28 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

Duurder

Het leven op Curaçao wordt elke dag duurder. Dat is niet voor het eerst, maar nu wel in hoger tempo, terwijl de economie stagneert. Deels heeft de coalitie het niet zelf in de hand – zoals ook de vorige regeringen er feitelijk weinig aan konden doen als de internationale brandstofprijzen en daarmee de energietarieven omhoog gingen. Maar dat neemt niet weg dat daarover eerlijk en transparant moet worden gecommuniceerd in plaats van een verkeerd beeld voor te houden met valse beloften van een ‘prijzenstop’, zoals regeringspartij PS van Wiels aankondigde, of een onhoudbare en dus slechts tijdelijke verlaging van het stroomtarief, zoals de regering Schotte vorig jaar doordrukte.
Want feit is dat inwoners en bezoekers met ingang van deze maand het ongekend hoge bedrag van 2,61 gulden voor een liter benzine moeten neertellen. In korte tijd ging de literprijs met 36 cent omhoog. Een alternatief is er niet, want uit een tijdlang stil gehouden Landsbesluit inzake Curoil blijkt dat de brandstofleverancier zelf kampt met tekorten.
Dit terwijl Curoil de wereldwijd gestegen prijzen tegenwoordig mag doorberekenen aan de eindverbruiker, zoals de automobilist, maar ook aan Aqualectra. Dit nutsbedrijf zal vermoedelijk noodgedwongen de tarieven vanaf deze maand geleidelijk opschroeven, hoewel hierover nog geen woord vanuit Fòrti.
Een andere keuze heeft het energiebedrijf niet, aangezien het al veel te lange tijd ónder de kostprijs elektra en ook leidingwater afzet.
Torenhoge verliezen en schulden zijn het gevolg, zeker na de onverantwoordelijke zet van het kabinet om een jaar geleden coûte que coûte het tarief met 5 cent per kilowattuur te verlagen. Dat moet nu worden terugbetaald door de consument.
Er zijn echter óók prijsstijgingen, ofwel koopkrachtdalingen, die de regeringspartijen MFK, PS en MAN wel min of meer zelf in de hand hebben.
Zoals de verhoging van de omzetbelasting van 5 naar 6 procent – zonder dat de schakels, waardoor de uiteindelijk te betalen ob hoger uitvalt, worden weggenomen.
En om het ouderdomspensioen (AOV) betaalbaar te houden, gaan de premies met twee procent omhoog. Maar wie gaat dat betalen? Niet de regering.
Wel werkgevers en werknemers.
Hoezo prijzenstop?
De voor dit jaar verwachte inflatie van 3,8 procent is hoger dan de 2,3 procent vorig jaar. Veel van bovenvermelde prijs-, tariefs-, belasting- en premieverhogingen zijn daarin nog niet verwerkt.
Maar de regering en de ‘oppositie binnen de coalitie’, zoals de PS ook wordt genoemd, houden zich muisstil.
Bron: Antiliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -