27.3 C
Willemstad
• dinsdag 27 juli 2021 18:09

Laatste reacties

- Advertentie -

Geen geld voor restantbetaling gratis onderwijs

WILLEMSTAD — De Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) heeft bij het ministerie van Onderwijs aangeklopt voor extra fondsen voor de uitvoering van gratis onderwijs voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het uitvoeringsorgaan mist zo’n 20 procent van de 17 miljoen gulden die voor het project zou zijn begroot. Secretaris-generaal Benjamin Doran weet echter niet waar het geld vandaan moet komen.

Het ministerie van Onderwijs zal zich met de minister van Financiën over de kwestie moeten buigen.
Het project voor gratis onderwijs, dat uit de koker van de politieke partij Pueblo Soberano komt, is dit schooljaar ingevoerd en gefinancierd met middelen van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK).
Op deze vorm van financiering is kritiek gekomen, doordat er ten eerste geen ministerieel besluit ten grondslag lag aan de overmaking.
Ten tweede is het overheidsvoornemen niet opgenomen in de meerjarenbegroting.
Dit stelde de Raad van Advies (RvA) ook in haar commentaar op de ingediende begroting voor 2013 in augustus van dit jaar.
Deze begroting werd door toenmalig minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin ingediend.
In de Algemene Beschouwingen staat dat de mogelijkheden voor gratis onderwijs in 2013 verkend zullen worden.
De RvA concludeert aan de hand daarvan dat er vooralsnog geen structurele aanpak is van dit door de regering in 2012 geïnitieerde beleid.
Het adviesorgaan had minimaal verwacht dat een beleid met bijbehorende planning vertaald zou worden in de ontwerpbegroting 2013 en de meerjarenbegroting, en dat er voor 2013 een additionele bijdrage in de fondsen van Fundashon Inovashon den Enseñansa (FidE) en SSC zou komen ten behoeve van het financieren van het onderwijs.

SSC heeft onlangs enkele betalingen aan de scholen gedaan, die de schoolboeken gratis hebben verstrekt aan hun leerlingen.
Ouders met kinderen op scholen, die aanvankelijk weigerden om de schoolboeken vrij mee te geven omdat de leveranciers hun geld op korte termijn verwachtten, hebben voor het merendeel geen restitutie ontvangen.
Deze ouders zien het gratis onderwijs als een wassen neus.
Ook de administratieve beslommeringen ervaren de ouders als een vertragingstechniek van SSC om niet over te hoeven gaan tot uitbetaling van het geld dat door hen is voorgeschoten.
De ouders wachten al vijf maanden op hun geld.
Eerst moesten de ouders de boekenlijsten en kopieën van de koopbonnen inleveren bij de school.
Deze leverde op haar beurt de documenten in bij SSC.
Vervolgens moesten de ouders zich registreren bij SSC.
Onlangs werd de ouders weer verzocht om zich met de boekenlijsten en aankoopbewijzen te melden bij het uitvoeringsorgaan.
Als ze dat niet deden dan zou SSC niet uitbetalen.
Volgens Doran van het ministerie van Onderwijs moet het geld voor de restantbetaling er komen.

“Gelijke monniken, gelijke kappen. Je kunt niet slechts een deel van de ouders en scholen restitueren en een ander deel niet.”

Het gratis onderwijs is door Pueblo Soberano ingevoerd zodat elke inwoner van Curaçao zich ten volle kan ontwikkelen en kan uitgroeien tot een volwaardig persoon.
Het funderend onderwijs was al gratis.
Scholen mogen leerlingen niet uitsluiten op basis van financiële argumenten.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

LC | Nederlandse BV van Dos Santos moet Angola miljoenen teruggeven

Een Nederlands bedrijfje gelinkt aan Isabel dos Santos, de steenrijke dochter van de oud-president van Angola, moet een pakket aandelen ter waarde van honderden miljoenen dollars teruggeven...

ParadiseFM | 79 nieuwe coronagevallen, CMC krijgt 2 patiënten erbi

Er zijn 79 nieuwe coronabesmettingen op Curaçao aangetroffen op dinsdag, waarvan 5 geïmporteerd. Zo blijkt uit 1969 afgenomen tests. 87 mensen zijn uit isolatie. In het...

ParadiseFM | Politie houdt man verdacht van meerdere inbraken aan

De politie heeft in de kaya Miranda een 26-jarige man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij verschillende inbraken in Bandariba. Hij wordt ook verdacht van een...

Democracy now! | Tuesday, July 27, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | Vals zelfbeeld

Ed Kronenburg | Financieel Dagblad De moord op Peter R. de Vries is ook voor de buitenlandse pers aanleiding om het Nederlandse drugsbeleid aan de kaak te stellen....
- Advertentie -