29 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Elsevier | Hoe Antilliaanse bendes in Nederland te werk gaan

HomeMediaElsevier | Hoe Antilliaanse bendes in Nederland te werk gaan

door Gerlof Leistra

Dollartekens en blingbling kenmerken de cultuur van criminele en gewelddadige Antilliaanse straatbendes, die vaak impulsief te werk gaan | Foto:Reyer Boxen/HH
Dollartekens en blingbling kenmerken de cultuur van criminele en gewelddadige Antilliaanse straatbendes, die vaak impulsief te werk gaan | Foto:Reyer Boxen/HH

Van Curaçao overgewaaide bendestrijd doet met golf aan schietpartijen niet onder voor de beruchte ‘Mocrowar’. Antilliaanse criminelen zijn uitzonderlijk mobiel en daardoor voor de recherche erg lastig te bestrijden.

Antilliaanse criminelen zijn snel aangebrand, weet iedere agent met straatervaring, en knallen er bij het minste of geringste op los. Geregeld vallen daarbij slachtoffers en raken onschuldige burgers gewond. Het lijken incidenten, maar veel van die schietpartijen houden verband met een bloedige oorlog tussen twee Antilliaanse straatbendes, No Limit Soldiers (NLS) en Buena Vista City (BVC).

De oorsprong van beide bendes ligt in verpauperde volkswijken in Willemstad, Curaçao. NLS komt uit Koraal Specht, BVC uit Buena Vista. Hun omvang is niet precies bekend, maar het gaat daar en hier minimaal om enkele honderden criminelen. De bendeoorlog is een paar jaar geleden uitgebarsten na een ruzie over een gestolen partij coke en overgewaaid naar Nederland.

Bendeleden reizen voortdurend heen en weer om de drugs- en wapensmokkel vanaf vooral Curaçao te controleren, onder te duiken als het ze te heet wordt onder de voeten en om moordopdrachten uit te voeren. In de strijd zijn al 28 doden gevallen, van wie de meesten op Curaçao.

Wildwesttaferelen

Ook in Nederland zorgen bendeleden voor wildwesttaferelen. Woensdagavond 30 januari 2013 ziet de 34-jarige Mervin A. (bijgenaamd Machiavelli) van BVC voor de ingang van het drukke metrostation Slinge in Rotterdam-Zuid zijn rivalen Reyno C. (25, alias Bomba) en Gilbert H. (21) van NLS.

Uit wraak omdat zijn broer in de Cariben door NLS zou zijn doodgeschoten, trekt hij zijn automatische vuurwapen en schiet Gilbert neer. Reyno – die naar Nederland was gevlucht omdat hij op Curaçao werd bedreigd – trekt meteen zijn revolver en schiet terug. Het is puur toeval dat er geen reizigers worden geraakt. Een vrouw voelt een kogel langs haar oor suizen.

Of ze elkaar nu tegenkomen op straat, op een Antilliaans feest of in het café – de bendeleden beginnen meteen te schieten. ‘Ze rippen de tegenpartij en vechten elkaar de tent uit,’ zegt een recherche-chef. ‘Wil je dood?’

Zaterdag 11 juli 2015 was het raak in de binnenstad van Den Haag. Om 4.30 uur werd de 31-jarige Jursley Cijntje alias Pretu (‘zwarte’) neergeschoten voor het drukbezochte danscafé La Suegra. Hij overleed in het ziekenhuis.

30 januari 2013: wildwesttaferelen bij het metrostation Slinge in Rotterdam-Zuid (InfoPress)
30 januari 2013: wildwesttaferelen bij het metrostation Slinge in Rotterdam-Zuid

Een 34-jarige vriend raakte zwaargewond. Getuigen hadden in de buurt twee mannen zien posten. Vijf dagen later is in Capelle aan den IJssel een 40-jarige vrouw opgepakt, maar haar rol bij de schietpartij is onduidelijk. Schutter is volgens de politie de 34-jarige Robertico ‘Tico’ Inesia, maar hij is spoorloos.

Cijntje behoorde tot NLS en was drie maanden voor zijn dood van Curaçao terugverhuisd naar Nederland om bij de moeder van zijn kind te gaan wonen. Hij was actief in het criminele (drugs)circuit.

Vijf jaar geleden was Cijntje zelf verdachte van een moord in Zoetermeer. Voor een partycentrum werd op 5 september 2010 de 22-jarige Antilliaan Quincy Johanna bij een ruzie doodgeschoten. Tegen Cijntje was geen bewijs, maar zijn vriend Gino L. alias Cora (‘rode’) kreeg negen jaar. Die is naar verluidt een prominent lid van NLS.

Rondvliegende kogels

Net als de geruchtmakende liquidaties van Marokkanen spelen deze schietpartijen zich vaak af in de openbare ruimte. Zelf zeggen criminele Antillianen: ‘De straat is heet.’ Omstanders lopen gevaar getroffen te worden door rondvliegende kogels.

Vorig jaar februari nam in Almere op een woensdagochtend een 39-jarige Antilliaan met een geladen pistool plaats in stadsbus lijn 1. Toen even later een man instapte die hij nog kende uit de gevangenis op Curaçao, begon hij in het wilde weg te schieten. Een 34-jarige moeder van vier kinderen werd in haar rug geraakt en moet de rest van haar leven in een rolstoel zitten. Het doelwit overleefde de schietpartij.

‘Rotto’ of ‘Roffa’ – Rotterdam – is populair bij de bendeleden. Ze vallen minder op in de grote Antilliaanse gemeenschap. De politie zit er niettemin bovenop, zegt plaatsvervangend politiechef Martine Vis (46) van de eenheid Rotterdam. Zij is portefeuillehouder voor het Caribisch gebied en kent als voormalig districtchef van Rotterdam-Zuid de doelgroep goed. ‘Het is een milieu dat we zeer goed in de gaten houden. Criminele Antillianen beschikken over vuurwapens en de drempel om die te gebruiken, is laag. Het zijn impulsieve jongens.’

De Rotterdamse politie heeft sinds 2008 een apart team voor Antilliaanse roofovervallers, het Pagang-team. Twee jaar geleden waarschuwde het Recherche Samenwerkingsteam op Curaçao – een gezamenlijk team van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland – dat leden van NLS, BVC en de kleinere bende Army naar Nederland kwamen.

Om die straatbendes goed in beeld te krijgen, is in Rotterdam de Infocel Cariben opgericht. Alle elf eenheden van de Nationale Politie en de Koninklijke Marechaussee hebben inmiddels ‘taakaccenthouders’ en delen informatie. Een landelijke analyse leverde een ‘subjectenlijst’ op van meer dan vijftig personen, een fractie van het totaal.

De bendeleden zijn allesbehalve honkvast. Ze zwerven van het ene adres naar het andere, en hebben veel familie en vriendinnen in verschillende steden. Daardoor blijven ze gemakkelijk onder de radar.

Nederland telt een kleine 150.000 Antillianen. De meesten wonen in Rotterdam (ongeveer eenderde), Dordrecht, Den Helder, Eindhoven, Den Haag, Amsterdam en Groningen. In totaal zijn er 22 ‘Antillengemeenten’. Vooral jongeren blijven hangen in de onderklasse en zijn vaak werkloos.

Gouden tank is embleem van straatbende No Limit Soldiers (NLS)
Gouden tank is embleem van straatbende No Limit Soldiers (NLS)

Straathandel

Antillianen spelen een belangrijke rol in de straathandel en maken zich verder onder meer schuldig aan straatroof en ripdeals, waarbij ze elkaar beroven van drugs en/of geld. Ze zijn oververtegenwoordigd in moord en doodslag, zo blijkt uit het doorlopende moordonderzoek van Elsevier.

Jaarlijks gaat het gemiddeld om vijf moorden. Voor dit jaar staat de teller op drie. De meeste moorden zijn drugsgere­lateerd en hangen samen met de bendestrijd. Vaak spelen vetes een rol en is wraak het motief. Zaterdag 3 augustus 2013 werd in Spijkenisse de 40-jarige Vernon Poulina voor de ogen van zijn vriendin en kleinkind bij zijn woning doodgeschoten.

Poulina was nog maar net vrij na een schietpartij in 2007 in café El Hombre in Spijkenisse. Twee jonge Antillianen hadden hem mishandeld wegens de diefstal van een gouden ketting. Op zoek naar wraak liep Poulina even later gewapend El Hombre binnen en opende het vuur op één van hen, de 24-jarige Nadyen Antonio Ilina alias Rasta. Bij de schietpartij vielen zes gewonden, onder wie een 32-jarige vrouw die niets met de ruzie te maken had. Zij kreeg een kogel vlak naast haar hart. Zes jaar later nam Ilina wraak en schoot Poulina dood.

Andere criminelen stoppen vaak als ze een gezin krijgen. Antillianen niet; ze hebben kinderen bij verschillende vrouwen en blijven actief in het milieu. De doorsneegangsta is een macho die veel op straat rondhangt. Een gouden ketting om de nek, gouden tanden en tattoos.

Leden van NLS zijn bijvoorbeeld herkenbaar aan de letters NLS of TRU op hun borst en dragen aan hun ketting het embleem van hun bende: een tank. Hoe machtiger je bent, hoe meer edelstenen in het embleem. Ze maken geen geheim van hun leefstijl. Met pakken geld, drugs en volautomatische wapens poseren leden trots op onder meer Facebook en YouTube.

Voorbereiding

Bendeleden wisselen voortdurend van mobiel nummer. Omdat ze elkaar aanspreken met bijnamen en veelal communiceren via ping-berichten – een gesloten systeem dat gebruikmaakt van speciale nummers – krijgt de recherche moeilijk vat op ze.

‘Het is een impulsief volk,’ zegt Martine Vis. ‘Dat zie je ook in de criminele samenwerkingsverbanden. Die zijn vaak vluchtig. Datzelfde geldt voor de misdrijven. Ze bedenken dat ze over een uurtje een overval gaan plegen, maar zijn net zo gemakkelijk weer afgeleid door een mooi meisje. De voorbereiding is vaak minimaal.’

Antilliaanse criminelen zijn gewelddadig, maar missen volgens Vis het organisatietalent voor grootschalige drugshandel. ‘Ze trekken niet via de Rotterdamse haven grote partijen binnen. Het zijn straatjongens voor wie 100 kilo al te veel is. Ze rommelen met een paar kilo en knappen het vuile werk op voor de grote spelers op de achtergrond.’

Zo werden leden van NLS ingezet voor de moord op politicus Helmin Wiels, op 5 mei 2013 op Curaçao. Een van de verdachten, Luigi ‘Pretu’ Florentina (27), werd later aangehouden in Zoetermeer en uitgeleverd. Hij pleegde zelfmoord in de politiecel.

Cocaïne

De bendes sturen kleine zendingen cocaïne met KLM-vluchten naar Nederland. Op 25 februari 2012 leidde de vondst op Schiphol van een sporttas met 6 kilo coke in een vliegtuigvleugel tot de arrestatie van achttien verdachten. Corrupt luchthavenpersoneel had de tas uit het vliegtuig moeten halen, maar de partij was weggetipt.

Tapgesprekken en verhoren gaven vervolgens een inkijkje in het netwerk van NLS. Vermeend leider Shurendy Q. (28) zon op wraak voor het mislukte transport en zou de opdracht hebben gegeven voor de liquidatie van ene Quincy in Nederland.

De politie waarschuwde het doelwit. Omdat niet met zekerheid kon worden aangetoond dat Q. onder allerlei bijnamen had deelgenomen aan duizenden ping-gesprekken, werd hij vrijgesproken. Zijn rechterhand Franklin A. (40) kreeg wel 12 jaar celstraf.

De bendeleden bulken van het zwarte geld, blijkt uit het dossier. Op een gegeven moment spelen ze zelfs met de gedachte een agentschap van Western Union op te richten om zo gemakkelijker grote sommen geld heen en weer te sturen.
Hun werkelijke macht schermen ze voor de buitenwereld zoveel mogelijk af. Indirect hebben bendeleden belangen in onder meer de horeca. Daarbij is sprake van schijnbeheer via papieren eigenaren.

Omdat de verdachten zo mobiel zijn, zich bedienen van bijnamen en versluierd taalgebruik, en niet snel zullen bekennen, zijn onderzoeken lastig. Getuigen worden bedreigd en soms uit de weg geruimd. Vriendinnen van de bendeleden verlenen hand- en spandiensten en houden voor geld hun mond. Motto: ‘Leef met de bek dicht!’

Met goede contacten in de Antilliaanse gemeenschap kan de criminele zwijgplicht redelijk gemakkelijk worden omzeild, zegt Martine Vis. ‘Antillianen babbelen gemakkelijk als je een kop thee meedrinkt. Als ik in Rotterdam-Zuid jongens tegenkom, hoor ik veel. We hebben wijkagenten die zich uitsluitend met de Antilliaanse doelgroep bezighouden. Zij weten na een delict vaak al snel in welke hoek ze moeten zoeken.’

De bendeleden blijven intussen komen en gaan. De drugsmarkt is domweg te lucratief. Nieuwste trend is dat ze marihuana naar de Antillen smokkelen en één op één ruilen tegen coke. Kassa!

Vijftig extra rechercheurs

Sinds 10 oktober 2010 is Curaçao net als Sint-Maarten – en eerder al Aruba – een zelfstandig land binnen het Koninkrijk. Ze gaan zelf over rechtshandhaving. Voor uitlevering van verdachten moet een rechtshulpverzoek worden ingediend. Dat duurt soms weken. De gemeentelijke basisadministratie en de kentekenregistratie zijn allesbehalve op orde.

Op Curaçao worden jaarlijks zo’n 25 moorden gepleegd. Dat zijn er met 150.000 inwoners extreem veel. Nederland zit op een gemiddelde van 1 per 100.000.
Door corruptie en ondermijning baart de situatie op Sint-Maarten en in mindere mate op Curaçao zorgen.

