FD | Eis van drie jaar cel voor ‘brein’ achter fiscale fraude Caute

Vasco van der Boon

Erwin de Ruiter is (oud) directeur van Van Doorn IFS (Curaçao) N.V.,, Van Doorn Management (Antilles) N.V.,, Van Doorn Trust & Partners (Curaçao) N.V., en van Caute Management N.V., Caute Caribbean Holdings N.V., ,Caute Holding B.V. en Caute Management (Curaçao) N.V. en tevens hoofdverdachte leiden criminele organisatie

Amsterdam – Tegen de Nederlandse directeur van het Amsterdamse trustkantoor Caute Management heeft het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechtbank in Amsterdam gisteren drie jaar cel en een beroepsverbod geëist. Erwin de Ruiter is valsheid in geschrifte, witwassen en het leiden van een criminele organisatie ten laste gelegd.

Tegen zijn medeverdachte, fiscalist Eduard P., eiste het OM 27 maanden celstraf. De aanklager noemt de 59-jarige De Ruiter ‘de spin in het web’ en ‘het brein’ achter een omvangrijke internationale belastingfraude. Hij zou met P. van het Amsterdamse trustkantoor een ‘valsefacturenfabriek’ hebben gemaakt. ‘Zij stelden Nederland te boek als witwasland’, aldus de officier van justitie.

Het duo faciliteerde volgens het OM met Caute en een twintigtal gelieerde vennootschappen fiscale fraude en corruptie, gepleegd door ondernemers uit onder meer Italië en Duitsland. De Ruiter en P. zouden € 100 mln hebben witgewassen. Het OM merkt ook enkele van hun bedrijven als verdachte aan: Chennai, Bittern 19 Consult, IFS License en Compagnie voor Maritieme Belangen Amsterdam.

De Ruiter en P. rekenden standaard 5% voor hun diensten. Volgens het OM sluisden zij belastbare winsten van ondernemers met valse facturen en geantedateerde contracten via doorstroomvennootschappen (‘schijnstructuren’), van het Amsterdamse trustbedrijf door naar nepbedrijven op de Britse Maagdeneilanden en Panama. Die hadden Monegaskische bankrekeningen waarover de verborgen eigenaren vrijelijk konden beschikken over hun kapitaal ‘om race- auto’s en luxejachten van te kopen’.

De directeur en de fiscalist maakten volgens het OM op deze manier van trustkantoor Caute ‘een geoliede machine om papieren werkelijkheden te creëren’. ‘Voor alles kon een factuur worden opgesteld en verzonnen.’ De Ruiter heeft tijdens de zaak gezegd dat zulke facturen niet vals kunnen zijn, want ‘als er betaald is, zal er toch wel iets voor gedaan zijn’. Antedateren noemde hij ‘een slordigheidje’.

Het OM telt vijftig fraudedossiers in de zaak. Zo vermoedt het OM fraude door vastgoedondernemer Ronald Ras met miljoenen die afkomstig zijn van het genationaliseerde SNS Reaal. Ook denkt het OM dat mogelijk fraude en belastingontduiking is gepleegd met gelden van het Duitse schrijversechtpaar André en Gabi Bapst, het Italiaanse Polychem, een Italiaanse agent van de Finse scheepsmotorenfabrikant Wartsila, de Italiaanse reder Pietro Barbaro, de Milanese telecomondernemer Antonio Mazzara, een Poolse bakkerij en een Iraaks milieuproject.

De zaak kwam aan het rollen na een aangifte in 2010 door de eigenaar van Caute, Sam van Doorn. Volgens hem maakte zijn voormalig oogappel De Ruiter zich meester van zijn trustkantoor om illegale activiteiten te verrichten. De Ruiter vertrok later naar Dubai, waar hij de fraude voortzette, stelt het OM. De twee gingen volgens het OM door met het faciliteren van fraude nadat de autoriteiten in 2012 al bij betrokkenen invallen hadden gedaan in Luxemburg, Polen, Finland, Italië en Duitsland.

Eduard P., die zich laat bijstaan door advocaten, heeft inmiddels deels bekend. De Ruiter, die voor zijn berechting terug is in Nederland en zijn eigen verdediging voert, ontkent alles tot nu toe. Wat hij deed, doen alle trustkantoren, beweert hij. Zijn werk omschrijft hij als onschuldig ‘schuiven met winst’. De Italiaanse justitie, die ook onderzoek doet naar hen, omschrijft de werkwijze van beide verdachten als het verplaatsen van geld ‘van de rechterbroekzak naar de linkerbroekzak’.

Volgende week is het woord aan de verdediging.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *