ANALYSE
Willemstad – Adjunct-hoofd R.S.J. speelt in de ‘dissertatie’ van premier Gerrit Schotte (MFK) over de (wan)toestanden bij de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) een dubbele rol.
Eerst tegen de regering – zelfs met het doel het kabinet ‘omver te werpen’ – maar zeer recentelijk heeft R.S.J. juist een verklaring ten gunste van de regering afgelegd, namelijk om netwerkbeheerder E.W. ongeloofwaardig te maken.
Beiden, zowel R.S.J. als E.W., maakten volgens Schotte op de bewuste avond van 27 oktober 2010 deel uit van het complot tegen de op dat moment nog maar pas aangetreden regering.
Daar waren in totaal vier VDCfunctionarissen bij betrokken:
– de netwerkbeheerder, ofwel ITmedewerker – ‘de zogenaamde klokkenluider’, aldus de premier – met dus de initialen E.W.;
– het adjunct-hoofd van de dienst met de initialen R.S.J.;
– een teamchef van de dienst met de initialen W.G.;
– en een niet verder aangeduide analist/opsteller van het screeningsmemo van overigens dezelfde datum, namelijk 27 oktober 2010.
Als premier Schotte het over deze episode in de VDC-affaire heeft, gebruikt hij de initialen. Dat is correct, maar wel opvallend omdat hij later in zijn dissertatie in het parlement wel de namen voluit noemt, namelijk van adjunct-hoofd Rudy Sint Jago en van netwerkbeheerder Winklaar.
Over laatstgenoemde was er eerder dit jaar, begin 2012, veel publiciteit in verband met zijn (concept-)verklaring tegenover de Ombudsman.
Terug naar het begin:
27 oktober 2010. Zeventien dagen ervoor waren de MFK-, PSen MAN-ministers van het kabinet Schotte aangetreden. De premier bestempelt deze 27e oktober 2010 als ‘een belangrijke datum’, omdat die dag VDC-hoofd Edsel Gumbs zijn eerste toegangsontzegging kreeg.
Diezelfde avond kwamen vier VDC-functionarissen bijeen in de woning van een van hen. Tijdens een zogeheten ‘kalm beraad’ is een plan opgesteld om een aantal documenten die zich binnen de VDC bevinden en die ‘ticklish’ zijn, te vernietigen. Aldus Schotte, die zich beroept op het onderzoek
(vermoedelijk het onderzoek onder aanvoering van de nieuwe crisismanager Michael Römer, die daarbij onder ander hulp kreeg van Forensic Services Caribbean en dat scherp werd gevolgd door de Commissie van Toezicht, CvT).
,,Maar ook kwam het idee naar voren hoe een plan te maken om de regering omver te werpen”, aldus Schotte vrijdag in de Staten.
,,Afgesproken werd dat in elk geval de volgende dag, 28 oktober 2010, bepaalde gevoelige dossiers van de VDC zouden worden verscholen, te laten verdwijnen of vernietigd.”
Op dit punt wilde de premier naar eigen zeggen in de Staten zeer specifiek zijn over de manier waarop dit bovenstaande aan hem werd gerapporteerd. Daarom gebruikte hij een deel van het rapport en hij citeerde:
,,Op die avond werd gesproken over het doen overbrengen, verschuilen, verdwijnen en vernietigen van files die gevoelige informatie bevatten. Dit uit vrees dat leden van de huidige regering kennis zouden nemen van de inhoud van bedoelde files.”
Hierna vervolgde Schotte zijn betoog tegenover de Statenleden door te zeggen dat dit niet een quote is ‘uit een thriller of uit een detectiveboek’, maar uit een onderzoeksrapport naar de praktijken van vier VDC-functionarissen – waaronder dus R.S.J., die de premier later, als dezelfde persoon wordt afgeschilderd als de ‘good guy’, met zijn naam voluit noemt, namelijk Rudy Sint Jago – op 27 oktober 2010 in huis van een van hen.
Schotte citeerde vervolgens wat er die avond verder werd besproken. ,,Om alle gevoelige informatie te vernietigen en om te trachten de regering omver te werpen.”
De premier: ,,Ik herhaal: ‘Om te trachten de regering omver te werpen’.”
Daarna vertaalde de regeringsleider dit ook in het Papiaments.
Maar daarmee was de vermeende rol van R.S.J. tegen het kabinet nog niet uitgespeeld.
Op 28 oktober 2010 haalde het adjunct-hoofd op bevel van Gumbs vijf geheime dossiers uit de kluis van het hoofd, die R.S.J. conform zijn eerste verklaring vernietigde ‘zogenaamd zonder kennis te nemen van de inhoud van deze geheime files’, aldus de minister-president.
Maar, zo stelt Schotte, in zijn ‘laatste aanvullende verklaring’ zegt het adjunct-hoofd dat het zaken betreft die zeer delicaat zijn op onder meer politiek terrein en ook over illegaal dieseltransport.
Begrijpelijk is er veel aandacht in binnen- maar vooral ook in buitenland (Nederland) gegaan naar dit ‘complot tot omverwerping van de regering’.
Schotte gaf dan ook aan dat een procedure is opgestart voor het treffen van disciplinaire maatregelen tegen VDC-werknemers die betrokken waren bij onwettige praktijken en/of die ernstig plichtverzuim toonden.
Om vervolgens een verklaring van Sint Jago (die nu dus wel voluit bij naam wordt genoemd) voor te lezen, die tot doel heeft om te ‘bestrijden’ hetgeen Winklaar (ook de netwerkbeheerder wordt nu niet langer met zijn initialen aangeduid) bij de Ombudsman heeft gezegd.
De beweringen van deze IT-medewerker waren belastend voor onder meer minister-president Schotte. Met de verklaring van Sint Jago worden – kort gezegd – alle beweringen van Winklaar van tafel geveegd. Er was geen sprake van dwang en/of intimidatie bij de ‘verhoren’ die in de loop van 2011 plaatsvonden door crisismanager Römer, bijgestaan door forensisch bureau FSC.
De latere verklaring van Sint Jago werd vrijdag wel door premier Schotte voorgelezen, maar staat niet in de later aan de media beschikbaar gestelde dissertatie op schrift.
Als daar om wordt gevraagd bij persvoorlichting, komt er geen antwoord.
Bovendien is hier iets opvallends aan de hand:
in zijn uitgesproken dissertatie heeft de premier het over een verklaring van Sint Jago van 28 april 2012 – daags voor de viering van Koninginnedag, toen Schotte reeds had aangekondigd naar het parlement te komen voor een uitgebreide uitleg omtrent de VDC. Maar in de schriftelijke dissertatie staat een andere datum vermeld voor Sint Jago’s verklaring: 28 juli.
Feit is echter dat de regering Schotte meest recentelijk Sint Jago meer aan haar zijde vindt, namelijk met zijn verklaring waarmee de geloofwaardigheid van IT-man Winklaar flinke deuken oploopt, terwijl deze zelfde Sint Jago in oktober 2010 nog geheime plannen smeedde om de regering Schotte ten val te brengen.
Bron: Antiliaans Dagblad