28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Gevoelige nederlaag voor premier Asjes

HomeMediaGevoelige nederlaag voor premier Asjes

PS, MFK en man stemmen tegen aanpassing sanctielandsverordening

nieuwe statenzaal
Een Statenmeerderheid heeft gisteren tegen een voorstel voor aanpassing van de Sanctielandsverordening gestemd.

WILLEMSTAD — Een Statenmeerderheid heeft gisteren tegen een voorstel voor aanpassing van de Sanctielandsverordening gestemd. Tegen stemden de oppositiefracties van de MFK en MAN, maar ook regeringspartij Pueblo Soberano (PS), die hierbij tegen een door haar eigen premier Ivar Asjes (PS) ingediend en verdedigd voorstel stemde. Asjes stelde gisteren voor de stemming dat hij verrast en teleurgesteld zou zijn als het voorstel zou worden afgewezen, maar dat dit democratie is en dat de Staten hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen.

De aanpassing van de Sanctielandsverordening gaat ervan uit dat de sancties van de Europese Unie (EU) automatisch in de lokale wetgeving worden overgenomen.

Op dit moment is dit al geregeld voor de Verenigde Naties (VN). De oppositiefracties beschuldigden het kabinet in de afgelopen dagen ervan dat het vrijwillig de autonomie van Curaçao aan de Europese Unie zou verkwanselen en dat mogelijke sancties van de EU gevolgen voor de belangen van Curaçao zouden kunnen hebben.

Dit werd gisteren nogmaals herhaald door vertegenwoordigers van de oppositiefracties. Ook de PS schaarde zich bij de tegenstanders van het voorstel van de regering.

De PS is van mening dat de EU een regionale organisatie is en van een mindere orde dan de Verenigde Naties.

Het argument van de voorstanders, dat Curaçao zich met de internationale gemeenschap moet verenigen om het internationaal terrorisme te bestrijden, wat door de PAR, Pais en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang naar voren werd gebracht, werd door vertegenwoordigers van de PS, MFK en MAN van de hand gewezen.

Zij vonden dat de regering bezig is om meer autonomie in te leveren, terwijl er met een beschuldigende vinger werd gewezen naar de Nederlandse regering en stelden verder dat mogelijke acties alleen ‘goede buur’ Venezuela zouden treffen, met alle gevolgen van dien voor Curaçao.

“Als Nederlandse belangen op het spel staan, worden er geen sancties opgelegd. Waarom zijn er geen sancties aan Rusland opgelegd, vroegen onder meer Gerrit Schotte (MFK) en Jaime Cordoba (PS) zich af.

Hierbij voorbijgaand aan het feit dat de Europese Unie al verschillende sancties aan Rusland heeft opgelegd, wat weer tot tegensancties van de Russische regering heeft geleid.

De vergadering van gisteren werd door PS-lid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe omschreven als een bijeenkomst waarin trots en principes centraal moesten staan.

De tegenstemmers waren niet overtuigd door de argumenten van Asjes. Die benadrukte dat de wetswijziging erop neerkomt dat wat nu voor de Verenigde Naties geldt, ook voor de Europese Unie zal gaan gelden.

Hij sprak zich uit voor het regelen van sancties in de lokale wetgeving, wat zijn voorganger Schotte al in 2012 had aangegeven te willen doen. Afwijzen van het voorstel zou inhouden dat Curaçao met een Rijkswet geconfronteerd zal worden en hiertegen kan niet in beroep worden gegaan.

PS-Statenlid Sherwin Leonora vroeg zich af wat nog een Rijkswet erbij, voor Curaçao zou betekenen. Asjes was het hiermee niet eens.

“In het regeerakkoord ‘Akuerdo pa un gobernashon enfoká riba pas, trankilidat i prosperidat’ (Het akkoord voor een regering, gefocust op vrede, rust en voorspoed), dat op 12-12-‘12 door de partijleiders van dit kabinet werd ondertekend, is overeengekomen dat de Rijkswetten op een zorgvuldige manier zouden worden aangepakt.

Er staat nergens vermeld dat er extra Rijkswetten zouden komen. Het zou mij dan ook verbazen en teleurstellen als het voorstel niet wordt aangenomen.”

Het verweer van Asjes mocht niet baten en het voorstel van de regering voor aanpassing van de Sanctielandsverordening werd door een Statenmeerderheid van twaalf stemmen tegen en negen stemmen voor afgewezen.

De aanpassing is overigens wel door de parlementen van Aruba en St. Maarten aangenomen.

Op dit moment loopt er ook een traject om een sanctiebeleid van het Koninkrijk middels een Rijkswet te regelen. Wanneer dit voorstel in het Nederlandse parlement aan bod komt, zal een delegatie van de Staten van Curaçao bij de behandeling aanwezig kunnen zijn om haar standpunt te verdedigen.

Bron: Amigoe
Zie ook: Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Net teruggekeerd in de VS na 8 jaar Curacao, zaak verkocht en heb dat natuurlijk niet zomaar zonder meer gedaan. Daar gingen veel afwegingen aan vooraf vooral omdat je 8 jr geleden bewust ervoor hebt gekozen naar het eiland te emigreren en iets op te zetten. De ervaring heeft mij helaas geleerd dat iks nu echt van mening ben dat het de hoogste tijd wordt dat Nederland de handen van de eilanden en Curacao in het bijzonder afhaalt. Een Land waar corruptie hoogtij viert, politici verdacht worden kun je toch niet echt meer serieus nemen. Dus Nederland trek je handen ervan a er moeten toch genoeg mogelijkheden zijn dit te doen. Laat politici het zelf uitzoeken nu. Het hele geintje met deze eilanden kost handenvol geld van de belastingbetaler. Genoeg is nu echt genoeg.
    Mijn vele vrienden, YdK en anderen ik wens jullie allen het beste.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties