FD | Verenigde Staten eisen €1 mrd in fraude Maleisië die deels liep via ING

Citco en ING op de korrel | Gerben van der Marel – Financieel Dagblad

Leonardo DiCaprio als hoofdpersoon Jordan Belfort in ‘The Wolf of Wall Street’. Amerikaanse autoriteiten eisen beslaglegging op de rechten van deze film in verband met een fraudeonderzoek. (Foto: HH)

Leonardo DiCaprio als hoofdpersoon Jordan Belfort in ‘The Wolf of Wall Street’. Amerikaanse autoriteiten eisen beslaglegging op de rechten van deze film in verband met een fraudeonderzoek. (Foto: HH)

Justitie in Amerika eist voor meer dan een miljard dollar aan tegoeden en luxegoederen op in het fraudeonderzoek waarin de premier van Maleisië, Najib Razak, wordt beschuldigd van verrijking.

Autoriteiten vermoeden dat meer dan $1 mrd van het Maleisisch staatsinvesteringsfonds 1MDB is weggesluisd naar zijn privérekeningen.

‘Internationale samenzwering’

De ontnemingsvordering van woensdag, de grootste ooit vanuit de Verenigde Staten, is een nieuwe ontwikkeling in een zaak die vorig jaar aan het licht kwam. De Amerikanen richten zich op gestolen geld dat in de Verenigde Staten is verbrast of gestald.

De verdachten maakten volgens Amerikaanse justitie gebruik van buitenlandse brievenbusvennootschappen, bankrekeningen en valse documenten om betalingen te verhullen. Justitie spreekt in de dagvaarding van een ‘internationale samenzwering om geld wit te wassen’.

Miljard overgemaakt via ING 

In dagvaarding — 136 pagina’s lang — staat dat meer dan een miljard dollar werd overgemaakt via ING Bank in Nederland. Deze geldstromen liepen via twee beleggingsfondsen op Curacao, via hun ING-rekening, naar tussenvennootschappen om te eindigen op rekeningen die werden beheerd door de premier.

De Nederlandse bank wil niet zeggen of het betrokken is bij het onderzoek en of wordt verdacht van wetsovertredingen. ING meldde woensdagavond op vragen van het FD: ‘Het is geen beleid van ING om publiekelijk commentaar te geven op individuele cliënten of transacties.’ De bank zegt ‘indien nodig’ mee te werken met de relevante autoriteiten.

Van Gogh en The Wolf of Wall Street 

Ook banken in Luxemburg, Singapore, en de Verenigde Staten zijn betrokken. In Zwitserland zijn sancties opgelegd aan bank BSI voor haar rol in de overboekingen. In zeker vijf landen loopt strafrechtelijk onderzoek. Ook de rol van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs wordt tegen het licht gehouden.

De civiele claim van justitie richt zich onder meer op het opeisen van bezittingen van Razaks stiefzoon en tussenpersonen. Aanklagers eisen beslaglegging op vastgoed in New York, Los Angeles en Londen en op schilderijen van Vincent van Gogh (La maison de Vincent a Arles) en Claude Monet. Ook de rechten op de Hollywood-film The Wolf of Wall Street, die mede gefinancierd is door de stiefzoon met geld uit het fonds, vallen onder de eis.

Razak ontkent 

De Wall Street Journal bracht de zaak in 2015 aan het licht. Premier Razak zei eerder dat er geen geld zoek is. De bedragen die tussen 2011 tot 2013 zijn gestort op zijn rekeningen zouden legale politieke donaties van een Saoedische prins zijn geweest. Hij noemde de beschuldigingen een politieke campagne om hem te ondermijnen.

De vordering kan de relatie tussen de Verenigde Staten en Maleisië onder druk zetten. Razak is de leider van Umno, de partij die sinds de onafhankelijkheid van Maleisië in 1957 alle premiers heeft geleverd.

Schijnconstructie

De genoemde vennootschappen op de Antillen zijn Enterprise Emerging Markets Fund en Cistenique Investment Fund. Via de Nederlandse trustorganisatie Citco is in drie transacties in november 2012 in totaal $463 mln overgemaakt naar Nederlandse ING-rekeningen van de twee beleggingsfondsen.

Vrijwel al dit geld ging volgens de dagvaarding binnen een paar dagen door naar een vennootschap met de naam Blackstone. Dat lijkt op de Amerikaanse investeringsmaatschappij maar heeft daar niets mee te maken.

Via deze schijnconstructie kwamen honderden miljoenen terecht op privérekeningen van de premier. Het geld zou zijn gebruikt voor dure uitgaven zoals juwelen en vastgoed in de Verenigde Staten, maar ook voor het betalen van politici in Maleisië via familieleden.

$945 mln

In 2013 speelden de fondsen, Citco en ING opnieuw een rol in omvangrijke geldstromen. Toen kregen Cistenique en Enterprise direct uit het Maleisische fonds $945 mln gestort op hun ING-rekeningen. De volgende dag werd circa twee derde daarvan doorgestort naar Tanore Finance Corp. Deze vennootschap op de Britse Maagdeneilanden is volgens onderzoekers een tussenschakel voor stortingen op rekeningen van de premier, die dat geld later retourneerde.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *