WILLEMSTAD — De eigenaar en projectontwikkelaar van St. Michiels Bay Inn – de voormalige Bulado Inn – te Boca Sami, Carlos Pardo, stelt inmiddels ‘moedeloos’ te zijn geworden van de vele plunderingen, vernielingen en afvaldumps op het terrein van het hotel. Wat twee jaar geleden als een ‘mooi project startte om een duikhotel op de locatie te realiseren’, heeft nu geheel vaart verloren ‘mede ook door de illegale bouwwerkzaamheden in de directe nabijheid van het hotel’.
De lokale projectontwikkelaar Pardo, die vele projecten op het eiland wist te realiseren, zoals onder andere het verkavelingsplan te Seru Lora en Villapark Girouette en die nu in de afrondingsfase zit van het resort Palu Di Mangel bij Piscadera, stelt zich ditmaal overrompeld te voelen door de omstandigheden.
Het hotel, dat nu slechts een karkas van een gebouw behelst en op een heuvel gevestigd is, maakt een bijzonder desolate indruk, waarbij de bezoeker een gevoel van onbehagen bekruipt. Alles wat los en vast zat, is uit het gebouw verwijderd, zoals de grote generatoren, die het gehele hotel van stroom voorzagen, de plafondplaten, de elektriciteitsbedrading, de ramen, deuren en kozijnen.
Behalve plundering is er sprake van ernstig vandalisme, waarbij de vandalen zeer systematisch te werk gingen. Zo ligt een ruimte geheel bezaaid met kleine sponsjes waarin de vele verscheurde kussenresten nog zichtbaar zijn, ook zijn de vele glazen blokken die deel uitmaakten van het interieur, een voor een ‘met veel geduld’ kapotgeslagen.
Dat het hotel nu ook louche figuren aantrekt blijkt uit de verkrachtingszaak die zich vorig jaar aldaar heeft voltrokken.
Hierbij werden twee meisjes ernstig mishandeld en verkracht.
Pardo kijkt verslagen als hij tijdens de rondleiding dit incident aanhaalt.
“Ik heb het hotel ongeveer twee jaar geleden gekocht. Er was toen slechts sprake van miniem vandalisme.
De aankoop was mede gebaseerd op een taxatie-rapport van 2 mei 2009, waarin de marktwaarde op 2,6 miljoen werd getaxeerd.
Ondanks het feit dat het interieur wat gedateerd was, zag ik veel potentie in het pand en wilde ik daar graag een duikhotel realiseren.
Hierbij werd ook gekeken naar uitbreidingsmogelijkheden om van de 21-kamer tellende Inn, een 40-kamer tellende accommodatie te maken. De voormalige eigenaar had reeds een aanvraag ingediend om het naastliggende overheidsterrein in erfpacht over te nemen”
, aldus Pardo, die in verschillende brieven aan de overheid heeft aangegeven deze aanvraag te willen overnemen (doorgang te laten vinden), maar geen reactie ontving.
“Onmiddellijk na de aankoop werd het hotel geheel gestript. Ik heb daar uiteraard aangifte van gedaan, maar ben er natuurlijk van bewust dat de algehele schade niet te verhalen valt. Behalve de plundering zag ik tot mijn verbazing dat er een bouwwerk naast het pand gerealiseerd werd. Dit bleek illegaal te zijn, deze meneer in kwestie gaf aan dat hij een aanvraag voor het terrein had lopen en dat hij ‘alvast begonnen was’, aangezien iedereen dat daar in de omgeving zou doen”
, aldus Pardo.
Hij heeft hierop verschillende brieven, zowel naar het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning als het Domeinbeheer gestuurd, om aandacht voor de situatie te vragen. Het bewuste bouwwerk heeft inmiddels een hoogte bereikt waarop het dak binnenkort geplaatst kan worden.
“Ik verwacht ook niet dat men daar nog iets aan zal doen. Waar men nu wel wat aan zou kunnen doen, zijn de extra twee illegale bouwwerken die onlangs zijn verrezen.
Deze bevinden zich nog in een beginnende fase, met fundering en een paar lagen steen.
Ook hierover heb ik brieven gestuurd, maar helaas nog geen reactie mogen ontvangen.
Als de overheid het terrein daadwerkelijk in erfpacht zou willen geven om de uitbreiding van het hotel te realiseren, zou ik zelfs bereid zijn om de funderingen kosteloos te verwijderen”
, aldus Pardo.
Hij licht toe dat er in het verleden voor een duikhotel serieus interesse is getoond door Belgische investeerders, die door de bovengenoemde omstandigheden afhaakten.
“Het is jammer, want een dergelijk hotel zou zeker een toegevoegde waarde voor het vissersdorpje kunnen hebben en zelfs werkgelegenheid creëren.”
De mogelijke ontwikkeling van een duikhotel werd ook toegejuicht door onder andere Patrick Geers van duikschool Dive Wederfoort.
Stortplaats
Het afgelopen jaar rijden er met grote regelmaat pick-ups en dumptrucks het terrein op met bouwafval, huisraad, huisafval en tuinafval.
“Ik ben op zich bereid om mee te helpen aan de opruimwerkzaamheden door onder andere mijn materieel daarvoor in te zetten, maar ik zou het natuurlijk niet eerlijk vinden als ik vervolgens voor het afval bij Selikor dan ook voor de kosten zou moeten opdraaien.
Ik heb nog steeds de hoop dat wellicht de overheid een handje zal helpen om tot een oplossing voor deze verloedering en onhoudbare situatie te komen”
, aldus Pardo. Na de rondleiding begeeft hij zich naar het vissersdorpje en raakt met twee dames bij Boca Samí Waterfront Terrace aan de praat:
“Oh, bent u de baas van het hotel …… wat erg voor u!”
, aldus de reacties van de dames, vol medeleven.