29 C
Willemstad
• zaterdag 2 december 2023

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

Persbureau Curacao DEN HAAG – Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity en opererend onder een ‘masterlicentie’ van Antillephone, heeft een boete van drie miljoen...

PBC | Orkaanseizoen 2023 was een ongebruikelijk actief jaar

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het orkaanseizoen 2023 in de Atlantische Oceaan, dat gisteren eindigde, was een van de meest actieve seizoenen in recente jaren. Met een totaal van twintig...

PBC | Universiteit van Curaçao zoekt nieuwe rector magnificus

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez, UoC is op zoek naar een nieuwe rector magnificus. De huidige rector magnificus, Francis de...

PBC | Curaçao heeft nieuwe toeristische attractie: de eerste watertaxi

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Toeristen en inwoners van Curaçao kunnen de schoonheid van de prachtige stranden en helderblauwe wateren op een nieuwe manier ervaren dankzij de lancering van...
- Advertisement -spot_img

Frente Sivil is niet alleen PAR

HomeNieuwsFrente Sivil is niet alleen PAR

Bron: RNW/Cariabana

Door:  Dick  Drayer

In een poging om af te komen van het imago als zou Frente Sivil een verlengstuk zijn van de PAR, maakten twee verrassende sprekers hun opwachting tijdens de demonstratie van burgers, zondagmiddag, tegen het kabinet Schotte: oud-premier Maria Liberia Peters en oud-partijleider van Niun Paso Atras, Nelson Pierre.

De burgerbeweging moet ook nog af rekenen met de beschuldiging van de regeringspartijen als zou zij amper draagvlak hebben onder de Curaçaose bevolking. Een voormalig Shell medewerker (82) zit achter zijn biertje bij de Chinees, en kijkt over het Waaigat: “Als er nu geen 1500 mensen komen, dan moet Frente Sivil zijn conclusies maar trekken.”

Nelson Pierre

Nelson Pierre
Foto | © Dick Drayer

Genoeg

De meeste demonstranten zijn overtuigd dat de opkomst goed is. Schattingen variëren van 1200 tot 3000. Volgens Nelson Pierre zijn het er in ieder geval genoeg. Als hij het podium betreedt, gaat er een golf van gelach door het publiek. Een beetje Curaçaoënaar kent de redenaarskunst van de oud-politicus.

Het is zijn eerste keer op een ‘Frente Sivil’ bijeenkomst. “En zeker niet de laatste”, zegt Pierre verbeten. “De beste van onze burgers moeten opstaan om te strijden tegen zoveel corruptie en onzekerheid. Dat de oud-politicus zich richt tegen zijn voormalige politiek kompanen, deert hem niet: “In de politiek heb je geen vrienden. Ik had nooit kunnen bedenken dat deze mensen zo achter onze rug bezig waren. Dat moet afgelopen zijn.”

Dictatuur

Hij weet met deze boodschap iedereen achter zich te krijgen. Een vrouw van rond de 40 jaar oud staat achteraan tussen de auto’s mee te luisteren. Ze werkt voor de overheid en zegt dat de intimidatie in haar dienst buiten proportioneel is. Intimidatie van de Soberano’s. “Ze zitten overal. En je leert snel je mond te houden. Je krijgt voortdurend te horen dat als je niet doet wat er gezegd wordt, je de gevolgen daar zelf maar van moet dragen. Ik ben bang, dit is dictatuur.”

Voor haar en vele anderen op het Waaigat is het duidelijk dat de gouverneur zou moeten ingrijpen. De organisatie heeft een brief voor hem opgesteld, die door het publiek wordt verspreid ter ondertekening. Geheel onverwacht besluiten de demonstranten om de brief meteen maar te gaan brengen naar Forti, waar de gouverneur kantoor houdt.

Serieus

Voor een oud-FOL-aanhanger is deze spontane mars pas echt een teken dat Schotte de zaak serieus moet nemen. “Zijn televisietoespraak afgelopen week geeft aan dat hij zenuwachtig is. Frente Sivil kan de verandering bewerkstelligen, waar onze jonge natie recht op heeft en zorgen voor integere politici en bestuurders.

De oud-Shellmedewerker zit nog steeds achter zijn biertje als de demonstranten in een lange sliert vanaf het Waaigat over de Wilhelminabrug lopen, op weg naar de gouverneur. “Het zit wel goed, de hoeveelheid mensen dat de zon vandaag trotseert, geeft Frente Sivil een ruim mandaat om door te gaan.”

foto’s ©2012 by Dick Drayer

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties