26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | ‘DNB begaf zich ten onrechte op terrein van Centrale Bank Curaçao’

HomeMediaFD | 'DNB begaf zich ten onrechte op terrein van Centrale Bank...

Wouter Keuning

De Nederlandse Bank (DNB) | Harold Versteeg – Hollandse Hoogte

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zich met het opleggen van dwangsommen aan de Curaçaose verzekeraar Ennia ten onrechte begeven op het terrein van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Dat heeft een kortgedingrechter in Curaçao eind juni bepaald in een tot nu toe onopgemerkt gebleven rechtszaak. Geen van de betrokken partijen wil het vonnis delen of er een toelichting op geven, maar zowel de lokale krant Amigoe als het Antilliaans Dagblad citeerden er al uit.

In de uitspraak staat onder meer: ‘DNB heeft de bevoegdheid van de CBCS in Curaçao te respecteren, wat wil zeggen dat zij het aan CBCS toekomende binnenlandse gezag niet mag doorkruisen’, zo citeert het Antilliaans Dagblad uit het vonnis.

Eigen toezichthouder

De zaak was aangespannen door de op Curaçao gevestigde verzekeraar Ennia. Het bedrijf heeft te maken met DNB, omdat het een bijkantoor heeft op Bonaire. Sinds Curaçao en Sint-Maarten in 2010 zelfstandig werden, hebben die twee eilanden met de CBCS een eigen centrale bank. Bonaire, St. Eustasius en Saba (BES-landen) vallen nog onder het toezicht van DNB.

Het vonnis beschrijft hoe beide toezichthouders in actie kwamen nadat zij ‘solvabiliteitsproblemen hadden vastgesteld die noopten tot ingrijpen’. Uit briefwisselingen tussen DNB en CBCS bleek echter dat sprake was van ‘een daadwerkelijk verschil van inzicht over de passende handhavingspraktijk’.

Dwangsom

In de praktijk kwam dat verschil erop neer dat CBCS Ennia drie jaar wilde geven om zijn problemen op te lossen, terwijl DNB wilde dat het bedrijf binnen een half jaar orde op zaken zou stellen. DNB legde Ennia een dwangsom op van €150.000 toen zij de aanwijzingen van de toezichthouder niet snel genoeg opvolgde.

Volgens de rechter zouden de door DNB opgelegde maatregelen ‘onmiskenbaar diep ingrijpen in de bedrijfsvoering van Ennia op Curacao’ en zou daarbij niet alleen de relatief kleine groep polishouders op Bonaire geraakt worden, maar ook de veel grotere groep klanten op Curaçao. De rechter schorste daarom voorlopig de door DNB opgelegde lastonderdelen.

Touwtjes aangetrokken

Uit het vonnis blijkt volgens Amigoe overigens dat de CBCS de touwtjes met betrekking tot Ennia inmiddels wel flink heeft aangetrokken. De verzekeraar zou haar bevoegdheden sinds 1 oktober 2016 slechts nog uit mogen oefenen na goedkeuring van personen die door de centrale bank van het land zijn aangewezen.

Regie

Met de verzelfstandiging van St Maarten en Curaçao in 2010 ontstond onduidelijkheid over de rollen en verantwoordelijkheden van DNB en CBCS. De Nederlandse toezichthouder liet de collega’s op de twee eilanden in eerste instantie hun gang gaan, maar kwam vorig jaar, ook al rondom Ennia, van een koude kermis thuis.

In een geheim rapport van DNB, destijds ingezien door deze krant, beschreef de toezichthouder hoe de verzekeraar onder de ogen van CBCS was leeg getrokken door zijn eigenaar. Het lijkt erop dat DNB daarop de regie naar zich heeft toegetrokken, maar daarbij nu dus een rechter in Curaçao op zijn pad vindt.

Rijksministerraad

In antwoord op Kamervragen naar aanleiding van de kwestie stelde minister Dijsselbloem destijds ook al vast dat de verantwoordelijkheid van DNB voor het toezicht op Ennia zeer beperkt is. Wel werd in april 2016 een wetswijziging doorgevoerd die DNB toestaat bij hoofdkantoren buiten de BES-landen direct om informatie te vragen.

Het onderwerp werd nadien ook nog besproken in de Rijksministerraad, waarin naast de Nederlandse ministers ook de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten zitten. Uit het vonnis blijkt dat de rolverdeling desondanks nog onduidelijk is en er nog steeds geen sprake is van een makkelijk werkbare situatie.

Bron: Financieel Dagblad

1 reactie

  1. Hoger beroep (appel)? Bodemprocedure?
    Ennia kan eenvoudig de keuze maken de verzekerden op Bonaire aan een andere verzekeraar over te doen. Onvoorstelbaar dat de ene toezichthouder zijn mond moet houden omdat er ook nog een andere toezichthouder is. Bij banken is dat niet aan de orde. HSBC en DB zijn overal beboet door diverse toezichthouders.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties