigingen aangeboden.
Maar ik denk dat het hierdoor voor (voormalig PAR-premier) Emily de Jongh-Elhage ook mogelijk was om met Nederland een akkoord te bereiken over de schuldsanering”

, aldus Ys.

Miguel Pourier (rechts) met de Nederlandse staatssecretaris belast met Koninkrijksrelaties Gijs de Vries (VVD). Het was De Vries die er bij Pourier op hamerde om strenge financiële maatregelen te nemen om de financiën van de Antillen in orde te krijgen. Maar de toezegde hulp vanuit Nederland bleef weg.
Miguel Pourier (rechts) met de Nederlandse staatssecretaris belast met Koninkrijksrelaties Gijs de Vries (VVD). Het was De Vries die er bij Pourier op hamerde om strenge financiële maatregelen te nemen om de financiën van de Antillen in orde te krijgen. Maar de toezegde hulp vanuit Nederland bleef weg.
- Advertentie -

De voormalige PARpremier heeft warme herinneringen aan Pourier.

“Hij was een eerlijk, serieus en integer iemand. Dat was hij over de gehele linie.
Dat was zijn levensstijl.
Hij heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van deze eilanden.”

Net zoals Roland ‘Nacho’ Ignacio, secretaris-generaal van vakbondcentrale CGTC, roemt Ys het feit dat Pourier deugdelijkheid van goed bestuur belangrijk vond.
Ignacio noemt hem een belangrijke promotor van deugdelijkheid van bestuur.

“Maar meer dan dat was hij een groot mens.
Hij was iemand die toegewijd was aan de verantwoordelijkheid die hij moest dragen.
Hij was een ervaren man, die als premier over een goede kennis van zaken beschikte en goed in staat was om het volk te informeren over het waarom van de maatregelen die genomen moesten worden.
Ik maakte hem mee als iemand die zeer gebalanceerd overkwam en die bereid was om te luisteren en om aan anderen participatie te gunnen.
Ook was hij een persoon die veel belang hechtte aan het belang van een sterke organisatie.”

Offers
Tussen Pourier en het vakbondswezen kwam het vaak tot felle botsingen, gaf Ignacio vanochtend toe.

“Onder zijn leiding werden harde maatregelen genomen om de financiele situatie te verbeteren om zo economisch herstel op termijn mogelijk te maken.
Deze maatregelen hebben veel pijn gedaan.
Wij waarschuwden dat Nederland zijn toezeggingen niet zou nakomen, om na de maatregelen ons financieel bij te staan.
Dit is iets wat ik Nederlandse politici tot op de dag van vandaag kwalijk neem. Het volk heeft indertijd zoveel offers gemaakt en toch is Nederland zijn toezeggingen niet nagekomen. Het waren moeilijke tijden”

, aldus Ignacio.

Miguel Pourier op campagne in 2002 met zijn opvolger Etienne Ys (links).
Miguel Pourier op campagne in 2002 met zijn opvolger Etienne Ys (links).
- Advertisement -

Ook Bas Kooiman, jarenlang voorzitter van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), had vanochtend warme woorden voor de overleden oud-premier.

“Hij was een serieus en integer mens. Iets wat je niet vaak tegenkomt bij politici. Hij had zich ten doel gesteld om de Antillen te herstructureren, maar ook om de financiële positie van de eilanden te redden. Hierin is hij heel ver gegaan. Maar wij weten allemaal hoe het is gegaan met de beroemde, of eigenlijk niet zo beroemde pas de deux met Nederland.
Pourier nam maatregelen in afwachting van financiële steun van Nederland. Pourier deed een stap en Nederland zou zijn stap doen.
Maar uiteindelijk was Pourier met zichzelf aan het dansen.
Dit was zeer teleurstellend.”

Volgens Kooiman heeft Pourier veel gedaan voor zijn land, de Nederlandse Antillen.

“Hij was in hart en ziel een Antilliaan.
Een echte Antilliaan, geen Bonairiaan, of Curaçaoënaar, maar een Antilliaan. Pourier zal de geschiedenis ingaan als iemand die veel voor deze eilanden heeft gedaan. Daar heeft hij zich altijd voor ingezet.
Hij was iemand die transparantie voorstond.
Voor hem was het in het bestuur van het eiland behoorlijk ‘vaag’.
Ik betreur zijn overlijden. Hij zal zeer gemist worden.”

Strateeg
Huidig PAR-voorzitter Zita Jesus-Leito kent Pourier uit de tijd dat zij begin jaren tachtig beiden actief waren voor pressiegroep Kousa Komun.
Na deze periode kwamen zij elkaar tegen in 2004, toen zij door Ys werd gevraagd om gedeputeerde namens de PAR te worden.
Sindsdien is er sprake geweest van een innig contact tussen Pourier en Jesus-Leito.

“Hij was een belangrijke adviseur voor mij en de partij. Hij stond ons bij met adviezen en hij was bereid om met ons door te denken over belangrijke zaken. Ook benadrukte hij het belang van het Koninkrijk en het belang van internationale contacten. Ik had tot twee weken voordat hij ziek werd nog contact met hem. Hij was zeer geliefd, maar zeker van zeer groot belang voor deze

 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -