27 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 21:54

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenBonaireEnergie Bonaire duurder

Energie Bonaire duurder

Kosten stijgen per direct met minstens 50% door uitspraak in zaak Ecopower

Kralendijk – Burgers en bedrijven op Bonaire wacht een verhoging van de stroomprijs met ten minste 50 procent.

Dat is het directe gevolg van de uitspraak van de arbitragecommissie in het conflict tussen Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB nv) en Ecopower, de exploitant van het windmolenpark.
Die laatste mag van de arbiters de exploitatiekosten die in de praktijk aanzienlijk hoger uitvallen dan was voorzien voor de volle honderd procent doorberekenen aan WEB en dat ook nog eens met terugwerkende kracht.
De uitspraak is bindend en beroep is niet mogelijk. Aan het gegeven dat Ecopower WEB met onmiddellijke ingang hogere rekeningen kan sturen plus dat WEB alsnog vele miljoenen extra over de afgelopen jaren aan Ecopower moet betalen valt helemaal niets te veranderen.
Elk ander bedrijf zou in dit geval meteen failliet worden verklaard maar dat kan het Eilandbestuur met WEB niet laten gebeuren:

,,De continuïteit van de levering van stroom en water moet hoe dan ook worden gegarandeerd”, aldus gedeputeerde Burney El Hage.

In de toch al krappe begroting van de eilandelijke overheid is geen ruimte om verliezen van WEB te dekken.
In het verleden heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) herhaaldelijk benadrukt er voor in te staan dat de energietarieven in Caribisch Nederland betaalbaar blijven.
Tot nu toe is er aan die stellingname evenwel geen concrete invulling gegeven.
Wel werkt er al enige tijd een speciaal ‘Energieteam’, bestaande uit vertegenwoordigers van het ministerie van ELI, WEB en het Bestuurscollege, aan deze complexe materie.
Zoals de feiten er nu liggen lijkt er niet aan te ontkomen dat de hogere kosten waarmee WEB zich geconfronteerd ziet doorberekend moeten worden aan de burgers.

El Hage: ,,Een snelle berekening laat zien dat een tariefsverhoging van zeker 50 procent nodig is om de exploitatie van WEB kostendekkend te laten zijn. Dat is natuurlijk desastreus voor de samenleving. De meeste burgers kunnen dat niet opbrengen. De klap komt dubbel hard aan want winkels en bedrijven zullen hun hogere energiekosten moeten doorberekenen in hun prijzen. Ook voor de toerist wordt Bonaire duurder.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties