32 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Geld hard nodig om stijgende criminaliteit te bestrijden

HomeNieuwsGeld hard nodig om stijgende criminaliteit te bestrijden

WILLEMSTAD — Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) wil geen struisvogelbeleid voeren en zegt zich bewust te zijn van het feit dat de criminaliteit op het eiland is toegenomen.
Hij vreest ook dat die verder zal stijgen.
Maar om dit de kop in te drukken zijn er financiële middelen nodig, benadrukte hij gistermiddag tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers.

De aanwezige ministers tijdens de persconferentie van de Raad van Ministers gisteren. Van links naar rechts: Jeanne-Marie Francisca (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, PS), José Jardim (Financiën, namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran), premier Ivar Asjes (PS) en Nelson Navarro (Justitie, Pais).
De aanwezige ministers tijdens de persconferentie van de Raad van Ministers gisteren. Van links naar rechts: Jeanne-Marie Francisca (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, PS), José Jardim (Financiën, namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran), premier Ivar Asjes (PS) en Nelson Navarro (Justitie, Pais).

Volgens de minister was het altijd zo dat de criminaliteit tijdens de carnavalsperiode steeg en in de maanden april en mei weer daalde.
Maar vergeleken met vorig jaar is het duidelijk geworden dat de criminaliteit in deze maanden is gestegen.

Er is echter veel geld nodig voor onder andere personeelsuitbreiding, bewapening en overige uitrusting, (bij)scholing van de agenten, cameratoezicht en wagens met de beste (opsporings)technologie.

Ondertussen is er 5 miljoen gulden begroot voor Justitie.
Minister van Financiën José Jardim heeft tegenover Navarro aangegeven dat hij vijf maanden nodig heeft om te regelen dat het geld beschikbaar wordt gesteld voor de uitvoering van de plannen (afsluiten van wijken voor huiszoekingen, preventief fouilleren en dergelijke) voor criminaliteitsbestrijding.

Personeel
Het Korps Politie Curaçao (KPC) is hoe dan ook onderbezet en heeft momenteel 84 openstaande vacatures voor agenten, maar de aanwijzing vanuit Nederland belemmert de personeelswerving.
Genoeg aanleiding voor Navarro om het aantal agenten, die na de moord op Helmin Wiels via het plan VIP-beveiliging als bodyguard van politici zijn ingezet, te verminderen.
Het ministerie van Justitie houdt rekening met de risico-analyse en heeft besloten om één agent per minister in te zetten.
Parlementariërs worden dus niet meer beveiligd.
Agenten worden pas ingezet als uit de risico-analyse blijkt dat een politicus beschermd moet worden.
De agenten van de Landelijke Beveiligingsdienst (LBD) zullen verder belast worden met de VIP-beveiliging.

De minister evalueert ook het omscholingstraject voor LBD’ers, zodat zij het korps kunnen ondersteunen.

Verder analyseert Navarro de mogelijkheid om meer agenten van het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC) in te zetten, maar hij houdt rekening met het feit dat de salarispost hierdoor stijgt.

Daarnaast heeft Navarro volgende week een afspraak met het opleidingsinstituut van de politie, ORV, om reorganisatie-mogelijkheden te bespreken, alsmede het opzetten van een opleiding met als doel het oprichten van een speciale unit, die bijvoorbeeld tijdens gevaarlijke politie-optredens met zware wapens ingezet kan worden.

Verder evalueert de minister of de miliciens van de Antilliaanse Militie opgeleid kunnen worden om het korps te ondersteunen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties