WILLEMSTAD — Evert van der Poel (60) wordt de nieuwe hofpresident. Hij volgt Lisbeth Hoefdraad op die in augustus met pensioen gaat. Dat bevestigt minister van Justitie Nelson Navarro (Pais).
Van der Poel is geen onbekende voor de eilanden.
Hij was al eerder twee termijnen lid van het gemeenschappelijk hof.
Deze nieuwe aanstelling is voor de termijn van drie jaar, met een mogelijke verlenging van nog eens twee jaar.
Ook heeft Van der Poel de opdracht gekregen om een lokale opvolger op te leiden.
Nu is er nog geen geschikte kandidaat, maar over een paar jaar mogelijk wel. Momenteel volgen nog een aantal lokale mensen de raio-opleiding (rechterlijke ambtenaar in opleiding). Als het Van der Poel lukt om eerder een lokale hofpresident klaar te stomen, dan zou die hem ook sneller kunnen opvolgen.
Flamboyant
Hoewel het hof en het Openbaar Ministerie de laatste jaren veel meer ‘verantillianiseren’, blijft het nog steeds lastig om nieuwe, lokale rechters te vinden. Curaçao is nu eenmaal een kleinere maatschappij en je kan je als rechter niet op alle plaatsen begeven.
Het vereist een meer ‘secluded’ leven, zegt Navarro, terwijl verreweg de meeste Curaçaoënaars flamboyante persoonlijkheden hebben.
Bovendien kiezen veel mensen toch meer voor een carrière in de advocatuur, waar vaak meer geld mee verdiend kan worden, aldus de minister van Justitie.
De aanstaande hofpresident werkte onder meer bij de rechtbank Rotterdam en bij het gerechtshof Arnhem.
In 1986 en 1994 was hij lid van het gemeenschappelijk hof van de Nederlandse Antillen en Aruba.
Vakantiewoning
In 2008 kwam Van der Poel in het nieuws door een artikel in De Telegraaf omdat hij al acht jaar ‘tijdelijk’ verbleef in een recreatiewoning die niet bestemd is voor permanente bewoning. Hij werkte in die periode wisselend in Arnhem en op Curaçao.
In 2003 stapte Van der Poel met succes naar de huurcommissie, die bepaalde dat hij niet langer de commerciële huurprijs van 1520,16 euro per maand, maar met ingang van 1 maart 2003 slechts 513,77 euro per maand hoefde te betalen.
Dat zorgde voor veel onvrede bij de verhuurder van de recreatiewoning.
Van der Poel zelf zat behoorlijk met de zaak in zijn maag.
Hij had zich destijds direct ingeschreven bij de gemeente Angerlo, die na de herindeling is opgegaan in de gemeente Zevenaar, waar de recreatiewoning staat.
De gemeente Angerlo stond permanente bewoning van de recreatiewoning altijd toe.
=================== ADVERTENTIE ================