30 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 12:52

Laatste reacties

- Advertentie -

FD | Spil Panama Papers kende meeste eindklanten niet, blijkt uit nieuw datalek

Gaby de Groot Vasco van der Boon • Financieel Dagblad

Deel van de correpondentie tussen Mossack Fonseca en Elia’ trustkantoor United Trust over 3 bedrijven van de beruchte Mansur familie uit Aruba

De spil van de Panama Papers, het juridisch advieskantoor Mossack Fonseca, had in veel gevallen geen weet van de identiteit van de eigenaren van bedrijven die zij beheerde. Dit blijkt uit een nieuw datalek bij het kantoor. Hiermee was het Panamese bedrijf in overtreding op wet- en regelgeving om risico’s op misbruik tegen te gaan.

Het lek onthult verder welke schokgolf door de wereldwijde trustindustrie en haar klanten ging nadat begin 2016 miljoenen vertrouwelijke documenten van de Panamese dienstverlener op straat kwamen te liggen.

- Advertentie -

De Süddeutsche Zeitung, die de 1,2 miljoen documenten in handen kreeg, heeft deze via het International Consortium of Investigative Journalists gedeeld met meer dan 100 journalisten wereldwijd, waaronder in Nederland Trouw en het FD. De nieuwe data, vooral e-mails en bijlagen, tonen dat de computers van Mossack Fonseca nog ruim anderhalf jaar lek bleven na de eerste publiciteitsgolf over de Panama Papers.

Onbekendheid met eigenaren

Volgens internationale regels tegen witwassen en terrorismefinanciering moet Mossack Fonseca weten met wie zij zaken doet. Maar twee maanden na de eerste publiciteit over de Panama Papers blijkt uit intern onderzoek dat zij van 70% van de 28.500 via haar lopende bedrijven op de Britse Maagdeneilanden en van 75% van 10.500 brievenbusmaatschappijen in Panama niet weet wie de eigenaren zijn. Het zijn de landen waar het bedrijf het meest actief is.

Het bezit van vennootschappen in een belastingparadijs is niet illegaal, maar deze jurisdicties worden wel gebruikt vanwege het voordeel dat ze weinig tot geen transparantie bieden over de uiteindelijke eigenaren (ubo’s). Dit vergroot de kans op verhulling van vermogens, belastingontduiking, corruptie en witwassen. Dienstverleners als trustkantoren en banken in de meeste landen zijn daarom wettelijk verplicht te weten wie de ubo van een bedrijf is.

Lees ook Mossack Fonseca na lek Panama Papers naarstig op zoek naar eigenaren tienduizenden bedrijven

Nieuwe Nederlandse namen

- Advertisement -

De nieuwe gegevens lopen tot eind 2017. Ze onthullen nog eens 180 nieuwe Nederlandse namen. Eerder ging het om ruim 500 Nederlanders. Onder de nieuwe namen zitten een honorair consul, de Amsterdamse vastgoedmagnaat Niek Sandmann en twee erfgenamen van voormalig warenhuisexploitant Anton Dreesmann.

De nieuwe zending Panama Papers tonen verder interne e-mails van Mossack Fonseca die strijdig zijn met beweringen van de Argentijnse voetbalster Lionel Messi en zijn vader. Zij beweren in april 2016 dat hun Panamese vennootschap Mega Star  Enterprises Inc ‘totaal inactief’ was. Maar een medewerker van een advocatenkantoor schrijft een maand later dat het ‘kantoor in Uruguay mij vertelt dat de cliënt de onderneming gebruikt’. Messi, die met het Argentijnse elftal meedoet aan het WK-voetbal in Rusland, heeft via een advocaat laten weten dat Mega Star onderdeel is van een oude structuur.

Antedateren documenten

In de nieuwe data bespreekt Mossack Fonseca het antedateren van documenten om te verhullen dat zij niet wist dat zij voor familie van de huidige Argentijnse president Mauricio Macri het bedrijf Fleg Trading Co. op de Bahamas had opgericht. Mossack Fonseca wil daarom de accountant van Macri in 2016 een document jaren eerder laten dateren. De accountant weigert dit ‘zeer riskante’ voorstel.

Dossier Panama Papers: Lees alles over de gelekte administratie van Mossack Fonseca

Verder onthullen de nieuwe data verborgen gebleven bedrijven van onder meer politici uit Maleisië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit.

Ook Gregory Elias van United Trust – de grote man van de trustsector op Curaçao – wordt gevraagd wie zijn klanten zijn. Elias hield de parlementaire onderzoekscommissie die Nederland instelde onder ede voor dat Mossack Fonseca haar zaken goed op orde had. Uit de nieuw uitgelekte Panama Papers blijkt dat Mossack Fonseca niet weet wie de aandeelhouders zijn van de zeven bedrijven die Elias voor klanten via hen had lopen

Na de publicaties in april 2016 gaat Mossack Fonseca naarstig op zoek naar de eigenaren. Ook Gregory Elias van United Trust – de grote man van de trustsector op Curaçao – wordt gevraagd wie zijn klanten zijn. Elias hield de parlementaire onderzoekscommissie die Nederland instelde naar aanleiding van de Panama Papers onder ede nog voor dat Mossack Fonseca haar zaken goed op orde had. Uit de nieuw uitgelekte Panama Papers blijkt dat Mossack Fonseca niet weet wie de aandeelhouders zijn van de zeven bedrijven die Elias voor klanten via hen had lopen.

Nederlandse belastingdienst

De Nederlandse Belastingdienst vond 512 Nederlandse personen en rechtspersonen in de Panama Papers van mei 2016. Daarvan waren er 471 te identificeren. In meer dan de helft daarvan leidde dit tot nader onderzoek. Eind 2017 resulteerde dat in een eerste reeks van €6,2 mln aan aanslagen. In een onbekend aantal gevallen overweegt het OM een strafonderzoek. Dit gebeurt in ieder geval ten aanzien van het Nederlandse trustkantoor Infintax, dat een intensieve samenwerking had met Mossack Fonseca.

Volgens het Panamese openbaar ministerie deed Nederland tussen 2016 en 2018 vijf rechtshulpverzoeken. Ook bij het Duitse Bundeskriminalamt, dat de informatie uit de Panama Papers kocht van een onbekende bron, vroeg Nederland informatie op voor strafonderzoeken, laat de Duitse politie de Süddeutsche Zeitung weten. Het Nederlandse OM doet daar geen uitspraken over. Het ministerie van Financiën meldt 17 informatieverzoeken te hebben verstuurd aan de Duitse fiscus. Verder zijn 36 verzoeken ingediend bij fiscale autoriteiten in 16 andere landen.

Bron: Financieel Dagblad

Naschrift KKC:

Zie meer over FD | Mossack Fonseca na lek Panama Papers naarstig op zoek naar eigenaren tienduizenden bedrijven

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Maar ja hij organiseert af en toe een feestje en geeft wat gratis kaartjes weg dan zijn die negers blij dat ze weer mogen dansen.

    Zo trekken partijen als MFK FOL en PS stemmers aan.

  2. Heb begrepen dat deze man hier op Curacao een soort God is, als je geld hebt mag je blijkbaar alles. De man is al multi miljonair en gaat nog steeds bezig met bedrijven helpen om belasting te ontwijken.

    Het is geld dat gebruikt kan worden voor onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en noem maar op. Maar ja hij organiseert af en toe een feestje en geeft wat gratis kaartjes weg dan zijn die negers blij dat ze weer mogen dansen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die...

DolfijnFM | Voormalig Arubaanse minister Paul Croes in cassatie

Voormalig minister Paul Croes gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de rechtbank heeft geoordeeld over zijn ambtelijke...

DolfijnFM | 275 foto’s toegevoegd aan Banko di Palabra

Banko di Palabra, de Papiamentse woordenbank op Internet heeft er 275 foto’s bij. 200 foto’s van planten en dieren en 100 van muziekinstrumenten. Alle foto’s zijn op Curaçao...

DolfijnFM | Salarissen in de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk later uitbetaald

Personeel van de Caprileskliniek krijgt deze maand zijn salaris waarschijnlijk later dan normaal. GGz, de stichting in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft belastingschulden. De Belastingdienst heeft nu beslag gelegd...

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora...

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak...
- Advertentie -