26 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Frente Sivil is niet alleen PAR

Bron: RNW/Cariabana

Door:  Dick  Drayer

- Advertentie -

In een poging om af te komen van het imago als zou Frente Sivil een verlengstuk zijn van de PAR, maakten twee verrassende sprekers hun opwachting tijdens de demonstratie van burgers, zondagmiddag, tegen het kabinet Schotte: oud-premier Maria Liberia Peters en oud-partijleider van Niun Paso Atras, Nelson Pierre.

De burgerbeweging moet ook nog af rekenen met de beschuldiging van de regeringspartijen als zou zij amper draagvlak hebben onder de Curaçaose bevolking. Een voormalig Shell medewerker (82) zit achter zijn biertje bij de Chinees, en kijkt over het Waaigat: “Als er nu geen 1500 mensen komen, dan moet Frente Sivil zijn conclusies maar trekken.”

Nelson Pierre

Nelson Pierre
Foto | © Dick Drayer

Genoeg

De meeste demonstranten zijn overtuigd dat de opkomst goed is. Schattingen variëren van 1200 tot 3000. Volgens Nelson Pierre zijn het er in ieder geval genoeg. Als hij het podium betreedt, gaat er een golf van gelach door het publiek. Een beetje Curaçaoënaar kent de redenaarskunst van de oud-politicus.

Het is zijn eerste keer op een ‘Frente Sivil’ bijeenkomst. “En zeker niet de laatste”, zegt Pierre verbeten. “De beste van onze burgers moeten opstaan om te strijden tegen zoveel corruptie en onzekerheid. Dat de oud-politicus zich richt tegen zijn voormalige politiek kompanen, deert hem niet: “In de politiek heb je geen vrienden. Ik had nooit kunnen bedenken dat deze mensen zo achter onze rug bezig waren. Dat moet afgelopen zijn.”

Dictatuur

Hij weet met deze boodschap iedereen achter zich te krijgen. Een vrouw van rond de 40 jaar oud staat achteraan tussen de auto’s mee te luisteren. Ze werkt voor de overheid en zegt dat de intimidatie in haar dienst buiten proportioneel is. Intimidatie van de Soberano’s. “Ze zitten overal. En je leert snel je mond te houden. Je krijgt voortdurend te horen dat als je niet doet wat er gezegd wordt, je de gevolgen daar zelf maar van moet dragen. Ik ben bang, dit is dictatuur.”

Voor haar en vele anderen op het Waaigat is het duidelijk dat de gouverneur zou moeten ingrijpen. De organisatie heeft een brief voor hem opgesteld, die door het publiek wordt verspreid ter ondertekening. Geheel onverwacht besluiten de demonstranten om de brief meteen maar te gaan brengen naar Forti, waar de gouverneur kantoor houdt.

Serieus

Voor een oud-FOL-aanhanger is deze spontane mars pas echt een teken dat Schotte de zaak serieus moet nemen. “Zijn televisietoespraak afgelopen week geeft aan dat hij zenuwachtig is. Frente Sivil kan de verandering bewerkstelligen, waar onze jonge natie recht op heeft en zorgen voor integere politici en bestuurders.

De oud-Shellmedewerker zit nog steeds achter zijn biertje als de demonstranten in een lange sliert vanaf het Waaigat over de Wilhelminabrug lopen, op weg naar de gouverneur. “Het zit wel goed, de hoeveelheid mensen dat de zon vandaag trotseert, geeft Frente Sivil een ruim mandaat om door te gaan.”

foto’s ©2012 by Dick Drayer

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -