PORT OF SPAIN — Flow spreidt zich sinds anderhalf jaar als een vlek over Curaçao uit, elke keer een nieuwe wijk aan het netwerk toevoegend. De onderneming hoopt eind 2013 haar netwerk op het eiland volledig te ontsluiten.
Flow maakte onlangs bekend dat met het aansluiten van onder andere de wijken Mahuma en Juan Hato het netwerk van de kabel-tv- en internetprovider inmiddels een dekking heeft van meer dan de helft van het eiland (52 procent). De dekkingsgraad laat zich vertalen naar 32.000 huishoudens die binnen het Flow-netwerk vallen, zegt Ian Serrao, vicepresident en general manager van Columbus Communications Curaçao Limited. Deze huishoudens kunnen dus, als zij dat willen, gebruikmaken van de diensten die de onderneming aanbiedt, kabeltv of internet.
Eind van dit jaar, begin volgend jaar komt daar ook de vaste telefoonverbinding bij, zoals de Amigoe vorige week meldde. Het tijdsbestek waarbinnen het eiland wordt ontsloten, hangt naast de snelheid waarmee de vergunningen worden afgegeven, ook af van de aanleg van kabels in Bándabou. Aqualectra legt daar elektriciteitskabels aan en Flow maakt van de gelegenheid gebruik om dit deel van het eiland te verbinden.
“Het is niet in onze handen, maar we hopen dat het in 2013 is afgerond”, zegt Serrao. Serrao noemt Sun Valley en Jan Thiel als voorbeelden waar momenteel gewerkt wordt aan de verbinding, en die al gedeeltelijk zijn aangesloten. In deze wijken zijn de kabels ondergronds aangelegd, aangezien daar niet al bovengrondse kabels via palen lopen. Flow geeft echter de voorkeur aan bovengrondse lijnen, maakt Serrao kenbaar.
“In andere landen is 90 procent van de kabels bovengronds. Het aanleggen daarvan gaat veel sneller en bovendien breken ze minder gauw. Met graaf- en bouwwerkzaamheden wordt namelijk nog weleens een kabel geraakt.”
In 2010 begon Flow met elf werknemers, inmiddels zijn dat er 102. Ook zijn er een stuk of zeven, acht aannemers op straat. De visie van het bedrijf is dat het product zichzelf moet verkopen, door de kwaliteit van de verbinding en de dienstverlening.
“We doen dan ook bij voorkeur niet aan langetermijncontracten. Je hoeft klanten niet ergens in te vangen als je een eerlijke marktprijs vraagt en goede service biedt.”
Dat klanten nog wel aan een één- of tweejarig contract van een concurrent vastzitten, maakt dat Flow een bepaalde groep die het wel zou willen, (nog) niet kan bereiken. Naar eigen zeggen krijgt de onderneming ook veel klanten die voorheen helemaal geen gebruikmaakten van de diensten van een andere aanbieder, dit gaat vooral op voor de internetdiensten.
Concurrentie
Columbus, het moederbedrijf van Flow, is gewend om de concurrentie aan te gaan met andere aanbieders. Serrao: “In alle markten waar we zijn ingestapt, zijn we altijd de derde of vierde speler geweest. En overal zie je dezelfde reactie: dat de markt concurrerender wordt, dat de andere spelers mee moeten ontwikkelen. Dat is alleen maar goed voor de consument. We vragen klanten ook expliciet: geef ons feedback, opdat we de diensten verder kunnen verbeteren.”
Bron: Amigoe