31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 14:44

Laatste reacties

- Advertentie -

GMN-ministerie neemt monsters groene aanslag

Volgens een huiseigenaar in Blue Bay veroorzaakt de groen-gele aanslag roest van de ondergrond waar het zich op hecht.
Volgens een huiseigenaar in Blue Bay veroorzaakt de groen-gele aanslag roest van de ondergrond waar het zich op hecht.

WILLEMSTAD — Van de groene plakkerige aanslag, waarvoor onlangs premier Ivar Asjes en de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Ben Whiteman (beiden PS), in de wijk Marchena op onderzoek uitgingen zijn monsters genomen ‘die elders geanalyseerd moeten worden’.

Dit bevestigt de beleidsmedewerker van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Tico Ras desgevraagd.

GMN-minister Ben Whiteman (PS) stelt in algemene zin vooralsnog niet te willen speculeren en verwijst voor verdere informatie ‘gezien hun expertise’ naar de voornoemde beleidsmedewerker en het sectorhoofd van de Milieu- en Natuurdienst, Gabriel Murray. Laatstgenoemde was voor commentaar vanochtend niet bereikbaar.

- Advertentie -

Ras wilde niet in details treden aangezien hij zijn verwachting uitspreekt het rapport spoedig af te kunnen ronden, voor verdere rapportage aan de minister.

Dit rapport zal onder andere ook als bijlage het rapport bevatten dat in 2004 in opdracht van de overheid door DCMR Milieudienst Rijnmond is samengesteld, waarin een soortgelijke groene aanslag is onderzocht. De groene neerslag, zo blijkt uit het rapport, bleek toen voor een belangrijk deel uit zwavelverbindingen te bestaan maar bevatte ook vanadium en nikkel en had een hoog corrosief gehalte door vorming van zwavelzuur.

De oorzaak van de vorming van de aanslag bleek toen een ontwerpfout van de BOO-energiecentrale te zijn. De neerslag was afkomstig van de toen nieuwe CUC-schoorsteen. Door een ontwerpfout was, volgens het rapport, de uitlaattemperatuur van de rookgassen te laag, waardoor er condensatie van zwavelverbindingen met daarin vanadium- en nikkelverbindingen optrad.

Op de vraag of het GMN-ministerie inmiddels een bezoek heeft gebracht aan de BOO-energiecentrale, luidt het antwoord ontkennend. Ras bevestigt dat er wel, geheel regulier en volgens eerdere planning, een inspectie op het Isla-terrein en een gesprek met de raffinaderij heeft plaatsgevonden.

- Advertisement -

Op de vraag of tijdens deze inspectie, afgelopen donderdagochtend uitgevoerd, ook de mogelijke oorzaak van de groene aanslag met de raffinaderij is besproken, wil hij in afwachting van zijn rapportage vooralsnog niet ingaan. De aanleiding voor de premier en de GMN-minister om een bezoek aan de wijk Marchena te brengen en op onderzoek uit te gaan was een klacht van een bewoonster die deze in het radioprogramma van de premier,‘Kòrsou tin Speransa’, kenbaar had gemaakt.

Op witte verkeerspalen langs de weg valt de aanslag op.
Op witte verkeerspalen langs de weg valt de aanslag op.

Dit programma stelt de bevolking in de gelegenheid om te participeren door in te bellen en op deze wijze een mening of opmerking kenbaar te maken of opbouwende kritiek te leveren. Zoals eerder gemeld, had de Amigoe al een klacht van een huiseigenaar in Blue Bay ontvangen over de aanwezigheid van een grote hoeveelheid groene aanslag ‘met een hoog corrosief gehalte’.

Ook de voorzitter van de Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc), Peter van Leeuwen, liet weten ‘vele berichten van verontruste bewoners van Blue Bay, Gasparitu en Boca Samí’ te hebben ontvangen over dezelfde plakkerige substantie.

De Amigoe-fotograaf wist deze aanslag ook bij het verkeersplein Palu Blanku, de Schottegatweg West en de Sta. Domingoweg op beeld vast te leggen.

Het onderzoek naar de neerslag in 2004 werd in de volgende gebieden uitgevoerd: Marchena, Gasparitu, Julianadorp en St. Michiel. Ras bevestigt dat ondanks dat het bezoek van de premier en de GMN-minister zich tot Marchena beperkte aangezien daar de klacht vandaan kwam, het ‘onderzoeksgebied nu is uitgebreid’.

 

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -