26 C
Willemstad
• woensdag 19 januari 2022 07:24

Laatste reacties

- Advertentie -

FD | Aanpak belastingontwijking remt buitenlandse investeringen

Laurens Berentsen | Financieele Dagblad

Buitenlandse investeringen 2018 Nederland | Bron SOMO

Nederland blijft op papier nog wel even de tweede buitenlandse investeerder, na de Verenigde Staten. Maar aan de groei van de buitenlandse investeringen lijkt een eind te zijn gekomen. Dankzij de internationale aanpak van belastingontwijking door multinationals.

Na een korte opleving in de tweede helft van vorig jaar zijn de directe buitenlandse investeringen in de eerste zes maanden van dit jaar wereldwijd met een vijfde gedaald. De grensoverschrijdende geldstroom kwam uit op $572 mrd. De daling past in de neerwaartse trend die vorig jaar is ingezet.

Lagere investeringen

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) heeft deze week nieuwe cijfers voor de ‘foreign direct investments’ gepubliceerd. Dat zijn investeringen van multinationals in buitenlandse dochter- en zusterbedrijven. De afname van 20% ten opzichte van de tweede helft van 2018 is hoofdzakelijk het resultaat van lagere investeringen in Nederland en de VS, plus desinvesteringen in België en Luxemburg, aldus de organisatie van ontwikkelde economieën.

- Advertentie -

Van januari tot en met juni is er $13 mrd vanuit het buitenland in Nederland geïnvesteerd. Dat is $60 mrd minder dan in de tweede helft van 2018. Deze teruggang zegt nog niet zo veel. Want net als het Nederlandse weer zijn buitenlandse investeringen op de korte termijn wisselvallig. Een paar grensoverschrijdende grote overnames leggen op kwartaalbasis veel gewicht in de schaal.

Veranderend klimaat

De neergaande lijn die de Oeso signaleert, is relevanter. Die zegt iets over het veranderende klimaat, al behoeft die verandering wel duiding. In de laatste World Economic Outlook, die eerder deze maand verscheen, geeft het Internationaal Monetair Fonds zijn interpretatie.

De financiële crisis van 2008 had weinig invloed op de onderlinge bedrijfsinvesteringen in de ontwikkelde economieën. Terwijl andere financiële stromen snel opdroogden bleven de directe buitenlandse investeringen nog een aantal jaren toenemen. Totdat de groei vorig jaar praktisch tot stilstand kwam.

Belastinghervorming

De stormbal hoeft echter niet te worden gehesen, vindt het IMF. Want de stagnatie wordt niet veroorzaakt door een afkoelende economie. Ze komt evenmin voor rekening van de fragmentatie van de wereldeconomie als gevolg van het oplevend protectionisme.

- Advertisement -

Nee, de afnemende buitenlandse investeringen weerspiegelen puur financiële wijzigingen in de bedrijfsvoering van multinationals, waaronder de reactie op de Amerikaanse belastinghervorming van eind 2017. De afname zegt volgens het IMF niets over hoeveel dollars of euro’s multinationals buiten hun thuisland in nieuwe machines of distributiecentra steken.

Fiscaal gedreven

De Amerikaanse belastingherziening moest multinationals aansporen hun buitenlandse winsten terug te brengen naar eigen land in plaats van die aan te houden in belastingparadijzen. Dat is in 2018 deels gelukt. En ook dit jaar hebben Amerikaanse bedrijven tot dusver minder winsten vanuit fiscale vrijplaatsen zoals Nederland geherinvesteerd dan tussen 2013 en 2017 gebeurde, constateert de Oeso. De denktank spreekt al van het ‘nieuwe normaal’.

De 10 grootste buitenlandse investeerders ter wereld | Bron: Somo

Niet alleen de VS maar ook de Oeso gaat als coördinator van grensoverschrijdende fiscale afspraken de strijd aan met financieringsstromen die slechts zijn bedoeld om belasting te ontlopen, net als de Europese Unie. Hun succes betekent dat de buitenlandse investeringen wel eens verder kunnen dalen. Niet in de laatste plaats in Nederland, dat met een kleine $5000 mrd samen met Luxemburg de belangrijkste bestemming is van de fiscaal gedreven investeringen.

Bron: Financieele Dagblad

Naschrift KKC:

Nederland blijkt vaak (als gevolg van een doorvoerfunctie van geldstromen via brievenbusmaatschappijen) de grootste investeerder in vele andere landen:

Buitenlandse investeringen 2018 Belgie | Bron SOMO
Buitenlandse investeringen 2018 Portugal | Bron SOMO
Buitenlandse investeringen 2018 Ierland | Bron SOMO
Buitenlandse investeringen 2018 Cyprus | Bron SOMO
Buitenlandse investeringen 2018 Bahama’s | Bron SOMO
Buitenlandse investeringen 2018 VS | Bron SOMO
Buitenlandse investeringen 2018 UK | Bron SOMO
Buitenlandse investeringen 2018 Spanje | Bron SOMO
Buitenlandse investeringen 2018 Nederlandse Antillen | Bron SOMO
Buitenlandse investeringen 2018 Malta | Bron SOMO
Buitenlandse investeringen 2018 Luxemburg | Bron SOMO
Buitenlandse investeringen 2018 Italie | Bron SOMO
Buitenlandse investeringen 2018 Duitsland | Bron SOMO
Buitenlandse investeringen 2018 BVI’s | Bron SOMO

 

 

Bron: SOMO.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -