26 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

Geld voor illegale wapens

HomeMediaGeld voor illegale wapens

Tot eind augustus kans om illegale vuurwapens zonder vervolging in te leveren

Minister Nelson Navarro van Justitie kondigde vorige week de persconferentie al aan waarbij behalve het Openbaar Ministerie, in de persoon van Heiko de Jong, ook het politiekorps was vertegenwoordigd. FOTO JEU OLIMPIO
Minister Nelson Navarro van Justitie kondigde vorige week de persconferentie al aan waarbij behalve
het Openbaar Ministerie, in de persoon van Heiko de Jong, ook het politiekorps was vertegenwoordigd.
FOTO JEU OLIMPIO

Willemstad – Personen die in het bezit zijn van een of meer illegale vuurwapens hebben vanaf vandaag tot eind augustus de kans om deze in te leveren. Dat heeft hoofdofficier van justitie Heiko de Jong gisteren tijdens een persconferentie in Fòrti bekendgemaakt. Deze actie, in het leven geroepen om de geweldscriminaliteit op Curaçao te beteugelen, heeft de naam ‘Entregá i desarmá Kòrsou’ (lever in en ontwapen Curaçao) gekregen.

Wie gebruikmaakt van de gratieperiode die gisteren is aangekondigd en vandaag ingaat, zal niet worden vervolgd en krijgt ook nog eens honderd gulden.

Tijdens de persconferentie van gisteren die vorige week al door minister Nelson Navarro van Justitie werd aangekondigd, en waarbij behalve het Openbaar Ministerie ook het politiekorps was vertegenwoordigd, werd verder uitgeweid over de eerder aangekondigde drastische maatregelen om de groeiende criminaliteit op Curaçao te bestrijden.

Volgens de Justitieminister wordt er vanuit de gemeenschap al gereageerd op de maatregelen die vorige week zijn begonnen. Sinds afgelopen donderdag wordt er op straat preventief gefouilleerd. Sindsdien hebben verschillende mensen geklaagd dat de politie misbruik maakt van haar macht en dat er soms zelfs sprake is van mishandeling.

,,Je merkt al dat de onderwereld- pr is begonnen”, zo gaf Navarro gisteren te kennen in reactie hierop.

,,De politie wordt van alles beschuldigd. Maar de politie heeft de instructie gekregen om alles aan te pakken wat jaren verkeerd is gegaan. Het kan niet zo zijn dat een agent wordt beledigd, niet wordt gerespecteerd, wordt geïntimideerd, en soms zelfs wordt beschoten en dat hier geen consequenties aan zijn verbonden. De politie heeft van mij de directe instructie gekregen om niets, maar dan ook niets te accepteren.”

Het inleveren van illegale wapens is elke dag gedurende de reeds genoemde periode van 7.00 tot 18.00 uur mogelijk bij de Tempel in Punda. Speciaal hiervoor is er ook een gratis lijn geopend – 0800 TA BASTA – waar personen die in het bezit zijn van een illegaal wapen gebruik van kunnen maken.

,,Voor u het wapen brengt kunt u bellen voor de beste wijze van inleveren. Als u het wapen niet wilt aanraken, kunnen wij het ook voor u laten ophalen”, aldus De Jong.

Binnenkort zal ook een anonieme ‘kliklijn’ worden ingesteld waar mensen die over informatie met betrekking tot illegale vuurwapens beschikken, anoniem naar kunnen bellen.

,,Uw naam wordt dan niet bekendgemaakt. Als er inderdaad, dankzij de door u gegeven informatie, een vuurwapen wordt gevonden, dan krijgt u een beloning. De hoogte van de beloning is afhankelijk van het soort vuurwapen”, zo gaf De Jong verder te kennen.

Wie illegaal in het bezit is van een vuurwapen en geen gebruikmaakt van de gratieperiode, zal vanaf 1 september hard worden aangepakt. De Jong liet gisteren weten dat het Openbaar Ministerie dan nog hogere straffen zal eisen bij illegaal vuurwapenbezit.

,,De burger heeft dan de kans gehad om zijn wapen straffeloos in te leveren. Hij heeft gekozen daarvan geen gebruik te maken. Hierop zal een harde strafrechtelijke reactie volgen waarbij, door de ‘kliklijn’, de kans op ontdekking ook aanzienlijk wordt vergroot.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties