28 C
Willemstad
• zaterdag 13 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Felle kritiek MFK over subsidie FDRS

HomeMediaFelle kritiek MFK over subsidie FDRS

logo-mfkWILLEMSTAD — Het Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (Fonds voor sport en sociale verantwoordelijkheid, FDRS) heeft niets te maken met de armoedebestrijding, maar is een onderonsje van de coalitie om een klein groepje te bevoordelen. Dit bracht MFK-leider Gerrit Schotte naar voren tijdens de openbare vergadering over FDRS, die door zijn fractie was aangevraagd.

Advertentie

 • De MFK-fractie haalde vanochtend fors uit naar de coalitie van PS, Pais, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran en minister José Jardim (Financiën, namens Sulvaran) over de hele manier waarop FDRS was opgericht.
  Schotte vroeg zich af hoe een stichting in mei een subsidie kon aanvragen, per 18 september kon worden opgericht en al een dag later een subsidie geaccordeerd kon krijgen.
  Schotte had ook vragen over de hoge overheadkosten van het fonds.
  Bij de stichting zouden zeven mensen werkzaam zijn, die op jaarbasis samen een brutosalaris van 396.000 gulden zouden verdienen, terwijl FDRS op jaarbasis acht ton aan subsidie zou krijgen.
  Verder had de oud-premier ook kritiek op een directeur met een gewenst salaris van 14.000 gulden per maand.

  Een interieurverzorgster/ bode met een salaris van 2900 gulden die niet alleen de kantoren van de FDRS zou schoonmaken, maar ook een huis van een direct betrokkene bij de stichting,

 • de aanschaf van auto’s ter waarde van 101.000 en 50.000 gulden,
 • een begroting die vorig jaar door Jardim aan de Staten was overhandigd, maar die indertijd net voor de vergadering was opgesteld, waren volgens Schotte allemaal zaken die niet door de beugel kunnen.

Hij haalde hierbij informatie die hij in een verzegelde brief in zijn ‘brievenbus’ had gevonden.
Ook partijgenoot Amerigo Thodé hield vanochtend vol dat FDRS illegaal was opgericht. In de Oprichtingsakte van de stichting per 18 september wordt melding gemaakt van Malvina Cecilia als medewerker van Jardim.
Maar volgens de minister was Cecilia op dat moment al geen medewerker meer.
Ook hekelde Thodé het ministerieel besluit (MB) voor de subsidie van de stichting.

In het MB wordt melding gemaakt van het feit dat FDRS subsidie krijgt vanaf juli.
Maar op dat moment was de stichting nog niet opgericht.
De begrotingspost, waar dit vandaan moet komen is ook niet in de begroting terug te vinden.
Terwijl in het regeerprogramma van het kabinet melding wordt gemaakt van oprichting van FDRS per 1 januari 2014.”

PAR-leider Zita Jesus-Leito vroeg zich af waarom minister Jardim in december, nadat de Staten een motie voor onderzoek door de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) hadden afgewezen, opdracht had gegeven aan de overheidsaccountant Soab om een onderzoek naar FDRS te doen.
Dit gaf volgens het PAR-lid wel aan dat er iets aan de hand moest zijn.
Zij drong er bij de minister op aan om duidelijkheid in deze zaak te geven.

Humphrey Davelaar (PNP) stelde dat er niet naar één zaak gekeken moet worden.
Hij vroeg zich af of er geen onderzoek van de ARC moest komen naar alle subsidies die in de afgelopen tien jaar zijn verstrekt.
Hij constateerde dat in de afgelopen jaren tal van zaken mis zijn gegaan bij het verstrekken van subsidies op het eiland.
Hij benadrukte aan het eind van zijn betoog dat mocht er hoe en waar dan ook een onrechtmatige daad worden geconstateerd bij het onderzoek, er naar andere instanties zal kunnen worden gestapt.

PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe benadrukte vanochtend dat de hele gang van zaken rondom FDRS geen schoonheidsprijs verdient.
Maar dit is iets anders dan de vele beschuldigingen die er in deze zaak zijn geuit, aldus de oud-minister.

Als je met beschuldigingen komt dan is er geen basis meer voor een gesprek”, aldus Wilsoe.

Mochten er zaken fout zijn gegaan, dan moeten deze worden gecorrigeerd.
Hij drong er bij zijn collega’s op aan om het Soab onderzoek in deze zaak af te wachten. Afwezig vanochtend was onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang.
Zij was het die eind vorig jaar aan de bel trok over deze zaak.
Maar zij kwam vanochtend niet opdagen voor de openbare behandeling van de zaak. Leeflang had zich van te voren afgemeld en gesteld de uitkomsten van het onderzoek van de Soab in deze zaak af te wachten.
Zolang dit onderzoek nog niet klaar was zullen alle woorden die over deze zaak worden gesproken, tijdverspilling zijn.
Het gaat hier om een uiterst serieuze zaak, aldus Leeflang in een persbericht.

KADER

Subisidieregeling

Minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) kondigt een nieuw subsidiebeleid aan. In een persbericht stelt de minister dat hij heeft besloten een nieuw wettelijk kader te formuleren dat voldoet aan de hedendaagse eisen en inzichten met betrekking tot de verstrekking van subsidies door de overheid. Hierbij zal er in het bijzonder nadruk worden gelegd op de noodzakelijkheid van transparantie en openbaarheid van bestuur.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties