27 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Duurder

HomeNieuwsDuurder

Het leven op Curaçao wordt elke dag duurder. Dat is niet voor het eerst, maar nu wel in hoger tempo, terwijl de economie stagneert. Deels heeft de coalitie het niet zelf in de hand – zoals ook de vorige regeringen er feitelijk weinig aan konden doen als de internationale brandstofprijzen en daarmee de energietarieven omhoog gingen. Maar dat neemt niet weg dat daarover eerlijk en transparant moet worden gecommuniceerd in plaats van een verkeerd beeld voor te houden met valse beloften van een ‘prijzenstop’, zoals regeringspartij PS van Wiels aankondigde, of een onhoudbare en dus slechts tijdelijke verlaging van het stroomtarief, zoals de regering Schotte vorig jaar doordrukte.
Want feit is dat inwoners en bezoekers met ingang van deze maand het ongekend hoge bedrag van 2,61 gulden voor een liter benzine moeten neertellen. In korte tijd ging de literprijs met 36 cent omhoog. Een alternatief is er niet, want uit een tijdlang stil gehouden Landsbesluit inzake Curoil blijkt dat de brandstofleverancier zelf kampt met tekorten.
Dit terwijl Curoil de wereldwijd gestegen prijzen tegenwoordig mag doorberekenen aan de eindverbruiker, zoals de automobilist, maar ook aan Aqualectra. Dit nutsbedrijf zal vermoedelijk noodgedwongen de tarieven vanaf deze maand geleidelijk opschroeven, hoewel hierover nog geen woord vanuit Fòrti.
Een andere keuze heeft het energiebedrijf niet, aangezien het al veel te lange tijd ónder de kostprijs elektra en ook leidingwater afzet.
Torenhoge verliezen en schulden zijn het gevolg, zeker na de onverantwoordelijke zet van het kabinet om een jaar geleden coûte que coûte het tarief met 5 cent per kilowattuur te verlagen. Dat moet nu worden terugbetaald door de consument.
Er zijn echter óók prijsstijgingen, ofwel koopkrachtdalingen, die de regeringspartijen MFK, PS en MAN wel min of meer zelf in de hand hebben.
Zoals de verhoging van de omzetbelasting van 5 naar 6 procent – zonder dat de schakels, waardoor de uiteindelijk te betalen ob hoger uitvalt, worden weggenomen.
En om het ouderdomspensioen (AOV) betaalbaar te houden, gaan de premies met twee procent omhoog. Maar wie gaat dat betalen? Niet de regering.
Wel werkgevers en werknemers.
Hoezo prijzenstop?
De voor dit jaar verwachte inflatie van 3,8 procent is hoger dan de 2,3 procent vorig jaar. Veel van bovenvermelde prijs-, tariefs-, belasting- en premieverhogingen zijn daarin nog niet verwerkt.
Maar de regering en de ‘oppositie binnen de coalitie’, zoals de PS ook wordt genoemd, houden zich muisstil.
Bron: Antiliaans Dagblad
Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vorig artikel
Volgend artikel

Zoeken

Recente reacties