28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | Schikking betekent niet meer automatisch dat de bestuurder vrijuit gaat

HomeMediaFD | Schikking betekent niet meer automatisch dat de bestuurder vrijuit gaat

Ivo Bökkerink, Pieter Couwenbergh | Financieel Dagblad

Drie prominente dossiers waar de vraag speelt: moeten bestuurders worden vervolgd?

Nu het Gerechtshof heeft bepaald dat voormalig ING-ceo Ralph Hamers alsnog moet worden vervolgd, kan dat gevolgen hebben voor andere (oud-)bestuurders van bedrijven die strafrechtelijk in de fout zijn gegaan. Schikken kan nog steeds, maar daarna kunnen natuurlijke personen alsnog ter verantwoording worden geroepen.

Sluit je als bedrijf dat strafrechtelijk in de fout is gegaan het boek definitief door te schikken met het Openbaar Ministerie? Vanaf woensdagochtend is het antwoord daar een eenduidig ‘nee’ op, nu het Gerechtshof Den Haag heeft besloten dat voormalig ING-ceo Ralph Hamers alsnog vervolgd moet worden vanwege de jarenlange overtredingen van antiwitwaswetgeving door de bank in Nederland.

De uitspraak komt tegemoet aan een jarenlange roep uit de samenleving en politiek om bestuurders van ondernemingen die in de fout zijn gegaan niet weg te laten komen zonder straf. Een roep die ook binnen het Openbaar Ministerie de afgelopen tijd steeds meer gehoor heeft gevonden, zo zeggen ingewijden.

De package deal — een schikking met het bedrijf en vrijwaring van de betrokken bestuurders — heeft niet langer de voorkeur. Schikken als bedrijf kan nog steeds, maar daarna wordt er gekeken of natuurlijke personen ter verantwoording kunnen worden geroepen. Dat is van groot belang voor lopende onderzoeken en afgeronde transacties. Drie prominente dossiers waar de vraag speelt: moeten bestuurders worden vervolgd?

ABN Amro

Voormalig topman Kees van Dijkhuizen heeft sinds zijn vertrek bij ABN Amro begin dit jaar nog geen nieuwe functie geaccepteerd. Het geeft hem tijd voor zijn hobby’s schaatsen en koken. Maar vrienden weten: ook al voelt Van Dijkhuizen dat hij niets fout heeft gedaan, hangende het onderzoek van het OM naar ABN Amro voor mogelijke schending van de witwasregels neemt hij uit voorzorg even geen baan aan. Daarmee voorkomt Van Dijkhuizen dat een toekomstige werkgever in een ongemakkelijke situatie wordt gedwongen om zich voor hem te moeten verantwoorden.

De ABN Amro-casus is momenteel een van de meest prominente zaken die het Functioneel Parket en de Fiod in onderzoek hebben. De grote vraag is niet alleen of ABN Amro te weinig optrad tegen verdachte klanten en transacties, maar vooral in hoeverre het bestuur onder leiding van Gerrit Zalm en later Kees van Dijkhuizen op de hoogte waren van deze praktijken, en niet, of onvoldoende hebben ingegrepen.

Het besluit van het Gerechtshof werpt zeker hier zijn schaduw vooruit. De lawine aan kritiek die volgde op het besluit in 2018 om ING-bestuurders niet te vervolgen in de witwaszaak is het OM niet in de koude kleren gaan zitten. Het onderzoek bevindt zich in de eindfase.

SHV

Het conglomeraat van de familie Fentener van Vlissingen staat al vijf jaar op de radar van het OM. Dochterbedrijven zouden zich in meerdere buitenlanden schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten als omkoping en boekhoudfraude. Dochter Econosto zou in het Midden-Oosten jarenlang steekpenningen hebben betaald in ruil voor verkooporders. Ook bij bergingsonderdeel Mammoet spelen twee mogelijke omkopingszaken in het Midden-Oosten, waarbij ook een parlementslid omgekocht zou zijn.

Wat van groot belang is, is dat SHV de vermeende misstanden zelf heeft ontdekt, daarover bij het OM aangifte heeft gedaan en hard heeft ingegrepen. Onderdelen zijn verkocht, kantoren gesloten, betrokken werknemers ontslagen en de interne controles aangetrokken. Dat zijn allemaal verzachtende omstandigheden die het OM mee zal wegen. Ook hier is de sleutelvraag: hoe ver in de hiërarchie was het management op de hoogte? En: waren het een aantal op zichzelf staande incidenten of is er meer aan de hand? Ook dit onderzoek bevindt zich in de eindfase.

Shell

Wist Shell toen het in 2011 samen met het Italiaanse ENI $1,3 mrd betaalde voor een olieconcessie in Nigeria dat het grootste deel van het geld in de zakken van een voormalige minister zou verdwijnen? Die vraag staat centraal in een zaak die in Italië voor de rechter ligt. In Milaan probeert het Italiaanse OM niet alleen $1,1 mrd terug te halen, maar heeft het ook gevangenisstraffen tegen bestuurders geëist. Voormalig Shell-bestuurder Malcolm Brinded moet wat de aanklagers betreft ruim 7 jaar de cel in voor zijn vermeende betrokkenheid.

Ook het Nederlandse OM onderzoekt de zaak en heeft al duidelijk gemaakt dat het vindt dat er strafbare feiten zijn gepleegd. Of de uitkomst een schikking is of een strafzaak moet blijken. Opvallend is wel dat Shell tot nu toe kiest voor harde ontkenning en stelt dat het niet op de hoogte was van mogelijke overtredingen, daar nooit goedkeuring voor heeft gegeven en dat dergelijke betalingen ook nooit in opdracht van Shell zijn gedaan. Dat is een compleet andere opstelling dan die waar ABN Amro en SHV voor hebben gekozen.

Bron: Financieel Dagblad

Naschrift KKC

Lees hier het OM Houston feitenrelaas van witwassen ING Bank, waarin ook Cymbal Troya inzake witwassen via Curacaose banken en veroordeelde witwassers onderzoek deel van uitmaakte.

 

Mini boetes voor KPMG en ING bank. MCB bank, Goisco, enkele E-zone bedrijven en loterijenbaas Robbie dos Santos zijn in deze zaak vrijuit gegaan | Beeld FD

5 reacties

  1. MCB en vele andere winkeltjes hebben ook meegesnoept.

    Er was ook een winkeltje aan de Ruyterkade , bij de barkjes waar gepind werd. Ze verkochten daar allerlei oosterse snuisterijen en wierook etc.

    Er stond een spaanssprekende meneer die de pinautomaat bediende waar allerlei spaanssprekende mensen stonden te swipen.

    Inmiddels hebben ze een tweede filiaal met een lodge.

  2. En in Curacao waren het niet alleen de Grynszteins die dollars lieten pinnen. Waarom zijn die anderen die ook opgeroepen zijn voor verhoor niet vervolgd?

  3. Ik zou zeggen geef SOBI en Pieter Lakeman een paar miljoen zodat hij de goede mensen kan aannemen en al het tuig in Nederland en de eilanden kan laten veroordelen. Dan kun je achteraf best deze kosten weer terugkrijgen, maar dan maak je als gemeenschap nog steeds winst.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties