Green Force: Herziening EOP dreigt misbruikt te worden

Brouwer meent dat er op tal van bestaande kavels sprake is van verpaupering en dat juist deze kavels ontwikkeld zouden moeten worden.

Brouwer meent dat er op tal van bestaande kavels sprake is van verpaupering en dat juist deze kavels ontwikkeld zouden moeten worden.

 

WILLEMSTAD — Milieu- en recyclingbedrijf Green Force maakt zich zorgen over de evaluatie van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) en meent dat deze aangekondigde herziening misbruikt dreigt te worden.

 

 

 

Advertentie

Het valt op dat de afgelopen dagen toevallig veel projectontwikkelaars het woord hebben gevoerd, met allemaal hun eigen opinie over het EOP. Zij hebben onlangs zelfs hun eigen visie daarop mogen geven tijdens een Statendebat over dit onderwerp.
De projectontwikkelaars stellen dat het EOP een struikelblok vormt voor duurzame economische ontwikkeling. De economische ontwikkeling van wie, van hun eigen portemonnee?”,

vraagt Green Force-eigenaar Timo Brouwer zich af.

Het woord duurzaam valt niet te gebruiken zonder sociale aspecten en milieu-aspecten daarin mee te wegen”, aldus Brouwer, die meent dat de definitie van duurzaamheid ‘bij menigeen blijkbaar onbekend is’.

Zeker als er alleen over economische ontwikkeling gesproken wordt. Geen van deze ontwikkelaars heeft het over de belangrijke sociale aspecten en milieu. Een van hen heeft zich al schuldig gemaakt aan het ‘duurzaam ontwikkelen’ van een buurt met huizen tot aan het water van de zoutpannen van Jan Thiel, wat een conserveringsgebied is. Daar is de natuur aangetast en verstoord door de bouw van huizen.Deze projectontwikkelaar wil ook graag de rest van de zoutpannen ontwikkelen en verder een boulevard bouwen van Jan Thiel tot aan het Sea Aquarium. Maar dat kan niet omdat het EOP in de weg staat.”

De Green Force-eigenaar stelt verder dat de andere projectontwikkelaar die van zich heeft laten horen ook projecten tot aan de rand van het conserveringsgebied in Jan Thiel heeft en gronden in conserveringsgebieden rond Jan Kok.

Hij ontziet geen enkele witte vlek op het EOP, om deze in handen te krijgen en er een ‘concrete-jungle’ van te maken.”Brouwer meent dat hier sprake is van hypocrisie onder deze ontwikkelaars. “

Ze hebben hun mond vol van duurzame economische groei, maar geef ze een kans en ze zullen het hele eiland plat bulldozeren en er resorts en woningen op bouwen.

“Woningen die niet voor mensen met een laag inkomen bestemd zijn en al helemaal geen rekening houden met de natuur. Dit in hun eigen belang en dat van hun familie en niet in het belang van het eiland en een echt duurzame toekomst.”

Volgens Brouwer zouden deze projectontwikkelaars alleen azen op ‘green fields’.

Dat zijn stukken grond met weinig ontwikkeling waar alleen de natuur in de weg staat, deze zijn namelijk goedkoper dan stukken grond in de stad of die gerenoveerd moeten worden.
Duurzame ontwikkeling betekent het efficiënte gebruik van de gronden die al in bezit zijn, een goed voorbeeld hiervan is de aanpak in Pietermaai.
Green Force is dan ook tegen het gebruik van green fields en meent dat ontwikkeling van wat er al bestaat of verbetering van hetgeen er al is, van belang is. Zo liggen er talloze kavels te verpauperen overal in de stad, maar deze wil men natuurlijk niet kopen vanwege de hogere aanschafprijs. Met andere woorden, men kan er niet genoeg geld mee verdienen.”

Brouwer meent dat op dit vlak de regelgeving en de overheid tekortschiet.

“Al die kavels die leeg staan, dat zijn de obstakels die de duurzame ontwikkeling van Curaçao in de weg staan.
Deze zouden allemaal in gebruik moeten zijn, maar ze zijn in het bezit van individuen die er ‘ooit’ iets mee gaan doen waardoor men moet uitwijken naar de rand van de stad of daarbuiten.
Een goed voorbeeld hiervan zijn de industriezones die voor de helft leeg staan, maar wel allemaal ‘bezet’ zijn.”

Bron: Amigoe

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *