Amigoe | Financiële sector waarschuwt voor uitholling waarborgfunctie

WILLEMSTAD — De financiële sector kijkt met argusogen naar de beraadslagingen tijdens de komende Koninkrijksconferentie in Den Haag. De voorzitter van de Curaçao International Financial Services Association (Cifa) en oud-premier, Etienne Ys, waarschuwt voor wat hij ‘uitholling van het Statuut en verlamming van de koninkrijksregering’ noemt. De opstelling van de huidige regering betreffende consensus- Rijkswetten en financieel toezicht baart de fiscaal jurist grote zorgen.

De financiële sector maakt zich zorgen over het feit dat de regering koste wat kost veranderingen wil aanbrengen in de consensus-Rijkswetten of deze elimineren. Het betreft vooral de Rijkswetten die het financieel toezicht, justitie en rechtspraak en de buitenlandse vertegenwoordiging regelen.

Volgens Ys is de kracht van het Koninkrijk juist het feit dat er tal van wettelijke instrumenten zijn die een waarborgfunctie binnen het Koninkrijk garanderen. Als voorbeeld noemt Ys de rating die de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standards & Poor’s onlangs aan Curaçao heeft toegekend. Een vrij hoge rating, juist vanwege het feit dat Curaçao deel uitmaakt van het Koninkrijk, waar nog steeds waarborginstrumenten geldig zijn.

Een eventuele annulering van deze waarborgfuncties doet in één klap de meest effectieve elementen voor de marketing van Curaçao als een financieel veilige haven teniet. Namelijk de waarborgfuncties die het Koninkrijk te bieden heeft. Ys:

“Dezelfde regering die deze waarborgfuncties uitholt, maakt wel degelijk propaganda hiermee in haar recente uiting ‘van red-tape naar red-carpet’ voor investeerders”, aldus de Cifavoorzitter. Een vreemde voorstelling van zaken, voegt hij eraan toe.

Bron: Amigoe

Zie ook: Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *