28 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 02:48

Laatste reacties

- Advertentie -

FD | Inval OM bij KPMG-hoofdkantoor Curaçao

Vasco van der Boon | Financieel Dagblad

Tegen de Antilliaanse accountant van CPG heeft het OM in Nederland een tuchtprocedure aangespannen. KPMG zou een onvoldoende deugdelijke grondslag voor het afgeven van verklaringen over de jaarrekeningen van CPG over 2010, 2011 en 2012 hebben afgegeven. Ook de rol van ING Bank acht het OM bedenkelijk.

Het Team Bestrijding Ondermijning van het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag een doorzoeking gedaan op het hoofdkantoor van accountantsorganisatie KPMG op Curaçao. Een woordvoerder van het OM bevestigt berichten hierover van lokale media.

De actie is uitgevoerd met het Recherche Samenwerkingsteam. Dat is gespecialiseerd in de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. De woordvoerder van het OM wil alleen kwijt dat er documentatie bij KPMG in beslag is genomen. Er zijn geen arrestaties verricht. Nadere details geeft het OM niet.

Cymbal en Troja

- Advertentie -

Volgens een ingewijde die anoniem wil blijven, vloeit de inval voort uit een al langer lopend strafrechtelijk onderzoek naar een oude klant van de KPMG-accountants. De inval zou volgens deze bron verband houden met de strafzaken onder de codenamen Cymbal en Troja.

De strafzaak Cymbal loopt voor de rechtbank Zwolle. Het OM vervolgt daarin vier personen voor het witwassen van $322 mln via het vanuit Amsterdam opererende bedrijf CPG Worldwide. Zij zouden via hun lingeriewinkels op Curaçao doelbewust illegale dollaropnames op Curaçao van Venezolanen mogelijk hebben gemaakt.

De benodigde bankbiljetten zou CPG onder meer van illegale loterijen van de veroordeelde Antilliaanse gokbaas Robbie dos Santos hebben betrokken, is de verdenking van het OM. Tegen de Antilliaanse accountant van CPG heeft het OM in Nederland een tuchtprocedure aangespannen.

‘Witwasmachine’

Voor de rechtbank in Curaçao staan in de verwante zaak-Troja de tussenhandelaren terecht die de klandizie regelden voor de ‘witwasmachine’ van CPG, zoals het OM het eerder noemde. In eerdere openbare zittingen betoogde het OM voor de rechtbank dat het in deze zaak in totaal om meer dan een miljoen witwastransacties zou gaan.

- Advertisement -

Hoofdverdachten in de zaak-Cymbal zijn drie leden van de Antiliaans-Nederlandse familie Grynsztein. Ook de rol van ING Bank in deze witwaszaak acht het OM bedenkelijk.

Bron: Financieel Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. En de KPMG accountant, G.S., verantwoordelijk voor deze klant is nu directeur bij EY.

    Hij zal ongetwijfeld zeggen dat hij honderden miljoenen witwassen niet heeft gezien.

    Vraag is wat ziet hij dan wel bij zijn audits?

    De man lijkt mij een tweede Anthony Cijntje, die al jaren aftekent op de fantasiecijfers van Insel Air.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Schade Ansary bij Ennia meer dan 700 miljoen gulden

Door wanbeleid van oud-beleidsbepalers en aandeelhouders zou Ennia volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een schade hebben geleden van minimaal 700 miljoen...

Nu.cw | Ewout Genemans in gevangenis op Bonaire voor nieuw programma

De Nederlandse presentator Ewout Genemans gaat met zijn programma ‘Ewout’ langs in de gevangenis op Bonaire. Hij laat zich drie dagen opsluiten en gaat in gesprek met...

DolfijnFM | Ruim 11.000 inwoners van Curaçao hebben QR-code aangevraagd

Ruim 11.000 mensen op Curaçao hebben een QR-code aangevraagd. Daarmee kan naar Nederland gereisd worden. Vanaf aanstaande dinsdag, 19 oktober is de code ook nodig om evenementen...

DolfijnFM | Aanhouding op Flamingo International Airport op Bonaire

De Douane op Flamingo International airport heeft gisteren een passagier aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Dat gebeurde tijdens een reguliere controle van passagiers uit Nederland. De betreffende man...
- Advertentie -