DH | Sarah wants clarity on Doncher’s suspension

PHILIPSBURG--United Democrats (UD) Member of Parliament (MP) Sarah Wescot-Williams on Thursday evening called on government to provide clarity on the suspension of Princess Juliana International Airport (PJIA)...

Ingezonden | Respect!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Kluivert tijdelijk bondscoach

Willemstad - Patrick Kluivert vervangt tijdelijk Guus Hiddink als bondscoach van de Curaçaose voetbalselectie. Hiddink is herstellende van Covid-19 en niet fit genoeg om de selectie te...

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...
- Advertisement -spot_img

NTR | Curaçao gaat weer in strenge lockdown: toeristen voelen zich gedupeerd

HomeNieuwsGezondheidNTR | Curaçao gaat weer in strenge lockdown: toeristen voelen zich gedupeerd

Tijdens de strenge lockdown zijn de stranden dicht

WILLEMSTAD – “Deze strenge maatregelen hadden we niet zien aankomen. Als we dit bij het boeken hadden geweten, hadden we een andere afweging gemaakt”, zegt Elliot Stavenger. Hij is één van de Nederlandse toeristen die momenteel met zijn partner op het eiland verblijft.

“Wij voelen ons dan ook een beetje misleid. Curaçao haalt de toeristen zelf naar het eiland, dan denk je dat ze met de maatregelen wel rekening met ons zouden houden, maar niets is minder waar”, aldus de gedupeerde toerist. Als hij dit had geweten was hij naar Aruba gegaan, of misschien wel thuis zijn gebleven.

Snelle stijging
Vanaf woensdag 24 maart zal Curaçao weer in een strenge lockdown gaan. Dat maakte demissionair premier Eugene Rhuggenaath maandag bekend tijdens een persconferentie. Door de snelle stijging van het aantal Covid-positieven ziet de overheid geen andere mogelijkheid dan het aanscherpen van de maatregelen. Het eiland is in drie weken tijd van 64 actieve gevallen (op maandag 1 maart) naar 1160 actieve gevallen gegaan (op maandag 22 maart).

Het lokale ziekenhuis, het Curaçao Medical Center (CMC) maakte gisteren bekend dat het ziekenhuis het aantal Covid-patiënten amper meer aankan. Van de zestien intensive-care (IC) bedden zijn twaalf momenteel bezet.

Britse variant
Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth is de snelle stijging het gevolg van de nieuwe Britse variant van het Covid-19 virus dat sinds kort zijn intrede heeft gemaakt op het eiland. De nieuwe variant is vele malen besmettelijker wat de snelle stijging verklaart, maar ook gevaarlijker voor jongere mensen wat de leeftijden van de patiënten op de intensive care verklaart.

Volgens Germaine Gibbs, woordvoerder van het CMC zijn negen van de twaalf patiënten op de IC jonger dan 60 jaar. Zij noemt de situatie in het ziekenhuis momenteel dan ook ‘heel zorgelijk’.

Voorlopig niet meer naar het strand
Mayra Onderstijn runt een kleinschalig resort op het eiland. Zij zitten momenteel, eindelijk na een jaar, weer vol met toeristen. “Ja, dit is voor onze gasten echt heel vervelend”, vertelt Onderstijn. “Ze vinden het vooral heel jammer dat ze dadelijk niet naar het strand mogen en dat ze maar twee keer per week de deur uit mogen om boodschappen te doen, maar ondanks dat zijn de meeste op zich nog redelijk positief. Hier schijnt de zon en kunnen ze lekker bij het zwembad liggen. Gelukkig maar, want niet alle toeristen zullen toegang hebben tot een zwembad”, aldus Onderstijn.

‘Er komen massaal annuleringen binnen’

– resort eigenaar Mayra Onderstijn

Voor de verhuurders zelf is het echter een ander verhaal. “We lopen wederom inkomsten mis omdat gasten massaal annuleren voor april en misschien daarna ook nog. Waarom zouden ze hier komen als je maar twee dagen in de week alleen maar naar de supermarkt mag gaan. Voor ons is dit ellende! Wederom leegstand straks, geen inkomen. Het zijn voor ons heel moeilijke tijden”, aldus de verhuurster.

Vanaf woensdag 24 maart gaan de nieuwe maatregelen in. Curaçao gaat weer in lockdown en ook wordt ‘plachi di dia’ weer ingevoerd. Aan de hand van de letter op de kentekenplaat van de auto mogen bewoners twee keer per week de straat op om noodzakelijke boodschappen te doen. Uitgangspunt is dat iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven.

Zondag thuis
Zondag moet iedereen in huis blijven. Winkels en horeca moeten weer dicht. Restaurants en truk’i pan mogen open blijven om eten te bezorgen. Restaurants van hotels mogen wel gewoon openblijven.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

9 reacties

 1. Je hebt “Vector vaccines” (dode of verzwakte viruscellen inspuiten – die van Johnson & Johnson en AstraZeneca -) of “Protein subunit vaccines” (proteine van virus inspuiten – die van Novavax). Dan herkent je lichaam het virus en zou daar tegen bewapend moeten zijn. . Dat zijn min of meer ‘echte’ vaccins zoals we die altijd gekend hebben.

  Dokter Joep echter verdedigt het “mainstream” verhaal over “Messenger RNA (mRNA) vaccines” (die van Pfizer-BioNTech en ModeRNA – wie heeft daar ook al weer aandeel in?) welke eigenlijk geen vaccine is en zeer omstreden.

  Hier een interessante link en een andere kijkt op deze zaak:

  https://www.hotzehwc.com/2021/02/dr-hotze-on-the-dangers-of-the-covid-19-vaccine/

  Make up your own mind.

 2. Dit is te grappig, NL staat alleen buitenlandse reizen toe die strikt noodzakelijk zijn, en dus geen vakanties. Vervolgens gaat het vakantie eiland op slot en is meneer Stavenger boos dat er geen rekening met hem wordt gehouden. Dat er mensen doodgaan en het ziekenhuis volloopt, is voor meneer Stavenger allemaal bijzaak, hij voelt zich misleidt.

 3. Het vaccineren blijft het grote probleem niet, helaas.
  Ik spreek erg veel mensen, van de 10 zijn er steevast 6 die zeggen mij niet gezien.
  Dus ya met zo’n mentaliteit blijft het dweilen met de kraan open en racen we van de ene lockdown maar de andere.

 4. @ Frida,

  Het eerste deel van je verhaal is correct. De uitbraak van besmettingen komt inderdaad doordat zovelen zich niet aan de maatregelen houden, daardoor besmet raken en dat weer doorgeven aan anderen.

  Het tweede deel van jouw verhaal is echter een onjuiste voorstelling van zaken. De huidige vaccins zijn allemaal gebaseerd op het spiked protein dat kenmerkend is voor het virus. Ons immuunsysteem wordt door een vaccin getraind om dit uiterlijk te herkennen zodat, wanneer er zich een besmetting voor zou doen, het immuunsysteem direct kan reageren en het virus onschadelijk kan maken.
  Het muteren van virussen is heel normaal en zal ook door blijven gaan. Echter, voorlopig heeft iedere mutatie nog altijd het spiked protein uiterlijk en dat is dan ook de reden dat de huidige vaccins zullen werken. Pas wanneer het uiterlijk gaat veranderen moeten we op gaan passen, dan zouden de vaccins niet meer werken. Maar dan hebben we gelukkig nog de vaccins van Moderna en Pfizer achter de hand. Omdat die gebaseerd zijn op mRNA is het vrij eenvoudig het vaccin aan te passen aan het gemuteerde virus. Dit kan letterlijk binnen een dag of 2, waardoor ook deze nieuwe mutatie onschadelijk kan worden gemaakt.

  Maar het is wel zaak dat we de mutaties voorblijven door nu zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn hoe minder kans het virus krijgt om zich voort te planten en dus ook om te muteren. Dus daarom wordt er ook zo gehamerd op vaccineren,, anders komen we nooit van corona af.

 5. Frida, het vaccin helpt ook tegen de varianten. Er zijn alleen, helaas, nog te weinig mensen gevaccineerd. Daarom zoveel zieken en Robert, een virus trekt zich niets aan van oude of nieuwe politiek en met een nieuwe bewind wordt het ziekenhuis niet groter en heb je niet meer zorgmedewerkers om alle zieken te kunnen behandelen.

 6. Al geruime tijd voor de verkiezingsdag bleek uit de peilingen dat MFK de meeste stemmen zou krijgen. De MFK aanhangers zijn toen al begonnen met feesten. Op de dag van de verkiezingen kwamen daar de PNP stemmers bij.

  Bedankt! Nu wordt de hele gemeenschap ernstig benadeeld en voor een door deze egoïstische dames en heren. MFK en PNP zijn echte partijen voor het ‘volk’. Nogmaals, hartelijk dank en succes met jullie obesitas, suiker en ga lekker iedere dag weer smullen bij Mac. Donalds en KFC zodra die weer open zijn.

  Oja, laat het mondkapje en afstand houden gewoon achterwege. Doe maar waar je zelf zin in hebt. Schotte zelf zorgt er voor dat hij buiten ‘schot’ blijft. Hij is slimmer dan al het stemmersgepeupel bij elkaar. [zijn dat misschien ook ‘deplorabels’ zoals HC ze benoemde? – overigens wel een heel grote fout van haar]

 7. Triest en bijna walgelijk te zien mset welk gemak men ons Land weer plat legt. Met groot gebrek aan respect voor onze toeristen, jeugd, werknemers en ondernemers. De verkiezingen zijn immers voorbij. Why worry? En ach, Nederland komt tóch wel met geld over de brug. En de minister van economische zaken heeft zich voor t gemak verstopt. Het wordt tijd voor nieuwe regeerders. In de vrome hoop dat die wat meer oog hebben voor mens en maatschappij

 8. Dat hebben wij nu te danken aan het niet in acht nemen van geen enige corona maatregelen gedurende de 2 weken voor de verkiezingen: bijna niemand heeft zich aan mondkapjes en anderhalf meter gehouden. Niet op Curacao en ook niet in Nederland waar vandaag verlenging van de lockdown en de avondklok aangekondigd zou worden. Dat was te voorzien! En ook te vermijden! En het gaat niet alleen om de mutant van Groot Bretagne maar ook omdat verhoging is van vaccinaties die, nabij dat mensen daarmee een protectie krijgen tegen de virus, ook resistentie van de virus opwekt die andere mutaties doormaakt om zich te verdedigen tegen de vaccinatie. En daarom ook veel meer besmettingen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties