Rutger Betlem Johan Leupen | Financieel Dagblad

Het Openbaar Ministerie moet alsnog oud-bestuursvoorzitter Ralph Hamers vervolgen voor zijn rol in de witwaskwestie rond ING. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag geoordeeld. De zaak was aanhangig gemaakt door bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman.
In het kort
- Voormalig ING-ceo Ralph Hamers moet toch vervolgd worden voor zijn rol in de witwasaffaire, oordeelt het Gerechtshof in Den Haag.
- Volgens de rechter was de ING-top op de hoogte van het falende compliancebeleid van Nederlands grootste bank.
- De bank zelf trof in 2018 een recordschikking van €775 mln, maar (oud-)bestuurders bleven tot op heden buiten schot.
ING schikte enkele jaren geleden voor €775 mln in een zaak waarin was gebleken dat de bank onvoldoende onderzoek had verricht naar verdachte geldstromen via het betalingsverkeer van ING. Tijdens het strafonderzoek naar ING bleek het onmogelijk om individuele ING-bankiers te vinden, die eindverantwoordelijk waren voor de aangetroffen misstanden, meldde het OM destijds.
Tekortkomingen
Het Gerechtshof Den Haag is het daar niet mee eens. Volgens de op woensdag gepubliceerde uitspraak wist de ING-top van de tekortkomingen in het compliancebeleid. ‘Beklaagde was als ceo bevoegd en redelijkerwijs gehouden maatregelen te treffen ter voorkoming van de strafbare gedragingen van ING NL. Hij heeft dit echter niet alleen nagelaten en daardoor deze gedragingen bevorderd, maar hij heeft daardoor ook bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat de verboden gedragingen zich zouden voordoen.’
Het Hof maakt wel de kanttekening dat met de uitspraak ‘niet wettig en overtuigend bewezen is dat beklaagde strafbare feiten heeft gepleegd’. Hamers is sinds enkele maanden ceo van de Zwitserse bank UBS. Zijn nieuwe werkgever zegt ‘het volste vertrouwen’ te hebben in zijn nieuwe topman en neemt het bericht over de mogelijke vervolging ‘voor kennisgeving aan’.
In de politiek wordt instemmend gereageerd op de uitspraak van de rechter. ‘De PvdA heeft er al jaren voor gepleit dat de verantwoordelijken worden vervolgd’, zegt financieel woordvoerder Henk Nijboer. ‘Witteboordencriminaliteit mag niet worden afgekocht met schikkingen. Ook als ze onderdeel uitmaken van de top van het old boys network .’
Succes voor claimclub
Eerder werd een verzoek van voormalig ING-ceo Hamers om de rechters van het Gerechtshof te vervangen, door de wrakingskamer afgewezen . Daarmee werd het pad geëffend om hem persoonlijk te ondervragen.
De uitspraak betekent opnieuw een overwinning voor de claimclub Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi) van Lakeman. Volgens Lakeman heeft justitie de bank en zijn bestuurders ten onrechte niet vervolgd om de structureel falende compliance. Het Hof gaat niet mee in zijn verzoek om ook ING te vervolgen. De rechter noemt de eerder opgelegde boete ‘fors’. Strafvervolging van ING zal waarschijnlijk niet tot een andere straf leiden. Lakeman was niet bereikbaar voor commentaar.
In een reactie stelt ING tevreden te zijn met de uitspraak. ‘We hebben de witwasprocedures verzwaard en nemen onze rol als poortwachter uiterst serieus.’ Wel noemt de bank het teleurstellend dat zijn voormalige bestuursvoorzitter zich alsnog persoonlijk moet verantwoorden. ‘Dit gaat tegen het oordeel van het Openbaar Ministerie in.’
Bron: Financieel Dagblad
Naschrift KKC
Lees hier het OM Houston feitenrelaas van witwassen ING Bank, waarin ook Cymbal Troya inzake witwassen via Curacaose banken en veroordeelde witwassers onderzoek deel van uitmaakte.

Goed begin maar helaas zal dit jaren duren en zal het eindigen in een soort schikking. Dit soort heren zullen nooit 1 dag in een cel zitten.
De MCB viezerikken deden ook mee!
En accountants, en de belasting vond het prima.
Ook de CBCS die gedoogde het voluit! ..het genereerde voor iedereen centjes.
Dat is dus de moraal van de CBCS en haar huisaccountant!
En de accountant op Curacao die dit allemaal faciliteerde: Gianni ‘Mob’ Schob van EY?
En onze banku amigu, MCB, die een leger van compliance officers in dienst heeft maar desondanks niet zag dat een kleine kut toko in Punda een omzet draaide van honderden miljoenen?
Het was heel goed verdienen voor de MCB!
Het moet maar eens afgelopen zijn met die schikkingen. Gewoon een proces voeren en dan de top tegen de muur.