30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | ‘Aruba moest draaischijf worden voor verboden Syrische olie’

HomeMediaFD | 'Aruba moest draaischijf worden voor verboden Syrische olie'

Bert van Dijk | Financieel Dagblad

Zicht op de olieraffinaderij in San Nicolas op Aruba.Hollandse Hoogte / Sake Rijpkema

De olieraffinaderij op Aruba moest een belangrijke draaischijf worden om olie uit het geboycotte Syrië via een Russische vennootschap naar de VS te verschepen. Persbureau Bloomberg schrijft dat vrijdag op basis van documenten en e-mails die het in bezit heeft gekregen.

Het zou gaan om een geheime voorgenomen overeenkomst in 2012 tussen Venezuela en Syrië en waarbij ook een aantal bestuurders van Citgo, de huidige exploitant van de olieraffinaderij op Aruba, betrokken zouden zijn geweest.

Syrië zou destijds olie met een grote korting aan Venezuela willen verkopen. Die olie zou vervolgens via een Russische vennootschap uiteindelijk in de olieraffinaderij op Aruba moeten worden bewerkt om vervolgens naar de VS te worden gedistribueerd voor verkoop.

Voor zover bekend is de overeenkomst nooit uitgevoerd. Het is niet duidelijk of zo’n constructie nog steeds wordt overwogen, aldus Bloomberg.

Pikant

De onthulling van Bloomberg is pikant, omdat de Arubaanse overheid uiteindelijk in 2015 een deal sloot met het Venezolaanse staatsbedrijf PdVSA dat de raffinaderij via Citgo voor 25 jaar is gaan leasen. Het bedrijf is inmiddels begonnen met de voorbereidingen voor de herstart die vertraagd is.

Spil in de geheime overeenkomst was volgens het persbureau Wilmer Ruperti, een rijke Venezolaanse oliehandelaar die nauwe banden onderhoudt met de regering-Maduro van Venezuela. Ruperti bevestigde in een telefoongesprek met Bloomberg zijn betrokkenheid, maar zegt nu geen rol meer te spelen. Volgens hem hebben Syrische regeringsambtenaren hem in 2012 benaderd, waarna hij een huis huurde op Aruba. Ruperti had zijn oog laten vallen op de olieraffinaderij in San Nicolas op het eiland, die net was gesloten door de Amerikaanse eigenaar Valero.

Ruperti schreef in een brief in september 2012 aan de Syrische ambassadeur in Venezuela dat het plan was om ‘de boycot die was ingesteld door de Verenigde Staten en de Europese gemeenschap te ontwijken’.

Citgo Petroleum

Daarop volgde volgens Bloomberg communicatie tussen Syrische en Venezolaanse ambtenaren, onder wie een aantal bestuurders van Citgo Petroleum in de Verenigde Staten, een Amerikaanse dochteronderneming van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA.

Ruperti zou een lokale vastgoedagent $15 mln hebben geboden voor hulp bij het kopen van de raffinaderij. De lokale vastgoedagent, Oscar Helmeyer, zegt tegen Bloomberg dat Ruperti destijds ook een ontmoeting heeft gehad met premier Mike Eman en Mike de Meza, de huidige minister van energie op het eiland. Eman en De Meza willen tegenover Bloomberg niet reageren.

Ook PdVSA wilde niet reageren tegenover het persbureau. Een woordvoerder van Citgo laat aan Bloomberg weten dat het bedrijf ‘niet overweegt en niet zal overwegen om Syrische olie te importeren om in de Citgo Aruba-raffinaderij in te gebruiken’. Het bedrijf zal de raffinaderij runnen ‘conform alle geldende wetten, inclusief alle Amerikaanse sanctiewetten’.

Lees ook: Vertraging raffinaderij leidt tot krimp op Aruba

Quickscan

De overeenkomst tussen Aruba en Citgo in 2015 leidde op Aruba en ook in de Tweede Kamer in Nederland tot verontwaardiging en grote zorgen. Die zorgen concentreerden zich vooral op de financiële kanten van de deal en met name de vraag waar Citgo de benodigde $450 mln tot $650 mln voor de investering in de herstart van de raffinaderij vandaan zal halen, gezien de uiterst penibele financiële situatie van moederconcern PdVSA.

Dat die financiële nood inderdaad hoog is, blijkt ook het feit dat PdvSA eind vorig jaar 49,99% van Citgo in onderpand heeft gegeven aan het Russische oliebedrijf Rosneft in ruil voor een miljardenlening.

Hoewel de Citgo-deal een landsaangelegenheid van Aruba is, liet het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken in 2015 wel een quickscan uitvoeren naar de Citgo-deal om vast te stellen of Nederland niet in verlegenheid zou kunnen worden gebracht door de deal en of het geld van de deal verkregen zou kunnen zijn door regimes die dat geld via misdadige praktijken hebben verkregen. De uitkomst van de quickscan was dat Nederland niet in verlegenheid kan worden gebracht door de deal.

WOB-verzoek van FD afgewezen

Het FD heeft eind vorig jaar via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur inzage gevraagd in de quickscan naar de Citgo-deal, maar dat is door het ministerie geweigerd, omdat ‘deze voor interne beleidsvorming van Aruba is ontwikkeld en openbaarmaking de economische belangen van Aruba zou kunnen schaden’. Ook na een bezwaarprocedure van het FD is de quickscan niet openbaar gemaakt.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties