27 C
Willemstad
• zondag 25 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

Druktank helemaal nog niet in gebruik

Curieuze zaken stapelen zich op

WILLEMSTADIn de druktank die vrijdag 27 juli officieel in gebruik is genomen, kunnen nog geen mensen behandeld worden. Dit kwam aan het licht toen een stagiair afgelopen weekeinde met lichte verschijnselen van decompressieziekte naar het Sehos toog en daar kreeg te horen dat hij niet in de druktank behandeld kon worden.

Eigenaar van de duikschool Curious2dive, Hans Pleij, zegt hierover:
Dit bevestigt mijn vermoeden dat de tank nog helemaal niet operationeel is. Toen ik bij de ingebruikname van de tank om een demonstratie vroeg, weigerde men dit met het argument dat de vergunningen en verzekeringen nog niet rond zijn.”

Met de jongen gaat het overigens goed, hij kon worden behandeld met een infuus en zuurstof. Op de vraag of de druktank nu wel of niet in gebruik is genomen, stelt medisch directeur Cai Winkel van het Sehos:

Druktank in het Sehos

De druktank is niet van het ziekenhuis en voor informatie over de ‘bedrijvigheid’ van de tank, moet men contact opnemen met het bedrijf The Medical Center Curaçao. De druktank staat in het ziekenhuis, maar alvorens deze ons ter beschikking wordt gesteld en wij de verantwoordelijkheid voor het gebruik kunnen dragen, moeten wij er zeker van zijn dat het team over de juiste papieren en kwalificaties beschikt. Omdat we dit ook op papier bevestigd willen zien, hebben wij hieromtrent een brief naar de Inspectie voor Volksgezondheid gestuurd. We wachten nog op antwoord. De inspecteur-generaal heeft mij vandaag telefonisch verzekerd dat we het antwoord binnen zeer afzienbare tijd kunnen verwachten”.Vier particuliere investeerders druktank
Er is controverse ontstaan toen bleek dat de druktank niet alleen geen schenking is, maar ook niet onder een stichting valt, hetgeen vervolgens door de overheid werd beweerd.
Demissionair minister Jacinta Scoop- Constancia (Gezondheid, MFK) was naar eigen zeggen, evenals het Sehos, ook in de veronderstelling dat de druktank een donatie was aan de Curaçaose overheid en verbaasd toen dit niet zo bleek te zijn.
De druktank wordt geëxploiteerd door The Medical Center of Curaçao, een NV.
Er zijn vier particuliere investeerders, aldus Scoop- Constancia die er maar twee bij naam wil noemen:
*- de medisch specialisten Adolfo Gonzales en Diana Pineda Monsalve uit Venezuela (in het register van de Kamer van Koophandel staat als statutair directeur van The Medial Center of Curaçao de Venezolaanse Claudia Lorena Martinex Gimenez Pineda Monsalve ingeschreven).

Gonzalez werd eerder dit jaar door Constancia bezocht in Caracas in zijn functie van directeur van het Centro Medico Ambulatorio Hiperbárico.
De minister wil geen mededelingen doen over de derde en vierde investeerder, maar de derde persoon zou Isbely Mendoza Alvardo zijn, een uit Venezuela afkomstige arts en de vrouw van minister Charles Cooper, hetgeen ook door hem is bevestigd op de radio.

Cooper reageert desgevraagd per sms tegenover de Amigoe: “Laat mijn familie met rust.”
Hij stelt als minister van VVRP niet te willen reageren op particuliere initiatieven en zaken.
Ik wil de zaken zuiver houden.”
Of de Venezolaan Vittorio de Stefano, de man achter het WTC en de Caribbean International University, die eerder werd opgevoerd door Scoop-Constancia als de man die de druktank aan Curaçao zou schenken, de vierde investeerder is, wil de Gezondheid-minister niet bevestigen.

Verbaasd of niet verbaasd, we hadden een druktank dringend nodig waarbij zorgverlening voorgaat, aldus de minister van Gezondheid, in een reactie eind vorige week op de publieke discussie en uitlatingen van het Sehos. Nadat bleek dat de druktank geen schenking was, is er een vergadering met het Sehos belegd waarin de zaak duidelijk is besproken.
Volgens Scoop-Constancia heeft het Sehos vervolgens een contract opgesteld waarin de druktank ‘voor een symbolisch bedrag van 1 gulden in het bezit van het hospitaal moest komen’.

Wederom heb ik uitgelegd dat nu blijkt dat er investeerders bij betrokken zijn, we in ieder geval de kans moeten grijpen om deze vorm van zorgverlening op het eiland zeker te stellen. Verder is alle medische apparatuur die door de overheid gefinancierd is, ondergebracht in een stichting. Dit omdat het ziekenhuis in financiële problemen verkeert en er mogelijk beslag op het kostbare materieel gelegd zou kunnen worden. Dus waar zij om vroegen was in ieder geval niet mogelijk”, aldus de minister.

Volgens haar had het ziekenhuis hierop al zijn medewerking ingetrokken.
Overigens hadden onze artsen en technici een upgrade/bijscholing nodig om over de juiste certificering te beschikken. Omdat het ziekenhuis geen medewerking meer heeft willen verlenen, was ik genoodzaakt een team uit Venezuela te halen. Dit team heeft een vergunning voor zes maanden gekregen en zal gedurende deze periode voor een upgrade-training van het lokale personeel verzorgen.
De druktank wordt nu door The Medical Center of Curaçao, een behandelcentrum, beheerd en is van de groep investeerders en het medisch team. The Medical Center heeft een vergunning tot zorginstelling aangevraagd die spoedig ingewilligd zal worden. De behandelingen worden gewoon door zorgverzekeraars vergoed. Ik begrijp de ophef niet, zorg gaat voor”, aldus de minister.

Op de vraag waarom er door de overheid 300.000 gulden in de faciliteiten is geïnvesteerd voor de druktank, aangezien een nieuw ziekenhuis in de planning zit, stelt ze:
Duikongelukken doen zich nu eenmaal voor en we kunnen onmogelijk zeggen, als de gelegenheid zich reeds heeft voorgedaan: we wachten nog twee jaar totdat een nieuw ziekenhuis is gerealiseerd. Nogmaals, zorg gaat voor.
De overheid wil blijven investeren in de druktank en beoogt een overname op termijn, waarbij de tank dan gewoon naar de nieuwe locatie meeverhuist. Overigens heeft het Sehos zelfs huur in rekening willen brengen voor de ruimte waarvan de overheid de aanpassing heeft betaald”, aldus de minister.

Onnodige drukte
Algemeen directeur van het Sehos, Javier Hernandez, stelt vandaag de ‘ontstane drukte in de media niet te begrijpen’.
We hebben nu gelukkig een druktank. De minister heeft ons toegezegd, waar we natuurlijk op vertrouwen, dat The Medical Center binnen drie maanden een vergunning tot zorginstelling zal krijgen zodat zij zelf bij duikongelukken de zorg kunnen verlenen en de kosten daarvan bij de zorgverzekeraar kunnen declareren. Daar is niets mis mee, want de behandeling wordt gewoon door de verzekering vergoed. Gedurende deze drie maanden zal het Sehos, omdat de tank bij ons is gehuisvest, als het ware de functie van ‘draagmoeder’ op zich nemen totdat de vergunning rond is”, aldus Hernandez.

Hij zegt dat de overheid in het verleden een bedrag van 1,5 miljoen gulden beschikbaar heeft gesteld voor een druktank.
Dit zou slechts de kosten van aanschaf dekken, waardoor we ongeveer een half miljoen gulden tekort zouden komen om de nodige faciliteitaanpassingen door te voeren, voor de huisvesting van een nieuwe druktank. Aangezien zich naar verhouding op jaarbasis weinig duikongevallen voordoen en de toeristische sector bijzonder gebaat is bij de aanwezigheid van een druktank, hebben wij Chata benaderd voor een half miljoen gulden voor de aanpassing van de faciliteiten. Zij waren toentertijd niet bereid en daarom hebben we afgezien van de aanschaf van een nieuwe tank. Het ziekenhuis had op dat moment ook andere apparatuur dringend nodig en vandaar dat het geld daarin werd gestoken”, aldus Hernandez.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -