27.3 C
Willemstad
• zaterdag 27 november 2021 11:01

Laatste reacties

- Advertentie -

ED | Vessemse helpt verpleeghuis Curaçao

Ad Andriaans | Eindhovens Dagblad

Aankomst van tweedehands spullen en meubels die Virma Durinck -Lourens (tweede van rechts) uit Vessem heeft ingezameld bij Nederlandse verpleegtehuizen voor het verpleegtehuis Betesda op Curaçao. © Virma Durinck

VESSEM/CURAÇAO- Twee maanden was de container met materiaal onderweg van Nederland naar Curaçao. Begin februari kon de Vessemse Virma Durinck-Lourens een noodlijdend verpleeghuis op haar geboorte-eiland blij maken met medische hulpmiddelen.

Vorig jaar werd de Vessemse ‘s morgens uit haar bed gebeld met de vraag om verpleeghuis Betèsda op Curaçao te helpen. Vol enthousiasme ging zij aan de slag voor de instelling. Durinck legde contact met de overkoepelende organisaties van onder meer zorginstellingen in ons land.

Middelen beperkt

Zo verzamelde zij in korte tijd een container vol meubels en hulpmiddelen voor het tehuis waar zo’n 160 cliënten verblijven. Deze mensen hebben een of meer chronische ziektes. Ondanks dat zij complexe zorg nodig hebben, zijn de middelen van het verpleeghuis beperkt.

- Advertentie -

Pas later realiseerde Durinck zich dat haar initiatief ook logistiek nog een flinke klus zou worden. ,,Het transport naar een opslagplaats in Bladel en vandaar naar de haven, de verscheping regelen met de nodige documenten. Gelukkig kwam er hulp van sponsors en is het hele traject goed verlopen”, laat Durinck vanaf Curaçao weten.

Het was voor mij een emotioneel moment om de door zorg­in­stel­lin­gen in Nederland geschonken spullen terug te zien.
Virma Durinck-Lourens

Aankomst

In december werden de spullen ingeladen in een container die in januari op de boot werd gezet. Tien dagen na aankomst is de container bij het verpleeghuis afgeleverd. Durinck was erbij toen begin februari onder meer de verstelbare bedden, tilliften, rolstoelen en nachtkastjes werden uitgeladen op Curaçao. ,,Het was voor mij een emotioneel moment om de door zorginstellingen in Nederland geschonken spullen terug te zien. Een deel van het materiaal ging al meteen naar de afdelingen.”

De directrice van het verpleeghuis, Liezelot de Palm-Braaf, is erg dankbaar voor de ontvangen materialen.

En intussen is de volgende zending al in voorbereiding: maar liefst 127 patiëntenbedden.

- Advertisement -

Bron: Eindhovens Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

8 reacties

 1. Prijzenswaardig, maar de overheid mag zich best eens achter de oren wrijven!
  Overigens geldt dit natuurlijk ook voor de scholen waarvoor ook regelmatig meubeltjes hierheen komen.

 2. @Tuna,
  Minder graaien door bestuurders (op alle niveau’s; zie CBCS directeur NAfl. 500.000,= voor water en elektra plus 40.000,= beveiliging) zo blijft er vanzelf meer over waardoor er ook voor zwakkeren in de samenleving op een waardige manier gezorgd kan worden. Ik begrijp het, zwakkeren helpen staat haaks op het neo-liberale gedachtegoed dat deze regering nastreeft. Ik ben anders opgevoed (ook m.b.t. de zorg voor ouderen). Maar ook dat ‘hand- me down’ van oudere broer of zus wel okee is, en ‘hand-outs’ niet (zeker niet van vreemden)!!
  Echter, gezien het huidige overheidsbeleid was er voor mevrouw Virma Durinck-Lourens alleen ‘the next best option’, namelijk “hand-outs”, nu de barrière bij de duane weggenomen is.

 3. Als het er hier niet is zou het dan niet beter voor het land zijn als ze het hier eens gaan maken? Lokaal arbeid, lokale economie, lokale spullen? Made in Curaçao zou dan een heel andere invulling kunnen krijgen.

  Al die privé initiatieven zijn leuk. Ik zal ze niet tegenhouden.
  Jammer is dat al die goederen geïmporteerd worden en er dus vervoer en importkosten met OB wordt geheven. Soms worden de goederen geschonken (nieuwe) door gulle gevers. Als je al dat geld nu eens verzameld en er een fabriekshal voor meubels van neerzet, dan doe je naast je doelgroep ook iets voor de lokale arbeidsmarkt.

  Geef me 40 ha , een vergunning en een HOA, ik bouw een fabriekshal die de hele Cariben van meubels kan voorzien. Samen met de bestaande lokale bedrijven. Hoezo kan niet!

 4. Gelukkig dat er mensen zijn die initiatief tonen. Anders was er hier helemaal niets op sommige gebieden. En aan alles proberen een negatieve draai te geven door het “handouts uit Nederland” te noemen is gewoon puur ziek. Dit is een privé initiatief en hard nodig omdat we het zelf niet hebben of kunnen bekostigen.

 5. @Fox (Fix) probeert altijd ‘hand-outs’ vanuit Nederland goed te praten.

  Desalniettemin is het een prijzenswaardige actie van mevrouw Virma Durinck-Lourens, gezien de staat van van ‘ouderenzorg’ op het eiland.

 6. Niks mis mee met hergebruik van nog in prima staat verkerende spullen. Tumbs up voor deze initiatiefneemster. We smijten al genoeg weg uit pure hebzucht. Hergebruik is weer helemaal in.

 7. Tweedehands spullen en meubels uit Nederland voor een verpleegtehuis op Curacao. Dat zegt genoeg vind ik. Blijkbaar geven politici niet eens om hun eigen ouders.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

RO | Benoeming president Gemeenschappelijk Hof van Justitie

De heer mr. M.J. de Kort wordt president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. De Rijksministerraad heeft ingestemd met de voordracht voor benoeming op voorstel van minister...

Democracy now! | Friday, November 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PB | Kanselarij der Nederlandse Orden bezoekt Saba

SABA—Een delegatie van de Kanselarij der Nederlandse Orden bezocht Saba op donderdag 25 november om, onder meer, te spreken met gezaghebber Jonathan Johnson over de voordracht van...

PB | Makana ferry service to Saba, Statia starts December 1

SABA/STATIA—The new Makana ferry service starts on December 1, 2021 with the inaugural run to Saba and St. Eustatius scheduled for this Sunday, November 28, the Public...

DH | Louis-Constant Fleming Hospital can now offer cancer treatment

MARIGOT--After a very long wait, Louis-Constant Fleming Hospital has finally obtained authorisation to treat cancer, a release from the hospital disclosed. The hospital now has a “clean”...
- Advertentie -