26 C
Willemstad
• dinsdag 13 april 2021 00:28

Democracy now! | Monday, April 12, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 12 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Na 3,5 jaar eerste scheepswrakken St Maarten gelicht

Na 3,5 jaar worden de eerste scheepswrakken uit de zwaar vervuilde Lagoon van St Maarten gehaald. De overheid van het eiland heeft alle overeenkomsten getekend om het...

Nu.cw | Bonaire opent scholen weer nu docenten zijn gevaccineerd

De kinderopvang en de scholen op Bonaire gaan weer open, zo heeft gezaghebber Edison Rijna zondag bekendgemaakt. Op het eiland zijn nog steeds veel coronabesmettingen. Maar omdat...

DolfijnFM | Drie weken na verkiezingen nog steeds propaganda langs de weg

Drie weken na de verkiezingen zijn er nog steeds vlaggen, borden en andere attributen op straat. Politieke partijen moeten die volgens de regels al na één week...

DolfijnFM | Vervallen rijbewijs en sedula blijven negen maanden langer geldig

Rijbewijs of sedula’s die vervallen zijn tussen 1 december vorig jaar en 1 juni dit jaar, blijven nog negen maanden geldig.   Heb je in die periode examen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoEerste Kamer positief

Eerste Kamer positief

Ex-minister Thom de Graaf: Hoop dat Curaçao in goede richting zit

Willemstad – Het nieuwe kabinet van Curaçao straalt vertrouwen uit. Er is een coöperatieve houding en er wordt naar de toekomst gekeken.

 

Dat stellen voorzitter Marijke Linthorst en vicevoorzitter Thom de Graaf van de delegatie van de vaste commissie Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer.

,,Ik vind het kabinet vertrouwen uitstralen en ik heb dat zelf ook gevoeld.
De opgaven die het kabinet van de interim-regering en de Staten hebben gekregen zijn groot. Maar er is echt de wil om veranderingen door te voeren, en het niet alleen bij voornemens te laten”

, aldus De Graaf.

Ook Linthorst ervoer het korte bezoek aan Curaçao – vandaag vertrekt de delegatie naar Sint Maarten – als zeer positief. Dat er sprake zou zijn van apathie, zoals in een ander medium werd gesteld, ontkent zij dan ook.

,,Er is eerder sympathie, of empathie. Maar zeker geen apathie.”

De Graaf, die tussen 2003 en 2005 minister van Koninkrijksrelaties was, sluit met een gerust hart zijn bezoek aan Curaçao af.

,,Het geeft over de afgelopen jaren de hoop dat Curaçao in de goede richting zit.”

Voorzitter Linthorst geeft aan dat het werkbezoek vooral bedoeld was om te proeven en voelen wat er op het eiland leeft.
Ook wordt er bij de autonome landen, waaronder Curaçao, gekeken hoe de landen elkaar kunnen versterken.
Aandachtsgebieden daarbij zijn onderwijs en zorg. Zo stond er een bezoek aan het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) op de agenda, waarbij de delegatie werd vergezeld door enkele Statenleden.

Maar ook een bezoek aan het College Financieel Toezicht (Cft) kon niet achterwege blijven, net als de kennismaking met de nieuwe ministerraad, met waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede en met de Statenleden uit de commissie Koninkrijksaangelegenheden.

,,We hebben gemerkt dat de animo om aan de werkgroepen deel te nemen groter is dan een jaar geleden”

, aldus Linthorst.
Van anti-Nederlandse gevoelens hebben de delegatieleden niets gemerkt, aldus de voorzitter.

,,We kennen de woorden van Wiels uit het verleden, maar ik heb Wiels nog niet op daden kunnen betrappen.”

Het besef is er ‘dat we elkaar nodig hebben in deze globaliserende economie’

, aldus Linthorst.

De Graaf:

,,Ook toen ik nog minister was wist ik dat er mensen op Curaçao zijn die de Koninkrijksrelaties bemoeienis vonden. Maar ook toen trof ik alleen mensen aan die het gesprek wilden aangaan. Dat is nog steeds zo. Er is niemand die zegt: ga weg jullie. We zijn onderdeel van hetzelfde koninkrijk.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties