FD | Nijboer: ‘Mini-enquête is nuttig extra instrument voor Kamer’

Gaby de Groot Siem Eikelenboom

Eerder is geprobeerd om in rondetafelgesprekken trustkantoren te horen maar dat functioneerde niet op een zodanige manier dat goed inzicht kon worden verkregen

Vooraf was er enige scepsis over het nieuwe middel dat de Tweede Kamer kan inzetten voor informatie-inwinning. Maar na afloop van de eerste mini-enquête uit de parlementaire geschiedenis toont voorzitter Henk Nijboer (PvdA) zich tevreden.

‘Dit is een goed extra middel, we hebben onze onderzoeksvragen goed inzichtelijk kunnen krijgen’, aldus Nijboer.

De afgelopen twee weken boog de ondervragingscommissie bestaande uit zes Kamerleden zich in acht dagen en 27 verhoren over vragen rond fiscale constructies. Aanleiding voor deze verhoren waren de publicaties rond de Panama Papers door Trouw en Het Financieele Dagblad vanaf april 2016. De commissie verwacht nog voor het zomerreces met een verantwoording richting de Tweede Kamer te komen. Een rapport met aanbevelingen en conclusies maakt geen onderdeel uit van deze nieuwe opzet.

Nijboer vindt na afloop van de verhoren dat de commissie zeker niet voor niets is ingesteld. ‘Alle schakels en spelers zijn goed in beeld gebracht’, aldus de voorzitter. Naar aanleiding van de Panama Papers werden door de Tweede Kamer twee onderzoeksopdrachten geformuleerd. Hoe Nederlanders vermogen stallen in het buitenland en hoe Nederland onderdeel is van internationale fiscale structuren. Daarin is de commissie volgens Henk Nijboer geslaagd: ‘het is nu aan de Tweede Kamer om met de resultaten van de verhoren wat te gaan doen.’

Volgens hem leverde elk verhoor aanknopingspunten op voor het onderzoek, maar was het vooral nuttig om de trustsector zelf echt te bevragen. Want eerder is geprobeerd om in bijvoorbeeld rondetafelgesprekken trustkantoren te horen, maar daarbij ging niet iedereen op de uitnodiging in. Nu moesten ze komen en stonden de getuigen ook onder ede. Op de vraag wat hem het meest is opgevallen zegt Nijboer dat op papier zaken kunnen kloppen, maar dat de praktijk soms heel anders is.

Eerder is geprobeerd om in rondetafelgesprekken trustkantoren te horen | ANP

De commissie is ingesteld in oktober vorig jaar. Vanaf het begin deden VVD en PVV niet mee met het onderzoek. Henk Nijboer, die na de verkiezingen de voorzittershamer overnam van partijgenoot Ed Groot zegt dat hij nog heeft geprobeerd om deze partijen erbij te betrekken. Dat is niet gelukt, maar hij wist wel het CDA te overtuigen in de commissie plaats te nemen.

Naast voorzitter Henk Nijboer hadden Tom van der Lee (GroenLinks), Eppo Bruins (ChistenUnie), Chris van Dam (CDA), Renske Leijten (SP) en Jan Paternotte (D66) zitting in de commissie.

Bron: Financieel Dagblad

3 Reacties op “FD | Nijboer: ‘Mini-enquête is nuttig extra instrument voor Kamer’

  1. Verspilde tijd en geld, maar wel aardig voor de Buhne. NL blijft zo wel erg mooi buiten schot.

  2. Renée van Aller

    Als de ongelijkheid maar niet te groot wordt en er maatregelen genomen worden is er nog een kleine kans dat iedereen voor de wet gelijk behandeld wordt. Dat is steeds minder het geval. Bewindslieden die van ambtelijke corruptie profiteren blijven buiten schot. De lagere echelons worden wel aangepakt. De gewone burger wordt door het participatiekabinet fiscaal uitgeknepen. De regering vindt dat prima. Het kapitaal moet kennelijk meer ontzien worden ten koste van de factor arbeid. Dat is de liberale kapitalistische heilstaat. Van de burgers is de koopkracht nog steeds niet op orde. Of dat ooit nog gebeurt, is de vraag. En onderzoekers zich maar afvragen waarom de economie onvoldoende of niet aantrekt. Verlaag de belastingdruk en gooi minder geld over de balk, zoals door steeds maar palaveren over een nieuw kabinet in Nederland. Dat er voorlopig nog niet komt. Renée van Aller&John de Vries

  3. caribbeancynic

    Er zullen niet zoveel mensen mensen het eens zijn met Henk Nijboer. Er is niets nieuws uit deze mini-enquete gekomen. Verspilde tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *