30 C
Willemstad
• maandag 4 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Geld hard nodig om stijgende criminaliteit te bestrijden

WILLEMSTAD — Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) wil geen struisvogelbeleid voeren en zegt zich bewust te zijn van het feit dat de criminaliteit op het eiland is toegenomen.
Hij vreest ook dat die verder zal stijgen.
Maar om dit de kop in te drukken zijn er financiële middelen nodig, benadrukte hij gistermiddag tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers.

De aanwezige ministers tijdens de persconferentie van de Raad van Ministers gisteren. Van links naar rechts: Jeanne-Marie Francisca (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, PS), José Jardim (Financiën, namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran), premier Ivar Asjes (PS) en Nelson Navarro (Justitie, Pais).
De aanwezige ministers tijdens de persconferentie van de Raad van Ministers gisteren. Van links naar rechts: Jeanne-Marie Francisca (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, PS), José Jardim (Financiën, namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran), premier Ivar Asjes (PS) en Nelson Navarro (Justitie, Pais).

Volgens de minister was het altijd zo dat de criminaliteit tijdens de carnavalsperiode steeg en in de maanden april en mei weer daalde.
Maar vergeleken met vorig jaar is het duidelijk geworden dat de criminaliteit in deze maanden is gestegen.

- Advertentie -

Er is echter veel geld nodig voor onder andere personeelsuitbreiding, bewapening en overige uitrusting, (bij)scholing van de agenten, cameratoezicht en wagens met de beste (opsporings)technologie.

Ondertussen is er 5 miljoen gulden begroot voor Justitie.
Minister van Financiën José Jardim heeft tegenover Navarro aangegeven dat hij vijf maanden nodig heeft om te regelen dat het geld beschikbaar wordt gesteld voor de uitvoering van de plannen (afsluiten van wijken voor huiszoekingen, preventief fouilleren en dergelijke) voor criminaliteitsbestrijding.

Personeel
Het Korps Politie Curaçao (KPC) is hoe dan ook onderbezet en heeft momenteel 84 openstaande vacatures voor agenten, maar de aanwijzing vanuit Nederland belemmert de personeelswerving.
Genoeg aanleiding voor Navarro om het aantal agenten, die na de moord op Helmin Wiels via het plan VIP-beveiliging als bodyguard van politici zijn ingezet, te verminderen.
Het ministerie van Justitie houdt rekening met de risico-analyse en heeft besloten om één agent per minister in te zetten.
Parlementariërs worden dus niet meer beveiligd.
Agenten worden pas ingezet als uit de risico-analyse blijkt dat een politicus beschermd moet worden.
De agenten van de Landelijke Beveiligingsdienst (LBD) zullen verder belast worden met de VIP-beveiliging.

De minister evalueert ook het omscholingstraject voor LBD’ers, zodat zij het korps kunnen ondersteunen.

Verder analyseert Navarro de mogelijkheid om meer agenten van het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC) in te zetten, maar hij houdt rekening met het feit dat de salarispost hierdoor stijgt.

Daarnaast heeft Navarro volgende week een afspraak met het opleidingsinstituut van de politie, ORV, om reorganisatie-mogelijkheden te bespreken, alsmede het opzetten van een opleiding met als doel het oprichten van een speciale unit, die bijvoorbeeld tijdens gevaarlijke politie-optredens met zware wapens ingezet kan worden.

Verder evalueert de minister of de miliciens van de Antilliaanse Militie opgeleid kunnen worden om het korps te ondersteunen.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | KLM vraagt klanten die maandag vliegen om niet met de auto naar Schiphol te komen

Persbureau Curacao SCHIPHOL – Reizigers die morgen, maandag 4 juli met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te...

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...
- Advertentie -
- Advertentie -