Met diplomatie probeert Nederland het tij te keren. Eind augustus spraken minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie en Ronald Plasterk (PvdA) van Koninkrijksrelaties in Den Haag met Dennis Richardson, minister van Justitie op Sint-Maarten.

Nederland stuurt vijftig extra rechercheurs naar Sint-Maarten om de ‘georganiseerde, grensoverschrijdende en ondermijnende criminaliteit’ aan te pakken. Daarbij wordt samengewerkt zolang de aard van de onderzoeken dat toelaat. De aanpak is een aanvulling op samenwerking tussen de Nederlandse politie en het Korps Politie Sint Maarten op het gebied van handhaving en high-impactcrimes.

Elsevier nummer 39, 26 september 2015

Bron: Elsevier

Gerlof Leistra

Gerlof Leistra (1959) is misdaadverslaggever van Elsevier.

25 reacties

 1. mmmm dus volgens mano zijn de statistieken demoniserend en wordt er (bewust) foutief teveel mensen als antillianen bestempeld (bijv: van andere eilanden, 2e generatie etc.). Dat geeft volgens hem een vertekend beeld en daar kan hij best gelijk in hebben.

  Echter zijn (best wel emotionele) conclusie is niet logisch: Als wij deze verkeerde groepen mensen, die dus foutief meegerekend zijn in de statistieken, van het totale bevolkingsgroep aftrekken en deze vergelijken met het aantal misdaden die gepleegd zijn (door de groep antillianen zoals Mano het zou willen hebben), is de situatie vele malen erger dan gesteld werd.

 2. @Sonny zegt op 22 sept. 18:57 u,
  “IKBENOOKEENTOKKIE.”

  Nou, gefeliciteerd dan maar he Sonny de tokkie…Maar heb je geen gouden tand? of ben je vergeten dat te vermelden? 😆

  P.S. ik houd ook heel errug van vlees en rook als een ketter, maar toch ben ik geen tokkie! ha ha ha ha

 3. Mano,

  Eindelijk weet ik tot welke groep ik behoor:
  I K B E N E E N O O K E E N T O K K I E

  * ik rook;
  * ik heb zelfs in 2 verschillende opels gereden;
  * ik maak soms stomme spellingsVouten;
  * ik vind vlees ook lekker;
  * ik heet Sonny;
  * ik vind sommige liedjes van Hazes best leuk;
  *. Ik vond sleutelen aan mijn auto altijd leuk.

  Kortom: I K B E N E E N T O K K I E !

 4. @Rene,
  Ach ja joh, ik heb het allemaal uit m’n dikke Curaçaose duim gezogen. 😆
  Maar goed, aangezien je een vrouw bent, lees maar een artikel uit de Viva waarin de typische Hollandse tokkie wordt omschreven.

  De Tokkie ( vul lijstje aan waar nodig )
  Woont in een echte volksbuurt en zit in de zomer graag vóór de deur tot laat in de avond met de buurtjes gezellig te borrelen – uiteraard in of onder de partytent met buiten tv – ten tijde van voetbal helemáál- en kratten bier)

  Ze scheert haar wenkbrauwen af en tekent deze met een potloodje netjes bij 😉

  Kinderen krijgen als baby een zuigflesje met ranja, want dat slaapt zo lekker door. Met gevolg dat kids wat rotte tanden hebben. Maar da’s niet erg, want een gebit is wel zo praktisch.

  Schoenen uit doen, voor de voordeur. En naar school, al is het maar 200 meter verder, breng je de kinderen met je crocs aan maar wel in de auto. Want het is best koud.

  Heeft een uitkering of is arbeider in de lage sociale sector denk aan lopende band werk, magazijn werk, eventueel horeca. Is van huis uit niet gestimuleerd, vindt het ook allemaal maar opgeklopte nonsens. Een biertje met Ome Joop in de plaatselijke kroeg is veel gezelliger dan al die dikdoenerige mensen met al hun poen en dikke wagens.

  Noemt zijn of haar kinderen Charity, Deveny, Sharona, Demi, Kevin, Damian, Joey of Jordy (iig iets wat op een y eindigt 🙂 )

  Rookt ( en drinkt vaak ook) zeker ook tijdens de zwangerschap. Want mijn moeder en haar moeder en de buurvrouw en de vrouw achter de kassa van de Aldi en haar moeder en diens schoonzus deden het ook en alle kindjes zijn gezond dus en dus. En bovendien bevalt het wel zo gemakkelijk een klein kindje. En je kan tegenwoordig overal dood aan gaan. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.

  Rookt thuis, ook waar de kinderen bij zijn, want het is jouw huis en ze wennen d’r maar an!

  Rummiekubt in de zomer in de tuin tot diep in de nacht.

  Heeft sterk geblondeerd haar, liefst met een flinke uitgroei. Draagt dezelfde kleur rose lippenstift als het truitje van Miss Piggy hier naast. En uiteraard grote gouden wagenwielen in de oren en een bijpassende naamketting of kinderkopje ( en de namen van de kinderen komen er dan later ook nog bij) Soms heeft ze een uitgegroeid permanentje, soms een gouden tand of een glimmend steentje er op. Ze houdt van donkere lijnen om haar lippen, dat staat zo leuk en bovendien doet de buuv dat ook dus. Ze draagt trainingspakken, badslippers met tennissokken, kunstnagels met een werkje, en een rits gouden ringen.

  Heeft een stel kutkeffers of grote pitbulls die ze dan Tinkerbel noemen of Brutus.
  Heeft veel tattoos, liefst met de namen van de kinderen en i love mama met de standaard roos erbij. Ze heeft soms een tong of wenkbrauw piercing, maar dan wél in het goud uiteraard.

  Haar kinderen, baby’s het liefst, hebben gouden knopjes. Want hoe jonger hoe beter en het staat zo leuk. De jongetjes krijgen ze ook, in beide oren, maar dan met nep Swarovski stenen.

  Ze geven geen borstvoeding want daar gaan je lellen van hangen. En de fles is net zo goed en wel zo gemakkelijk want de buurvrouw van haar zwagers vriendin deed dat ook en die zijn er ook niet minder van geworden. Al dat gehannes aan die tiet, das uit de oertijd en daarmee kweek je verwende snotjongens. Die tiet is voor vaders de man, en van niemand anders! Dat ze het weten.

  Rijdt op een Sita/Cita, liefst roze

  Baby Phat is is hun lievelingsmerk, en een nep Vuitton via mp of een Michael Kors for crying out loud is het hoogst haalbare. Als je die hebt ben je helemaal de bom! En hoor je er bij.

  Ze heet zelf Anita, Jolanda, Tamara, Natasja, Patricia of Angelique.Haar broers heten Sjonnie, Kees en Armando ( mét matje en 2 oorbellen)

  Sleutelen aan brommers en kapotte auto’s is helemaal hun ding.
  Als hobbyist of morgenster as you please, gaan ze de grofvuil plekken bij langs om oud witgoed op de aanhanger te plaatsen en die vervolgens op te knappen om voor een habbekrats te verhandelen. Waarvoor ze dan dat tasje van MK voor hun Natas kunnen scoren.

  Ze rijdt in een opel.

  Ze heeft een sterk accent.

  Gaat nooit op vakantie want zonde geld, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Verder dan de stadsgrenzen zijn vele niet geweest. En waarom ook.

  Als ze dan toch op vakantie gaan dan met de sleurhut en in campingsmoking, maar dat is logisch.

  Lezen is voor mietjes. Waarom lezen als we ook de film kijken kenne?

  Ze houdt enorm van Hazes en andere Nederlandstalige muziek en anders ben je dol op bubbelgum house of top 40 muziek.
  Op tv kijk je elke avond gtst, en sowieso is rtl4 of sbs6 je meest favoriete zender.

  Ze leest samen met je vriendje, de Panorama en Actueel. En bij godsgratie koop je af en toe omdat het zo hoort op zaterdag de telegraaf.

  Koken vindt ze een straf, ze warmt het liefst een prakkie uit de buurtsuper op of ze gooit een margaritaatje in de oven.
  Vlees is haar grootste lekkernij, vooral boomstammetjes en slavinken. Van die kiloknallers zeg maar. Als je in een goede bui bent bak je er een paar aardappeltjes uit zo’n zakkie bij en draai je een pot erwtjes open. Vegerariers zijn maar weirdo’s want je bent toch zeker geen knijn!

  Stemmen doet ze niet want niemand luistert toch nooit naar je, en als je al stemt is het op de pvv. Dit omdat je vooral altijd overal maar de schurft aan hebt maar nooit de tijd of moeite hebt genomen je echt in te lezen. Omdat je er nml toch geen jota van snapt en vindt dat die lui in den haag maar eens Nederlands moeten leren.

  Heeft het altijd over ME vriend en ergens NA toe gaan. Schrijft als een breezer of in sms taal. Toch bijv gaat standaard met een G want dat hoort zo bij hullie.
  Maakt sowieso extreem veel taal fouten. Wat nogal dom staat, maar zij vinden van niet want wij zeiken.

  Vloekt nogal veel en vaak en is luidruchtig en aanwezig.

  Vindt gadgets als in de laatste en meest hippe telefoon nogal belangrijk, en geeft daar zijn allerlaatste cent nog uit ook als betekent dat er de laatste week van de maand niks meer te vreten is.

  Heet 1 of meerdere leningen lopen en een negatieve BKR notering, en snapt werkelijk waar niet hoe dát nou komt…..

  Nou? Iemand die zich hier in herkent en durft te erkennen een echte Tokkie te zijn?
  Vrij vertaald: een ordi, een aso, een volks persoon?
  TRAILER TRASH!

  😉

 5. @margret

  In de eind-vijftiger jaren van de vorige eeuw, was er een tekort aan arbeidskrachten bij de Hoogovens in Velsen. Mede op initiatief van jouw naamgenoot: notaris Smeets, werden arbeidskrachten geronseld op Curaçao.

  Het resultaat: geweldig. Ruim 150 mannen vonden een gratis vliegtuigtrip naar Nederland erg aantrekkelijk. Dat ze daar ook iets voor moesten presteren, vonden ze minder leuk.

  De uitkomst: binnen 1 jaar werden alle betrokkene ontslagen. Retour Curaçao. Het hoofd van de personeelsafdeling verklaarde, in diplomatieke termen: de arbeidsethos van de Curaçaoënaars komt niet overeen met wat van een normale werknemer verwacht mag worden.

  In normaal Nederlands: ze waren te beroerd om hun handen uit de mouwen te steken, lui volk! Wel een (vooral toentertijd een uitzonderlijke) vliegreis, maar werken: ho maar!

  Wat kun je verwachten van hun nakomelingen?

 6. Wat typisch. In Nederland zie ik ook heel wat tokkie families lopen, onder de tatoeages, oorbellen, vette pens, brutale kids en een schreeuwerig dik of graatmagere blond ‘wijfie’, zoals ze zelf ook een vrouw omschrijven. Hun taalgebruik is ook zo apart, 7 van de 10 woorden in één zin bevatten woordjes als krijg de K, Ku-wijf, Kan..er-ho, tering ho, tja, vaak kunnen ze niet schrijven en lezen, of wel, maar vraag niet hoe…ongelooflijk als je het zelf niet hebt gezien en ervaren. Nu vraag ik me af, hebben die Hollandse tokkie families het van die luie Curaçaoënaars geleerd? Ik ken zelfs hele tokkie buurten in Nederland, in dat soort wijken zit meestal iedereen aan de pillen, alkohol en drugs. O wee als je je als buitenstaander in dat soort wijken waagt. Het maakt ook echt niet uit of je blank bent of een ander kleur hebt. O ja, de meesten leven van een uitkering.

 7. Stanley, ik heb de hoop al lang opgegeven met het ongemanierde luie Curacaose volk. Ik ben ervaringsdeskundige en zie het iedere dag, in het verkeer, op mijn werk en in de winkel.

  Als je dan pa ziet lopen onder de tattoos, oorbellen en piercings en ma met 120 kilo geperst in een kleine legging dan weet je dat van de 2 kinderen die ernaast lopen ook niets terecht gaat komen.

  Wees maar blij met wat we nu hebben, want het wordt allemaal alleen maar erger. De totale verloedering is niet te stoppen.

  Positivos als Stanley Held en Jopie Hart waardeer ik, maar ze zijn aandoenlijk naief.

 8. Mano, zodra een Antilliaan wat doet wordt het positief en negatief in de pers uitgemeten. Ik ben moe van al die bullshit. Ben blij dat ik op deze forum zit. De echte Nederlandse bewoner leer ik kennen, niets is veranderd. Snap het niet. Wij en zij. Snap het niet. Terwijl het wij moet zijn. Als wij oorlog hebben, wordt het ook wij en zij? jammer. Dan zijn wij Nederlanders. omarm ons L aten wij verder gaan zwart wit etc…kom op

 9. Zolang er geen gelijkheidsbeginsel is houden wij dit probleem. Dat weet elk wetenschappelijke onderzoeker. Waar ligt de oorzaak? Kom op mijn mensen. u zit daar te genieten en alleen maar kritiek te leveren. Wat heeft de samenleving eraan dat een Nederlandse agent onder een schuilnaam kritiek levert. Ik weet het. Dus?

 10. Ach Magret en de rest. Als je een strafbare feit pleegt wordt u gestraft. Het verbaasd mij dat van orgine Nederlandse deel op het eiland het moeilijk heeft. Wat gaat u doen om het op te lossen. Het is makkelijk om de Surinaamse gemeenschap de schuld te geven. Dit riekt weer naar verdeel en heers. Techniek die u echt vanaf 1492 beheerst. U kunt een bevolking niet veranderen. Kijk naar uw eigen geschiedenis. Wat u nu doet is hetzelfde wat men in de jaren dertig deed. Met alle gevolgen vandien. Her zou mij sieren als u echt het eiland helpt. Of ga naar huis. Het is ons koninkrijk maar niet jouw land. En daar gaan jullie de mist in. Kijk naar uw verdrag met het VN. Wees blij dat wij ons landgenoten voelen. Wees blij.

 11. en dan durf je te beweren dat je geen frustraties hebt???
  sorry hoor, maar uit jouw reacties begrijp ik maar 1 ding: die man deugt niet en is zwaar gefrustreerd.

 12. Ach heb er moeite mee Sander. Het gevoel van Nederlander zijn ligt bij jouw. Mijn vriend, ben een Nederlander. Heb niet jouw kleur. Jij praat altijd over wij en zij. Wat is jouw bijdrage, met dit zon overgoten land? Jouw kritiek is altijd negatief. Wat is jouw doel? Ik proef dat jij het zeer moeilijk heb. Ligt niet aan ons. Blijkbaar he jij moeite om aan te passen.

 13. @Otto de Mann,
  Ik weet niet wat je eigenlijk wil zeggen en of je commentaar van doen heeft met het artikel. Als hij het was geef hem dan aan bij de politie.. Je geeft aan dat hij nog steeds “illegaal” in Nederland verblijft, maar dan is ie geen Antilliaan, want Antillianen zijn in Nederland nog steeds geen “illegalen”. Verder weet ik niet wat ik moet zeggen.

 14. @Otto de Mann,
  Ik weet niet wat je eigenlijk wil zeggen en of je commentaar van doen heeft met het artikel. Als hij het was geef hem dan aan bij de politie.. Je geeft aan dat hij nog steeds “illegaal” in Nederland verblijft, maar dan is ie geen Antilliaan, want Antillianen zijn in Nederland nog steeds geen “illegalen”. Verder weet ik niet wat ik moet zeggen.

 15. @Mano, Helaas was iemand die ik goed ken getuige van een opgesloten (inmiddels vrij) drugs crimineel die er van werd verdacht schuldig te zijn aan het neerschieten van een man in Rotterdam in 2006. Bewijs niet geleverd. Maar hij was het wel. Gaat nog steeds door met zijn drugs, stuurt koeriers via Curaçao en Bonaire naar Nederland. Gelukkig worden 99 van de 100 gepakt. Maar hij blijft steeds buiten schot. Hij verblijft nog steeds illegaal in Nederland.

 16. laten we dan gewoon maar iedereen Nederlander noemen, zijn we van dat probleem af.
  dat stemrecht geven aan curacaoenaars in NL, zou wel goed zijn.
  daar hebben ze inmiddels wel een betere kijk gekregen op de wereld en maffia figuren.
  hier blijft men de papaimentstalige krantjes lezen, die door de maffia gefinancierd worden.
  dat wordt dus nooit wat…

 17. @A.Mossel,
  Die 82.000 1e generatie Antillianen is ook maar betrekkelijk hoor, bij die 82.000 horen er n.l. buiten Curaçaoënaars ook Arubanen, St.martinaren, kortom alle ‘Antillianen’ samen.. Het CBS rekent alle bewoners van alle Antilliaanse eilanden in Nederland tot Antillianen. Het lijkt ingewikkeld, maar zo zijn er Curaçaoënaars die getrouwd zijn of kinderen hebben met Bonairianen, Arubanen met Bonairianen, Arubanen met Curaçaoënaars, je kan het zo gek niet bedenken of het zou één van de mogelijkheden kunnen zijn.. De Ned. Antillen was vroeger, ik meen tot vóór 1987, 1 land, met Willemstad als hoofdstad. Iedereen kon toen vrij op elk eiland wonen, naar gelang waar je een baan had.

  Ik wil ook heel graag weten hoeveel Curaçaoënaars, Arubanen en St.Martinaren en Bonairianen in NL wonen. Maar dat juist zal heel moeilijk worden als je bedenkt dat zelfs kinderen die een Antilliaanse vader hebben, maar een Hollandse moeder, als 1e generatie Antilliaan worden beschouwd en als Antilliaan worden geregistreerd. Het hele koninkrijk zit als een onontwarbare knoop in elkaar. Een Zonderling Nederlands Koninkrijk, denk ik maar zo..

 18. @ Mano, Als wij nu eerst eens die 1e generatie echte Antillianen in NL stem recht geven, moet je kijken Zal direct een stuk beter gaan met/op Curarim. crim Maarten. Geen last meer van maffia honden.

 19. Wat een lulverhaal. Het verhaal klapt van de tegenstrijdigheden uit elkaar. Het verhaal heeft alle ingrediënten van de voortdurende demonisering van de Antilliaanse bevolkingsgroep in Nederland.

  Ten eerste, er wonen geen 150.000 ‘echte’Antillianen in Nederland. De meest recente CBS cijfers(aug. 2015) geven aan dat er 148.926 ‘Antillianen’ in Nederland verblijven.. Bovendien wordt door het CBS zowel Arubanen, Curaçaoënaars, Bonairianen, St,Martinaren, én ook immigranten die op Aruba of Curaçao genaturaliseerd zijn en dus over een Nederlands paspoort beschikken, geregistreerd als Antilliaan.

  En last but not least; kinderen met een Hollandse moeder en een Antilliaanse vader worden óók als Antilliaan geregistreerd!! Zij vertegenwoordigen, samen met de ‘echte’ in NL geboren Antillianen, de zogenaamde 2e generatie Antillianen. (die in Nederland zijn geboren.) Van de 148.926 ‘Antillianen’ in Nederland zijn er 66.637 in Nederland geboren, aldus 2e generatie Antillianen. 82.000 van de 148.926 worden gerekend tot de ‘1e generatie’ Antillianen. Van die 66.637 2e generatie ‘Antillianen’ zijn er 29.235 geboren uit 2 buitenlandse ouders, en 37.402 die een Hollandse en een Antilliaanse vader of moeder of anders een op de eilanden tot Nederlander genaturaliseerde vader of moeder.

  Wel moet gezegd worden dat de Curaçaoënaars de grootste groep vormen, zowel wat de 1e en de 2e generatie betreft.. Daarna Arubanen en St.martinaren, en diegenen, veelal Latino’s en in mindere mate Surinamers, die op de eilanden genaturaliseerd zijn. Dus Elsevier, een Fascistisch Nazistisch dagblad geeft onvolledige informatie. Dat doen ze trouwens doelbewust, zoals het de gewoonte is geworden in Nederland als het ‘Antillianen’ betreft.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37325&D1=a&D2=0&D3=0&D4=0&D5=0-4%2C137%2C152%2C220%2C237&D6=0%2C4%2C9%2C(l-1)%2Cl&HD=130605-0936&HDR=G2%2CG1%2CG3%2CT&STB=G4%2CG5

  Tegenstrijdigheden.
  Ze kunnen niet organiseren, kleine straatjongens die allemaal een gouden tand in de bek hebben, en voor wie 100 kilo al te veel is..bla blabla bla. Ik zie trouwens heel wat zwarte Surinamers met een gouden tand in de bek, dat zegt niemand niks. De eerste ‘nette’ Surinamers die naar Curaçao kwamen om bij de Shell te werken hadden vaak gouden tanden in de bek, maar het waren geen criminelen. Dus voortaan wordt elke neger in Nederland met een gouden tand in de bek nu voor “Antilliaan”aangezien? Laat me toch niet lachen man. enfin

  Maar toch meent Elsevier dat ze BULKEN van het zwarte geld. Ook meent Elsevier dat ze hun WERKELIJKE MACHT afschermen voor de buitenwereld?!?
  Werkelijke macht? pfff, die jongens hebben helemaal geen moer macht man!!! En dan ook nog dat er plannen waren voor een op te richten Western Union?! ha ha ha ha. Kom op zeg, wat een kletsverhaal…Die gast die het artikel heeft geschreven rekent natuurlijk op het domme lemming-gedrag dat de meeste krantenlezers vertonen. Hij neemt natuurlijk aan dat geen van die lezers zelf iets gaat onderzoeken, natuurlijk heeft hij een punt. Want zo zijn de meeste lezers, alles geloven wat een minkukel van Elsevier of om het even welk ander NL dagblad hen voorschotelt is heel gewoon.

  Ach, er liggen nog heel wat tegenstrijdigheden besloten in zijn lulverhaal dat eigenlijk bedoeld is om de Antilliaan te demoniseren. Maar het is allemaal teveel om er serieus op in te gaan. Nu is het natuurlijk wel zo dat er criminaliteit heerst onder Antillianen, zeg maar Curaçaoënaars, het zijn geen lieverdjes. Zelfs ik mijd die gasten. Maar kom niet doen alsof er geen grove criminaliteit onder de andere allochtone groepen bestaat. De Nederlanders zelf zijn kampioen criminelen!!!

 20. Criminaliteit is het belangrijkste exportprodukt van Curacao. Een groot deel van de bevolking is volledig bedorven.

  En kiest dus ook voor criminaliteit in de politiek (Schotte, Constantia, Thode, Cooper, Wilsoe) waarmee de bananenrepubliek daar is.

  Nederland wil af van dit corrupte boevennest, en juicht het initiatief van partijen als PS daartoe toe. Echter, als puntje bij paaltje komt blijkt dat alleen populistisch geschreeuw te zijn want het geld van Nederland kan en wil men niet missen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties