26 C
Willemstad
• dinsdag 13 april 2021 00:55

Democracy now! | Monday, April 12, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 12 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Na 3,5 jaar eerste scheepswrakken St Maarten gelicht

Na 3,5 jaar worden de eerste scheepswrakken uit de zwaar vervuilde Lagoon van St Maarten gehaald. De overheid van het eiland heeft alle overeenkomsten getekend om het...

Nu.cw | Bonaire opent scholen weer nu docenten zijn gevaccineerd

De kinderopvang en de scholen op Bonaire gaan weer open, zo heeft gezaghebber Edison Rijna zondag bekendgemaakt. Op het eiland zijn nog steeds veel coronabesmettingen. Maar omdat...

DolfijnFM | Drie weken na verkiezingen nog steeds propaganda langs de weg

Drie weken na de verkiezingen zijn er nog steeds vlaggen, borden en andere attributen op straat. Politieke partijen moeten die volgens de regels al na één week...

DolfijnFM | Vervallen rijbewijs en sedula blijven negen maanden langer geldig

Rijbewijs of sedula’s die vervallen zijn tussen 1 december vorig jaar en 1 juni dit jaar, blijven nog negen maanden geldig.   Heb je in die periode examen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoGeen geld voor restantbetaling gratis onderwijs

Geen geld voor restantbetaling gratis onderwijs

WILLEMSTAD — De Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) heeft bij het ministerie van Onderwijs aangeklopt voor extra fondsen voor de uitvoering van gratis onderwijs voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het uitvoeringsorgaan mist zo’n 20 procent van de 17 miljoen gulden die voor het project zou zijn begroot. Secretaris-generaal Benjamin Doran weet echter niet waar het geld vandaan moet komen.

Het ministerie van Onderwijs zal zich met de minister van Financiën over de kwestie moeten buigen.
Het project voor gratis onderwijs, dat uit de koker van de politieke partij Pueblo Soberano komt, is dit schooljaar ingevoerd en gefinancierd met middelen van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK).
Op deze vorm van financiering is kritiek gekomen, doordat er ten eerste geen ministerieel besluit ten grondslag lag aan de overmaking.
Ten tweede is het overheidsvoornemen niet opgenomen in de meerjarenbegroting.
Dit stelde de Raad van Advies (RvA) ook in haar commentaar op de ingediende begroting voor 2013 in augustus van dit jaar.
Deze begroting werd door toenmalig minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin ingediend.
In de Algemene Beschouwingen staat dat de mogelijkheden voor gratis onderwijs in 2013 verkend zullen worden.
De RvA concludeert aan de hand daarvan dat er vooralsnog geen structurele aanpak is van dit door de regering in 2012 geïnitieerde beleid.
Het adviesorgaan had minimaal verwacht dat een beleid met bijbehorende planning vertaald zou worden in de ontwerpbegroting 2013 en de meerjarenbegroting, en dat er voor 2013 een additionele bijdrage in de fondsen van Fundashon Inovashon den Enseñansa (FidE) en SSC zou komen ten behoeve van het financieren van het onderwijs.

SSC heeft onlangs enkele betalingen aan de scholen gedaan, die de schoolboeken gratis hebben verstrekt aan hun leerlingen.
Ouders met kinderen op scholen, die aanvankelijk weigerden om de schoolboeken vrij mee te geven omdat de leveranciers hun geld op korte termijn verwachtten, hebben voor het merendeel geen restitutie ontvangen.
Deze ouders zien het gratis onderwijs als een wassen neus.
Ook de administratieve beslommeringen ervaren de ouders als een vertragingstechniek van SSC om niet over te hoeven gaan tot uitbetaling van het geld dat door hen is voorgeschoten.
De ouders wachten al vijf maanden op hun geld.
Eerst moesten de ouders de boekenlijsten en kopieën van de koopbonnen inleveren bij de school.
Deze leverde op haar beurt de documenten in bij SSC.
Vervolgens moesten de ouders zich registreren bij SSC.
Onlangs werd de ouders weer verzocht om zich met de boekenlijsten en aankoopbewijzen te melden bij het uitvoeringsorgaan.
Als ze dat niet deden dan zou SSC niet uitbetalen.
Volgens Doran van het ministerie van Onderwijs moet het geld voor de restantbetaling er komen.

“Gelijke monniken, gelijke kappen. Je kunt niet slechts een deel van de ouders en scholen restitueren en een ander deel niet.”

Het gratis onderwijs is door Pueblo Soberano ingevoerd zodat elke inwoner van Curaçao zich ten volle kan ontwikkelen en kan uitgroeien tot een volwaardig persoon.
Het funderend onderwijs was al gratis.
Scholen mogen leerlingen niet uitsluiten op basis van financiële argumenten.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties