28 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

‘Geld geen dwangmiddel’ | Antilliaans Dagblad

HomeMedia‘Geld geen dwangmiddel’ | Antilliaans Dagblad
Prof Kunneman: Nederland dwingt consensus af | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Nederland gebruikt de liquiditeitssteun als machtsmiddel en dwingt landen onterecht snel te beslissen over de Rijkswet voor de Caribische Hervormingsentiteit. Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben gewoon geen keus. Zonder geld volgt vanzelf een Algemene Maatregel van Rijksbestuur en dan gebeurt alsnog wat anders binnen de entiteit zou gebeuren.

Dat is in drie zinnen de strekking van de presentatie die prof. dr. Frank Kunneman donderdag heeft gegeven tijdens een debat en paneldiscussie van politieke partij PNP.

Kunneman, partner bij advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne en oprichter van Themis Institute for Governance & Leadership, schetst in vijftien minuten de ironische maar wrange situatie waarin de CAS-eilanden zich bevinden. Want er is geen sprake van dat een land als Curaçao het zelf wel redt en van de liquiditeitssteun kan afzien. Het geld is binnenkort op. ,,Je kunt alleen nog discussiëren over de vraag of dat eind september, eind oktober of eind november is”, zegt Kunneman.

Zonder financiële steun raakt de economie zwaar in de problemen. De Raad van Advies waarschuwt voor de gevolgen van de sociale, economische en monetaire instorting van het land, met een rechtsorde die het laat afweten, sociale onrust, een politie die niet functioneert en een ontoegankelijke gezondheidszorg.

Kunnenman: ,,En dan heeft Nederland op grond van het statuut de verplichting om hier in te grijpen met een Algemene Maatregel van Rijksbestuur. Dan kan Nederland alles wat nu in die consensusrijkswet is opgenomen, alsnog op die manier realiseren.”

De druk is door Nederland opgelegd. Dat Curaçao nu over de wet moet beslissen, omdat er geen tijd te verliezen is, noemt Kunneman een mythe. Want waarom niet gewoon alvast een begin maken met het betalen van de derde tranche liquiditeitssteun, terwijl de landen gedurende een afgesproken, korte, periode in dialoog gaan over de Rijkswet voor de hervormingsentiteit.

,,Niets staat dat in de weg”, zegt Kunnenman, die ervan overtuigd is dat Nederland helemaal niet in een situatie met een Algemene Maatregel van Rijksbestuur wil komen. ,,De geschiedenis heeft geleerd dat je vanuit Den Haag Curaçao, Aruba en Sint Maarten niet kunt besturen zo lang het zelfstandige landen binnen het Koninkrijk zijn. Nederland wil dat niet, maar we stevenen er wel op af.”

Maar zonder dialoog komt er nooit overeenstemming over de landspakketten en de Caribische Hervormingsentiteit. Het is aan Nederland om de weg naar werkelijke consensus te openen door het geld niet langer als dwangmiddel te gebruiken en alvast een deel van die derde tranche liquiditeitssteun te geven.

,,Curaçao moet dan inzien waar de eigen verantwoordelijkheid ligt en de tijd krijgen om hierover met Nederland in gesprek te gaan.” Want dat is nou net het uitgangspunt van het Statuut.

,,Een rijkswet geeft de mogelijkheid om in te grijpen in de constitutionele orde van een land. Dat kan worden gerechtvaardigd omdat zo’n rijkswet is gebaseerd op consensus.

Als alle landen in het Koninkrijk het erover eens zijn dat dit wetsvoorstel de beste manier is om uit de problemen te komen, dan is het helemaal niet erg dat er wordt ingegrepen in onze rechtsorde, want dan is daarover overeenstemming.”

Bron: Antilliaans Dagblad

17 reacties

  1. Het is een beetje een vast gelopen plaat.
    De oorzaken van de malaise, en corona is slechts een katalysator, worden niet aangepakt.
    Sterker nog de intellectuele praten/schrijven er niet eens over. Dit forum laat een ander geluid horen dat het geluid een beetje op op een vastgelopen plaat lijkt komt dat het bestuur het zelfde blijft doen. En het forum is net zo consequent als het bestuur.

  2. Dus nu moet de Curaçaose samenleving verplicht een lening aan te gaan anders volgt er een algemene maatregel van rijksbestuur. Nou dit soap wordt met de dag beter zie ik. Zover ik weet als je aanvraag voor een lening maakt en voorwaarden zint je niet heb men ten alle tijden het recht om te heronderhandelen, en mocht dit het niet lukken, kan je als klant ten alle tijden je aanvraag intrekken. Dit lijkt me wel pure chantage ….is het niet dhr. Knops die heel duidelijk aangaf zonder akkoord voor de CHE, geen lening. Dus zolang Curaçao niet eens aan de voorwaarden van de 2e tranch leningen heeft voldaan, zie ik eerlijk gezegd niet één goede reden waarom Nederland door zou moeten gaan met het uitgeven een ontverantwoorde 3e tranch leningen. Waarom een valse economie in stand blijven houden? Inplaats van lering uit deze mindere tijden te trekken en onze uitgave patroon hierop aan te passen. Dat moet ook ieder familie doen wanneer er minder inkomen is in hun huishouden, waarom niet dezelfde descipline als land Curaçao?

  3. @Betweet:

    De enigste vastgelopen plaat is de inmiddels afgezaagde klaagzang van Gobierno & Sons B.V. & hun “intellectuelen” :

    Geheten “Tast onze autonomia niet aan want we willen blijven graaien”

    Jij hebt het over : “vernieuwing, de verdere verbetering van de mensen of van de politiek”

    Het is zeer simpel : als de Curacaosche regering eens gaat met de condities van het Caribisch Hervormings Entiteit dan komt het ten goede van het eiland op economisch, sociaal en politiek gebied op de lange termijn.

    Capice ?

  4. Met alle respect voor Kunneman maar ook hij is er niet in geslaagd good governance in goede banen te lijden.
    Dat is meen ik zijn ‘speciality’?
    Er schort nl nogal wat aan.
    En verder ‘uitgenodigd door de PNP, de geuren partij van Humphrey?
    Tjee hoe kan je zakken zeg!

  5. @BEtweet, Het is helaas een zeer treurige constatering maar er gebeurt ook niets. Corruptie blijft. Of er nu partij A of B aan de macht is. Het wordt alleen erger.. En nu bedelen we zelf voor geld bij Nederland

    Vertel jij ons maar wat er vernieuwend is met de politici van Curacao?

  6. Kon maarop met die poen lagi hode. Anders hebben jullie voor het einde van deze week Monk als Minpres. Mogen jullie lekker mee gaan onderhandelen.

  7. Betweet

    Heeft u door dat uw commentaar ook niet bijdraagt aan de vernieuwing, de verdere verbetering van de mensen of van de politiek?
    Kritiek op de kritiek. Dat is alles wat u toevoegt. Meer niet.
    Gaarne uw ideeën om tot de door u genoemde vernieuwing et cetera te komen.

  8. Als iemand niet wil dat anderen in de boeken gaan kijken dan is het Kunneman en zijn kantoor wel. Het (overheids-)geld stroomde binnen. Nu het geld wat minder binnenstroomt , als dat al zo is, moet de Nederlandse belastingbetaler zijn rekeningen voldoen zonder verdere bemoeienis . Jaja.

  9. ‘Want waarom niet gewoon alvast een begin maken met het betalen van de derde tranche liquiditeitssteun, terwijl de landen gedurende een afgesproken, korte, periode in dialoog gaan over de Rijkswet voor de hervormingsentiteit.’

    We kunnen Kunneman nu formeel een idioot noemen.

    Benieuwd of zijn ratvocatenkantoor ook gewoon aan het werk gaat, de facturering en betaling komt ooit wel.

  10. De reacties die binnenkomen op de geplaatste berichten beginnen te lijken op een vastgelopen plaat. Ze dragen niet meer bij aan vernieuwing, de verdere verbetering van de mensen of van de politiek. Vastgeroeste vooroordelen die al jaren de overhand hebben op dit eiland. Dit leidt tot de self fulfilling prophecy.

  11. Kunneman wil gewoon geld zien. Weer een Insel AIr debakel.. Laat de overheid er maar miljoenen insteken en het kantoor van Kunneman verdiende er een fortuin mee met uurtje factuurtje!

    En PNP? Dat is over en uit! Corrupte bende

  12. een heel eenzijdig verhaal: als het geld door anderen betaald wordt, moeten die maar voorschieten, maar Kuhneman zelf zal zijn klanten nooit laten voorschieten, laat staan dat hij bereid is de extra lasten van de nederlandse belasting betaler op zich te nemen.
    Curacao heeft al 10 jaar de kans gehad om eigen verantwoordelijkheid te dragen, hoeveel tijd vindt Kuhneman dat Curacao nog meer had moeten krijgen?!

  13. Altijd hetzelfde liedje alhier, geef het geld maar alvast, dan bespreken we de invulling van de voorwaarden op korte termijn.
    Ik mag toch aannemen dat de prof diens eigen clienten niet op dezelfde wijze adviseert: “beste client, leent u het geld maar vast uit, vwb de voorwaarden komt u er met de lener vast wel uit”.
    Het is ook opvallend hoe nadrukkelijk deze persoon zich eenzijdig in het debat mengt. Over het wanbestuur, de corruptie, nepotisme, verkwanseling van normen en waarden, heb ik hem met geen woord horen reppen. Derhalve verre van objectief wetenschappelijk betoog.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties