FD | Piraten overvallen schip van Boskalis

De Teal | Foto Boskalis

De Teal staat geregistreerd onder de vlag van Curacao | Foto Boskalis

Piraten hebben vorige week een schip van Boskalis overvallen dat voor de kust van het West-Afrikaanse Guinee voor anker lag. Het gaat om het zwareladingschip de Teal, van Boskalis-dochter Dockwise. Dit schip vaart onder de vlag van Curaçao.

Dit bevestigt een woordvoerder van Boskalis na berichtgeving van de scheepvaartsite Schuttevaer en van het Piracy Reporting Centre.

Zes met machinegeweren en messen bewapende overvallers hebben de opvarenden op 3 juli beroofd van geld en goederen. Ook zouden ze vernielingen hebben aangericht. Een van de bemanningsleden zou enige tijd zijn gegijzeld. De woordvoerder van Boskalis ontkent dit echter nadrukkelijk. ‘Er zijn ook geen gewonden gevallen bij de overval.’

Bescherming

Het Boskalis-schip had geen bescherming aan boord van het Nederlandse Vessel Protection Detachement, beschermingseenheden van de mariniers. ‘Dat was ook niet toegestaan’, aldus de woordvoerder, ‘omdat het schip in de territoriale wateren van Guinee voor anker lag.’ In dat geval zijn gewapende buitenlandse eenheden verboden aan boord van schepen.

Hij wil verder niet ingaan op eventuele maatregelen. ‘We gaan onze procedures nog eens na. Verder doen we daar geen mededelingen over.’

Overheid Guinee

De woordvoerder wil evenmin iets zeggen over de contacten met de overheid van Guinee. Volgens het Piracy Reporting Centre heeft de kapitein na het incident contact opgenomen met de havenautoriteiten van Guinee, maar ontving hij geen reactie. Pas een uur later zou er een beveiligingsvaartuig langszij zijn gekomen.

De Teal heeft zijn reis inmiddels vervolgd.

Rustig

De Afrikaanse westkust kan onveilig zijn voor zeeschepen. Dat is vooral het geval voor de kust van Nigeria. ‘Bij Guinee zijn er over het algemeen weinig incidenten’, aldus de woordvoerder van Boskalis. Het concern had dan ook geen lokale bewapende beveiligers ingehuurd.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *