27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Gebrek nekt de scholen

HomeNieuwsGebrek nekt de scholen

Openbaar onderwijs kampt met nijpend tekort aan geldmiddelen

Willemstad – Aysheline Sprang, lid van de oudervereniging van het Kolegio Alejandro Paula (KAP) luidt in een persbericht de noodklok over de onveilige situatie op openbare scholen en de financiële problemen waar de onderwijsinstellingen mee te kampen hebben.

Volgens Sprang schiet het onderhoud bij de scholen ernstig tekort en zouden leerkrachten gedwongen zijn uit eigen portemonnee te betalen voor lesmateriaal en huishoudelijke artikelen als toiletpapier, kopieerpapier, toners, pennen en schriften.
Scholen hebben ook te maken met lekkende plafonds en gevaarlijke elektriciteitsleidingen. Het is niet mogelijk om de scholen te beveiligen omdat daar geen geld voor is.

Jo Hansen, rector van het KAP met 1.100 leerlingen, herkent de problemen.

,,De school heeft veel achterstallig onderhoud. Als het regent kan het lokaal waar techniek wordt gedoceerd, niet gebruikt worden. Het water stroomt dan gewoon langs de muren met stopcontacten, dat is gevaarlijk.”

Bij regenval moet Hansen op zoek naar een vrijstaand lokaal voor de technieklessen.
Als dat niet beschikbaar is, vervallen de lessen voor die dag.
Met de introductie van het vrije onderwijs is de ouderlijke bijdrage komen te vervallen.
In het geval van het KAP betekent het dat de school bijna 3 ton misloopt.

,,Ik vrees dat we komende maand de financiële bodem raken. De extraatjes als excursies voor de leerlingen komen dan te vervallen en de kerstviering is dan ook van de baan.”

De rector verklaarde niet te weten wanneer het KAP vanuit het ministerie van Onderwijs de ouderlijke bijdrage zal ontvangen.
Binnen het vrije onderwijs zijn ouders vrijgesteld om deze bijdrage te betalen.
De scholen krijgen voortaan vanuit het ministerie van Onderwijs, via de SSC, uitbetaald.

,,De SSC heeft ervoor gekozen om eerst het geld dat ouders kwijt waren aan boekengeld en of schoolgeld aan hen te betalen. Daarna komen de scholen aan de beurt.”

De Freitas (SSC) zegt begrip te hebben voor de situatie van het KAP en andere scholen.

,,We hopen binnenkort tot uitbetaling aan de scholen over te gaan”.

Topambtenaar Leonard Coffie van het ministerie van Onderwijs verklaarde desgevraagd op de hoogte te zijn van de nijpende situatie op de openbare scholen.

,,We zijn zo’n twee drie weken geleden begonnen met de inventarisatie van de problemen op de openbare scholen. Door de huidige financiële situatie moeten we goed kijken welke scholen als eerste aan de beurt komen.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties