30 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 11:56

Laatste reacties

- Advertentie -

Eis 10 jaar voor doodrijden mw. Fransisca Amanda

begrafenis
Eis 10 jaar voor doodrijden mw. Fransisca Amanda

De man C. R-B stond woensdag 8 oktober in Willemstad terecht. Hem werd door het Openbaar Ministerie (OM) ten laste gelegd primair doodslag, subsidiair zware mishandeling de dood ten gevolge hebbend. Uit het onderzoek ter rechtszitting is gebleken dat de man op vrijdagavond 6 juni 2014 omstreeks 23.00 uur mevrouw Fransisca Amanda dood heeft gereden bij het benzinestation Hanenberg (nabij Santa Rosa).
Onduidelijk is wat hiervan de aanleiding is geweest. Vast staat dat verdachte op de Kaya Boy Nicolina in zijn blauwe SUV achter een Kia Rio heeft gereden en deze auto meerdere keren van achteren heeft aangereden.

Mevrouw Fransisca Amanda zat als passagier in de Kia Rio. Deze auto is gestopt bij het benzinestation. Zij is vervolgens uitgestapt en zij is aangereden en vervolgens door de verdachte overreden. In de ambulance op weg naar het ziekenhuis is zij aan haar verwondingen overleden.

Volgens de patholoog-anatoom is zij door de verwondingen opgelopen bij de aanrijding om het leven gekomen. In het rapport valt op dat er veel verwondingen zijn over het gehele lichaam: (grote) schaafverwondingen en beschadigingen, maar ook veel gebroken ribben, afgebroken tanden en een gescheurde schedel.
Uit de getuigenverklaringen en de reconstructie blijkt duidelijk dat Fransisca Amanda is aangereden, ten val is gekomen en dat de bestuurder vervolgens over haar heen is gereden. De verklaringen zijn niet eensluidend of de bestuurder vervolgens in zijn achteruit nogmaals over haar heen is gereden.
Verdachte legde wisselende verklaringen af.

- Advertentie -

In het merendeel van zijn verklaringen zegt hij dat hij zich niets meer herinnert. Verdachte heeft ook wel verklaard dat een onbekend persoon in zijn auto is gestapt en dat deze de auto heeft bestuurd. Dit is volgens de Officier van Justitie (OvJ) een ongeloofwaardig verhaal.

Wettig en overtuigend kan volgens de OvJ worden bewezen dat verdachte de bestuurder van de blauwe SUV is geweest.
De feiten zijn strafbaar, de verdachte is strafbaar en er zijn geen feiten of omstandigheden bekend of aannemelijk geworden die deze strafbaarheid uitsluiten of opheffen, zo verklaarde de OvJ ter rechtsziiting.
OvJ:

“Verdachte heeft Fransisca Amanda het meest kostbare bezit – het recht om te leven – op brute wijze ontnomen. Uit het sectierapport blijkt dat zij voor haar dood veel pijn heeft geleden. Fransisca Amanda lijkt een willekeurig gekozen slachtoffer. Niets wijst er op dat zij elkaar voor die bewuste avond al kenden of eerder contact hebben gehad.

Zonder enige aanwijsbare aanleiding rijdt verdachte haar bewust dood. Ik zie dit als een ultieme uiting van zinloos geweld. Verdachte heeft vervolgens niet de verantwoording voor deze handelwijze genomen.

Hij heeft getracht weg te rijden en zich te verstoppen. Vervolgens ontkent hij tegen beter weten in de feiten te hebben gepleegd of zegt hij zich niets meer te herinneren.

Het Openbaar Ministerie rekent dat de verdachte zwaar aan. De nabestaanden van Fransisca Amanda is onherstelbaar verdriet berokkend. Door de wijze waarop en de omstandigheden waaronder de dood is teweeggebracht, weegt dit leed voor de nabestaanden ongetwijfeld zwaarder, dan alleen het verlies van een dierbare. “

De OvJ heeft in verband met de eis meegenomen dat de verdachte geen strafkaart heeft. Hij heeft geen kinderen en geen relatie en woont sinds 2011 in Curaçao. Hij werkt als tuinman bij de partner van zijn zus. In 2012 heeft hij een ernstig auto-ongeluk gehad.

Hij komt in het reclasseringsrapport naar voren als een rustig, eenzaam persoon. Ook in het rapport van de psycholoog wordt het beeld geschetst van een rustig persoon. Hij wordt omschreven als gereserveerd, verlegen, emotioneel gezien redelijk stabiel met een sobere levensinstelling en een erg sterk ontwikkeld norm- en plichtsbesef.

- Advertisement -

De psycholoog wijst er op dat verdachte eerder met politie in aanraking is geweest onder invloed van drank, namelijk voor een vernieling. Volgens de psycholoog ontkent verdachte dat het zware ongeluk van enige tijd geleden onder invloed van drank is gebeurd, maar de psycholoog zet hier vraagtekens bij.

Zijn drankprobleem lijkt veel groter dan hij wil toegeven, stelt de psycholoog. Net als de psycholoog acht de psychiater verdachte volledig toerekeningsvatbaar. Hij concludeert onder meer dat verdachte somber en depressief als reactie op het gebeuren en door zijn eenzaamheid.
De nabestaande van Fransisca Amanda hebben een vordering ingediend. De schade verband houdende met de kosten van lijkbezorging en uitvaart, is vast komen te staan op een bedrag van 9.459,63 gulden. Het Gerecht zal zich hierover moeten buigen.
Verdachte R-B. dient volgens het OM te worden veroordeeld tot een langdurige gevangenisstraf. In dit geval is een gevangenisstraf geeist van 10 jaar met aftrek van voorarrest.
Uitspraak in deze zaak is op 29 oktober 2014

Bron: Openbaar Ministerie

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die...

DolfijnFM | Voormalig Arubaanse minister Paul Croes in cassatie

Voormalig minister Paul Croes gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de rechtbank heeft geoordeeld over zijn ambtelijke...

DolfijnFM | 275 foto’s toegevoegd aan Banko di Palabra

Banko di Palabra, de Papiamentse woordenbank op Internet heeft er 275 foto’s bij. 200 foto’s van planten en dieren en 100 van muziekinstrumenten. Alle foto’s zijn op Curaçao...

DolfijnFM | Salarissen in de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk later uitbetaald

Personeel van de Caprileskliniek krijgt deze maand zijn salaris waarschijnlijk later dan normaal. GGz, de stichting in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft belastingschulden. De Belastingdienst heeft nu beslag gelegd...

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora...

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak...
- Advertentie -