31 C
Willemstad
• woensdag 27 maart 2024 15:56

Express | Venezuela: “Niet Maduro of Guaidó, maar de maffia zal het lot van het land bezegelen”

Wat we hier zien is een leiderskorps dat werd gepolitiseerd door wijlen Hugo Chávez. Door de jaren heen is dit korps uitgegroeid tot een professionele maffia. Die heeft het overheidsapparaat veroverd en het land geruïneerd | EFE – EPA

“Niet de tot 2 maanden geleden in Venezuela zelf totaal onbekende en zelfverklaarde president Juan Guaidó, noch de tragi-komische figuur van Nicolas Maduro, hebben de sleutel tot de oplossing van het Venezolaanse vraagstuk in handen. Het is ‘s lands professionele maffia van militairen die over de toekomst van de door hen geruïneerde staat zal beslissen.” Dat schrijft het invloedrijke multinationale Latijns-Amerikaanse weekblad AmerícaEconomía in een editoriaal.

Het feit dat de met veel fanfare aangekondigde D-Day op 23 februari uitliep op een status-quo en dat het leger niet massaal deserteerde, bewijst volgens de redactie van het weekblad dat het leger voorlopig verenigd blijft en Maduro, noch Guaidó nodig heeft.

“Wat deze episode duidelijk maakt is dat het Venezolaanse regime een militaire, eerder dan een burgerlijk-militaire dictatuur is. Maduro heeft minder in de pap te brokken dan zijn tragikomische figuur graag laat uitschijnen. Achter de schermen zijn het figuren als  Diosdado Cabello, een militair die de opdracht kreeg een nieuw parlementaire grondwet uit te vinden, en Vladimiro López Padrino, een militair die minister van Defensie is, die de touwtjes in handen hebben.”

EPA-EFE/MIRAFLORES

Militairen namen de economie over

De macht van het leger in het land is enorm. Actieve of voormalige militairen staan aan het hoofd van een derde van alle ministeries. Ze regeren de helft van de 23 provincies.

De militairen worden door de crisis amper getroffen. Ze gunnen zichzelf grote loonsverhogingen en genieten geprivilegieerde toegang tot voedsel en de woningmarkt. Ze kunnen de hand leggen op lucratieve contracten, controleren de valutahandel en verkopen goedkope olie met woekerwinsten aan buurlanden.

De militairen hebben de voorbije decennia hun land omgevormd tot een paradijs voor illegale activiteiten. Daarbij wisselen olie, goud, vreemde valuta – en naar alle waarschijnlijkheid ook drugs – voortdurend van eigenaar.

In tegenstelling tot voormalige dictaturen in Centraal-Amerika, Chili, Brazilië en Argentinië hebben we hier niet te maken met een typische junta. Zo’n junta kiest normaal partij voor een deel van de bevolking (meestal rechts, uitzonderlijk eens links.) Wat we hier zien is een leiderskorps dat werd gepolitiseerd door wijlen Hugo Chávez. Daarna werd het versterkt door de de Cubaanse veiligheidsdiensten.

Nicolas Maduro en Vladimir Padrino

“Een vetgemeste, professionele maffia”

Door de jaren heen is dit korps uitgegroeid tot een professionele maffia. Die heeft het overheidsapparaat veroverd en het land geruïneerd. Verschillende aan de militairen gelinkte maffieuze groepen hebben mee de controle over het land.

  1. De colectivos of gewapende bendes die in de hoofdstad Caracas actief zijn. Ze zijn verantwoordelijk voor het onschadelijk maken van al wie zich tegen het regime verzet.
  2. Regionale, criminele bewegingen die de drugstrafiek en illegale mijnbouw controleren. Zij werken samen met de politie, regionale politici en beschikken over een uitgebreid transnationaal misdaadnetwerk.
  3. Buitenlandse militanten, waaronder voornamelijk Colombiaanse rebellen die deel uitmaken van het ELN. Dat is de laatste opstandelingenbeweging in het buurland en die steeds kon rekenen op bescherming van Chavez en later Maduro.

Zelfs indien het tot een regimewissel komt “zonder het gebruik van geweld of een buitenlandse gewapende tussenkomst”, dan nog zullen deze groepen hun machtsposities trachten te versterken. En dat binnen het tijdelijke machtsvacuüm dat zo’n regimewissel onvermijdelijk met zich meebrengt.

Niet immuun tegen internationale en binnenlandse druk

Toch zal deze vetgemeste maffia een onderhandelde oplossing niet uit de weg gaan. Zelfs de grootste maffiabaas weet dat hij op een gegeven moment best met de autoriteiten onderhandelt. Evenmin is ze immuun tegen de internationale druk en de afkeer die miljoenen Venezolanen voor hen tonen. Dat Guaidó zich vrij in het land kan bewegen bewijst enkel dat niet alle militairen Maduro steunen.

EPA-EFE/Joédson Alves

Guaidó maakte een kapitale fout

Maar… Guaidó heeft wel een kapitale fout gemaakt. Door te stellen dat alle opties open blijven – een buitenlandse militaire tussenkomst inbegrepen. Dat zou Venezuela in een ongeziene golf van geweld meesleuren en de initiëring van elk democratisch proces verhinderen.

Wat nu?

AmerícaEconomía: “Guaidó en zijn entourage hebben de militairen volledige amnestie beloofd in ruil voor de erkenning van zijn regering. Maduro zou asiel zijn beloofd in Rusland of Cuba. De oppositie heeft het over ‘nationale verzoening’, niet over ‘gerechtigheid’.

Toch heeft dat tot nog toe de militairen niet kunnen overtuigen om hun activiteiten stop te zetten. Diplomatieke druk, gekoppeld aan een versoepeling van de Chinese en Russische posities tegenover de oppositie, bijkomende sancties, aanhoudend protest en een manier om humanitaire hulp het land binnen te brengen, zijn in onze opinie de enige manier om Maduro naar de uitgang te duwen en vrije verkiezingen te houden.”

Bron: Express.nl

11 reacties

  1. @Hoedanook, We hadden het toch over Venezuela? en niet Curoil? Zoals gezegt de sancties zijn sinds kort. het economisch wanbeleid al 20 jaar.
    Richt je op de oorzaken en het begin. Niet het gevolg! Dat is hetzelfde als je zegt dat Brian Mariano geen baan kan vinden terwijl hij in de gevangenis zit wegens drugssmokkel..

  2. @Brain S,
    Spoor jij wel helemaal?
    Dat bijv. Curoil (geen enkele partij) geen betalingen kan doen dan heb je het niet meer over enkel de olie-sector. Dat in de UK beslag wordt gelegd op de goudvoorraad is jou waarschijnlijk ontgaan. Dat (jou geliefde) Nederlandse bedrijven (e.g. Vopak) in Venezuela steeds minder zaken doen heeft geen betrekking op de sancties?

  3. @hoedanook, De sancties hebben betrekking tot de olie sector. Voor deze sancties waren er ook al grote tekorten. Tekorten zijn te danken aan de hebberigheid van Chavez, Maduro en de militairen en hun economisch wanbeleid. Sinterklaas spelen met olie gelden maar niet investeren. Olievoorraden zijn al bijna gratis weggegeven aan Cuba en andere landen (Petrocaribe) of nu geruild met Rusland en China.

  4. @Brain S,
    Dat er tekorten zijn wordt door niemand ontkent. De sancties hebben natuurlijk hun invloed. Echter voor de (internationale) ‘profiteurs’ dient er toch enige vorm van gezag te zijn. Het is de militairen (het gezag in Venezuela) om het even wie zich ‘president’ noemt Guaidó of Maduro. Het is allemaal ‘window dressing’ waar zij, gesteund door Rusland en China voorlopig weinig druk om maken. Reken maar dat Guaidó via buurman Colombia en Brazilië duidelijk te verstaan heeft gekregen wat de ‘spelregels’ zijn.
    Curaçao zag enkel het ‘geld’ dat de VS en EU en Venezolanen buiten hun land in Colombia pompen om een uitkomst te forceren. En wilde op gebruikelijke opportunistische wijze daar een graantje van meepikken. Geen enkele diepere gedachte of bredere visie (kenmerkend voor alles wat deze regering doet) ging gepaard met ‘hubje’ roepen.

  5. @Marlon, Je hebt meer nodig dan eten. Je hebt medicijnen nodig, veiligheid, (vrouwelijke) hygiene producten, Melk, luiers, Merendeel kan dit eten niet betalen..

  6. Dat Chavez allang geleden er voor heeft gezorgd dat zijn ‘vazallen’ zijn gedachten goed zouden kunnen voortzetten nadat hij dit zelf niet meer zou kunnen doen, was voor ‘ingewijden’ reeds bekend.

    Deze generaals, kolonels en hoe ze dan ook worden genoemd in Venezuela leven een comfortabel leven over de ruggen van de bevolking. En dat bevalt ze goed want dit soort types ontbreekt elke vorm van empathie door een ernstig gebrek in de ‘gyrus supramarginalis’ [zit tussen de pariëtale, temporale en frontale kwabben]. Vermoedelijk is dit deel van de hersenen beschadigd tijdens een militaire oefening toen een granaat op de verkeerde plek ontplofte. Ter compensatie voor een dergelijk ‘bedrijfsongeval’ zijn ze in een hoge functie benoemd Maar verder mondje dicht want zulke blunders worden er in het leger natuurlijk niet gemaakt.

  7. Leuk lezen Hoedanook.

    Vooral hier:
    I met Viviana at a union meeting in El Paraiso, and we walked to her home about two kilometers away afterward. William, who was also at the union meeting, joined us. During the walk, I saw plenty of food. It may be expensive, but poor people can buy it—coffee, sugar, chicken, bread, a dazzling assortment of fruit, among other things—from street vendors and at street markets.

    Ben bijna twee jaar geleden naar Valencia en Caracas geweest.
    Er was overal eten. Maar de mensen zeggen dat het te duur is. Maar er is wel te eten.
    De malls waren full. Dus ik dacht, what the gell is going on here. Raar.
    Lekker kunnen eten en salsa gedanst.

  8. Zie ook:
    https://newrepublic.com/article/153219/coup-unlikely-venezuela

    Citaat:
    “If sanctions fail to cause regime change, Step Two is to coerce or bribe military officers to overthrow the regime. That failed in Iraq and has thus far failed in Venezuela.”
    En:
    “Maduro keeps a close eye on the military. Or more specifically, Diosdado Cabello keeps a close eye on the military, and everything else in Venezuela. Cabello is the most powerful person in Venezuela and the power behind Maduro’s throne. A military official, he and Chavez were close at least since the failed 1992 coup attempt against Carlos Andrés Peréz.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties