28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 12:55

Laatste reacties

- Advertentie -

Elektriciteitswet besparing

 

OP DE websites van de overheid en Fundashon pa Konsumidó staat allerlei info over elektriciteitswet besparing. Wat ik mis hierin is een onderscheid maken tussen echte besparingen en tips.

Zo staat er bijvoorbeeld om strijken op te sparen, naar bijvoorbeeld één keer per week. Is dit nu zinvolle info als je er niet bij vertelt wat je dan kunt besparen? Een strijkijzer van 1500 watt is in een minuut op temperatuur. Dit is dus de besparing die je kan bereiken, hoeveel bespaar je dan in guldens per maand als je in plaat van drie keer per week slechts één keer per week strijkt? Dat is 1,5 cent per keer, per maand dus 12 cent. Wat kost het strijken zelf als je een uur per week strijkt ? Dat is 3,60 gulden per maand.

Waar gaat het eigenlijk om?

- Advertentie -

Zorgen dat het aantal kilowatturen per maand naar beneden gaat. Het gemiddelde verbruik op Curaçao per maand van 44.000 huishoudens is 400 kilowattuur. Met de huidige tarieven betaal je hiervoor 260 gulden.

Besparen kun je opdelen in twee componenten: ten eerste besparen op je bestaande apparatuur. Hoe? Door apparatuur alleen te gebruiken wanneer het strikt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld door apparatuur uit te doen, wanneer niet nodig, zoals verlichting en alle genoemde tips op te volgen.

Wat kan je hiermee bereiken: een besparing van misschien maximum 10 procent, dus 26 gulden. Ten tweede door aanschaf van nieuwe apparatuur. Hier zijn de echte besparingen mee te bereiken en dat kan oplopen tot wel de helft, dus 130 gulden. Waar moet je als eerste opletten: koop uitsluitend apparatuur geschikt voor ons elektriciteitsnet van of 127 volt of 220 volt en 50 Hertz. Geen Amerikaanse apparatuur van 60 Hertz!

Wat komt dan als eerste in aanmerking: alle verlichting vernieuwen naar zuinige lampen zoals LED-verlichting, deze zijn verkrijgbaar in 127 volt 50 Hertz. Vervolgens airco, koelkast, televisie en wasmachine uitsluitend aanschaffen in 127 of 220 volt 50 Hertz!

- Advertisement -

Airco levert de grootste besparing door over te stappen op het inverter type.

Een televisie van 200 watt kost 30 gulden per maand, maar je kan nu LED-tv kopen van 100 watt. Als eerste geef ik altijd het advies gedurende een week het stroomverbruik te meten.

Neem de meterstanden op elke morgen en avond op hetzelfde uur bijvoorbeeld 7 uur. Met deze getallen heb je een aardige indruk waar het stroomverbruik in zit.

Als referentie kan je gebruiken bij geen airco gebruik 10 kilowattuur per dag en met één airco 20 kilowattuur per dag. Probeer hier duidelijk onder te komen. De overheid heeft nieuwe windmolens laten plaatsen en deze zullen ongeveer 20 procent van de totale capaciteit kunnen leveren.

Vraag voor de consument is echter wat is de invloed van deze capaciteit op de maandelijkse rekening van gemiddeld 260 gulden? Hoeveel van de prijs per kilowattuur is nog afhankelijk hierdoor van de olieprijs? Misschien kan de toezichthouder hier antwoord op geven?

HENK PASMAN

Curaçao

 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...

DolfijnFM | Koning benadrukt Eensgezindheid Koninkrijk om pandemie aan te kunnen

De Koning benadrukt in de Troonrede de eensgezindheid tussen de landen in het Koninkrijk om de gevolgen van de coronapandemie aan te kunnen. “Dat maakt ons Koninkrijk...
- Advertentie -