27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

DvhN | ‘Het moet allemaal wat langzamer’

HomeMediaDvhN | 'Het moet allemaal wat langzamer'

Door Dick Offringa | Dagblad van het Noorden

De oude steiger van Defensie in Willemstad
De oude steiger van Defensie in Willemstad

Heuvelman Ibis begint deze maand met een klus van een half jaar: de aanleg van een kade bij Willemstad op Curaçao. ,,Afstanden bestaan in ons vak niet meer.”

Erik Stuut is nog maar een half jaar algemeen directeur van Heuvelman Ibis in Delfzijl, een bedrijf dat baggert, waterwerken aanlegt en grond saneert. Afkomstig uit de financiële sector verkent hij de wereld waarin zijn bedrijf werkzaam is. Een voortdurend leerproces. In zijn werkkamer vraagt hij mededirecteur Luuk Knol voorafgaand aan het interview eerst welk bedrijf hij onderweg in hun werkgebied zag opereren.

Luuk Knol (links) en Erik Stuut in de afdeling staalbouw van hun bedrijf
Luuk Knol (links) en Erik Stuut in de afdeling staalbouw van hun bedrijf

De nieuwsgierigheid gaat verder dan de naam van de concurrent

. ,,We nemen geen werk meer aan als we er niet aan kunnen verdienen. We zijn geen cowboys”,

stelt Knol resoluut. Het is een deel van de waarheid. Stuut:

,,We onderzoeken nu ook waarom we in het verleden bepaalde orders niet hebben gekregen en wat we moeten doen om er wel voor in aanmerking te komen.”

Want, daar komen beide mannen eerlijk voor uit: de werkhonger in de sector is groot, evenals de concurrentie.

,,We nemen geen werk meer aan als we er niet aan kunnen verdienen. We zijn geen cowboys”

Het logo van de ibis staat her en der bij werkzaamheden in heel Nederland. Maar ook in Duitsland, via het Duitse dochterbedrijf. Grote klussen van nu zijn onder meer het uitbaggeren van het Winschoterdiep – ‘het scheepvaartverkeer mag je zo weinig mogelijk hinderen’ – en de verbouwing van de sluis bij Zwartsluis.

Deze maand vliegt het bedrijf letterlijk uit naar Curaçao, waar voor Defensie een los- en laadkade wordt aangelegd. Een opdracht die voor juni 2016 moet zijn geklaard. De voorbereidingen in Delfzijl zijn al enige tijd gaande.

De klus bij Willemstad omvat de sloop van de verouderde steiger en de aanleg van een kade van 90 meter met aan weerszijden stalen loopbruggen. Met allerlei walvoorzieningen als elektriciteit en telecommunicatie en bovenal ruimte voor het stallen van containers en het laden en lossen van marineschepen.

De order werd via ‘een aanbesteding op uitnodiging’ binnengehaald. Het eigen staalbedrijf van Heuvelman Ibis in Delfzijl startte meteen daarna met het maken van alle staal- en betonconstructies. Zoals stalen damwanden. Knol:

,,Die gaan 8 meter de grond in.”

Om roestvorming door zeewater te voorkomen, wordt het staal straks ingepakt met betonnen prefabwanden, die vervolgens ter plekke met beton worden volgestort. Een zeeschip brengt het hele pakket en het benodigde materieel momenteel naar Curaçao. Een reis van 10 tot 12 dagen.

De oude steiger van Defensie in Willemstad wordt vervangen door een complete kade, met walinstallaties en voldoende ruimte voor het snel lossen en laden.
De oude steiger van Defensie in Willemstad wordt vervangen door een complete kade, met walinstallaties en voldoende ruimte voor het snel lossen en laden.

Het is vooreerst een logistiek verhaal. Maar hoe hou je daarna grip op een klus op hemelsbreed 8000 kilometer afstand? Knol:

,,Afstanden bestaan in ons vak niet meer. Via internet stuur je zo tekeningen en foto’s heen en weer.”

Stuut:

,,Met negen uur vliegen ben je er.”

Dat laatste hebben beide mannen onlangs gedaan. Om afspraken te maken met de havenautoriteiten. Uit te leggen wat er gebeurt. Te onderhandelen met onderaannemers voor transport en grondwerk.

,,Het gaat bijvoorbeeld om 1200 transportbewegingen. We zullen circa tien mensen van het eiland inschakelen.”

Ook moet de bouw worden beveiligd tegen diefstal van materialen en brandstof.

,,Er is nog best veel armoede daar”, verklaart Knol de drijfveer voor het dievengilde.

Voor de uitvoering zijn twintig eigen medewerkers geselecteerd. Ze gaan in ploegjes van vijf steeds voor een maand naar Curaçao. Stuut en Knol hebben er een grote woning met zwembad gehuurd voor hun uitvoerder en de vijf werknemers die hem assisteren. Ze hebben daarnaast ervaren hoe de warmte je bij de uitvoering parten kan spelen. Bij hun bezoek was het 30 graden met wind. Knol:

,,Straks is het 36 tot 40 graden en met minder wind.”

De veiligheids- en gezondheidsregels van Heuvelman Ibis zijn aangepast aan die praktijk. Met bijvoorbeeld kledingvoorschriften vanwege de felle zon. En hard lopen is uit den boze.

,,Sjokkend lopen, anders hou je het niet vol”,

adviseert Knol die in 2005 zijn eerste ervaringen opdeed met het werken op Curaçao.

,,Het moet allemaal wat langzamer.” En ‘elk half uur een beker water drinken’ is voor de gezondheid geen vrijblijvend advies.

Extra punten

Met de order op Curaçao is volgens het aanbestedingsprotocol van het ministerie van Defensie maximaal 2.450.000 euro gemoeid. Voor het project zijn vorig jaar uiteindelijk vijf bedrijven geselecteerd die aantoonbaar zulke klussen kunnen klaren.

Heuvelman Ibis wist extra punten te scoren door verlenging van de levensduur door het ‘inpakken’ van de damwand in beton en door het gebruik van gebiedseigen grondstoffen. Zo wordt onder meer het materiaal van de te slopen steiger zoveel mogelijk hergebruikt.

Nieuwe eigenaren zijn ambitieus

Heuvelman Ibis uit Delfzijl bestaat uit meerdere vennootschappen, die zich bezighouden met weg- en waterbouw, baggerwerk en grondsanering.

Duitse markt

Voor de Duitse markt is een aparte bv met een Duitse directeur. In Delfzijl beschikt het bedrijf ook over een eigen staalbouwafdeling. De groep draait een omzet van 30 miljoen euro per jaar, heeft 85 mensen in vaste dienst en nog eens 25 man op inleenbasis. De vloot bestaat uit tien werkschepen, waaronder een zeeschip. Ibis is de naam van het eerste eigen schip en is bij de oprichting aan de familienaam toegevoegd om verwarring met andere bedrijven met de naam Heuvelman te vermijden.

Hectisch jaar

Heuvelman Ibis heeft volgens directeur Erik Stuut een hectisch jaar achter de rug. Eigenaar Arie Heuvelman trok zich geheel terug uit de onderneming. Via een adviseurschap kwam Stuut als beoogd aandeelhouder en algemeen directeur binnen het bedrijf. De wisseling van de wacht heeft ook geleid tot een cultuurverandering.

,,We zijn van een traditioneel familiebedrijf omgevormd tot een door een managementteam aangestuurde onderneming. Dat past meer bij de eisen die de markt vraagt”,

aldus Stuut. Hij doelt op de veranderingen in de opdrachtsfeer. Steeds meer opdrachtgevers leggen de kennisvraag neer bij ondernemingen.

Ambitie

De nieuwe eigenaars zijn ambitieus. In enkele stappen willen ze de omzet vergroten van 30 miljoen naar 40 miljoen euro. Stuut ziet vooral groeiperspectief op de Duitse markt. Het bedrijf onderzoekt welke investeringen in – varend – materieel daarvoor nodig zijn.

,,Kennis hebben we al in huis.”

Bijkomend aspect is dat opdrachtgevers steeds vaker eisen dat er zo milieuvriendelijk mogelijk wordt gewerkt. Via verschillende stappen wil Heuvelman Ibis de hoogste trede van de zogeheten CO2-ladder bereiken. Dit vergroot de kans op het binnenhalen van nieuwe orders.

Bron: DagbladvanhetNoorden

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties